Mensen geld laten uitgeven

Een vestiging in Hangzhou van de Element Fresh-keten, die in december 2021 werd geliquideerd, omdat de pandemie van het coronavirus grote schade aanrichtte.

Kostenfoto | Toekomstige edities | Getty Images

PEKING – Zwakke consumentenbestedingen wegen sinds de pandemie op de Chinese economie, met weinig verlichting in zicht voor 2022.

Samen met de onroerendgoedmarkt is consumptie een van de twee gebieden die economen het meest zorgen baren bij hun groeivooruitzichten in China. Consumentenbestedingen zijn ook het gebied waarop bedrijven en investeerders hebben ingezet, aangezien ze verwachten dat de koopkracht van de Chinese middenklasse de komende jaren zal toenemen.

De topleiders van Peking waarschuwden deze maand tijdens een vergadering over economische planning dat de groei te maken krijgt met “drievoudige druk” door een krimpende vraag, schokken in het aanbod en verzwakkende verwachtingen.

“Het centrale probleem met deze ‘drievoudige druk’ is altijd een afnemende vraag of onvoldoende vraag,” zei Wang Jun, hoofdeconoom bij Zhongyuan Bank, in het Mandarijn, vertaald door CNBC. “Als de vraag verbetert, zullen de verwachtingen verbeteren.”

De belangrijkste reden waarom de economische ontwikkeling niet kan worden volgehouden, wordt weerspiegeld in de afnemende vraag, zei hij, met name wijzend op de negatieve impact van de pandemie op het inkomen van mensen. Hij benadrukte ook dat de vraag terugloopt als gevolg van bezuinigingen op de uitgaven van de lokale overheid voor infrastructuurprojecten en regelgeving voor bedrijven die naschoolse bijles geven die de werkgelegenheid hebben aangetast.

Met betrekking tot de derde druk van aanbodschokken verduidelijkte hij dat deze voornamelijk verband houden met de pandemie en te drastische maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen, die inmiddels zijn aangepast. Virusgerelateerde beperkingen op terugkeer naar het werk hebben bijgedragen tot verstoringen in de wereldwijde toeleveringsketens, waaronder een tekort aan kritieke componenten zoals halfgeleiders.

Wereldwijde onzekerheid over banen en inkomen vermindert de bereidheid van mensen om te besteden. Het harde optreden van Peking tegen de afhankelijkheid van vastgoedontwikkelaars van schulden heeft ook invloed op de perceptie van het vermogen van huishoudens, aangezien de meerderheid gebonden is aan onroerend goed.

“Het herstel van de consumptie volgend jaar zal een zeer grote impact hebben op de economie”, zegt Jianguang Shen, hoofdeconoom bij het Chinese e-commercebedrijf JD.com, in het Mandarijn, vertaald door CNBC.

Shen zei dat de autoriteiten de consumptie zouden kunnen stimuleren door het voorbeeld van Hong Kong te volgen door vouchers aan te bieden. Dit zou consumenten dwingen om bij specifieke bedrijven zoals hotels te besteden, verder aangemoedigd door een gelaagde structuur die geen volgende vouchers zou ontgrendelen totdat de eerste vervalt of is gebruikt.

Leer meer over China van CNBC Pro

De detailhandelsverkopen in Hong Kong kromp in 2019 en 2020 toen protesten de lokale economie ontwrichtten, zelfs voordat de pandemie de semi-autonome regio afsneed van buitenlandse toeristen en toeristen op het vasteland. Lokale autoriteiten lanceerden het nieuwste voucherprogramma in augustus en de detailhandelsverkopen voor het jaar tot en met oktober zijn met 8,45% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2020.

De detailhandelsverkopen op het Chinese vasteland daalden vorig jaar ondanks de algemene groei van de economie. Vergelijkingen met de daling hielpen de detailhandelsverkopen in het eerste kwartaal te stijgen, maar het tempo van de stijging is vertraagd, vooral sinds de zomer. De detailhandelsverkopen voor de eerste 11 maanden van het jaar stegen met nog eens 13,7% in vergelijking met dezelfde periode in 2020.

Schattingen van analisten van Goldman Sachs, schattingen van analisten van Goldman Sachs, schattingen van analisten van Goldman Sachs, consumenten gaven meer uit per sector dan aan voedsel- en kledingdiensten in plaats van aan diensten zoals onderwijs en amusement. Ze verwachten dat de kloof tussen goederen en diensten volgend jaar iets kleiner zal worden.

Maar zelfs met hun prognoses van een groei van de reële gezinsconsumptie met 7% volgend jaar, zou het “tegen het einde van 2022 onder de pre-Covid-trend blijven”, zeiden analisten. Ze wezen op de remmen van China’s “zero tolerance”-beleid om Covid en de vertraging in de vastgoedsector te beheersen.

De investeringsbank verwacht dat het BBP van China volgend jaar zal vertragen tot 4,8%, van 7,8% dit jaar.

Vastgoed heeft kopers nodig

Problemen op de uitgestrekte Chinese onroerendgoedmarkt trokken deze zomer de aandacht van wereldwijde investeerders, omdat ontwikkelaars met schulden zoals Evergrande op het punt stonden in gebreke te blijven, wat de angst voor besmetting deed ontstaan. Overheidsinspanningen om de hoge schuldenlast van de industrie en de stijgende huizenprijzen te beteugelen, hebben geleid tot strakkere financieringsvoorwaarden voor ontwikkelaars – en lagere verkopen en prijzen.

Vastgoed vertegenwoordigt “de grootste tegenwind van de groei in 2022”, zei Larry Hu, Macquarie’s hoofdeconoom voor China, in zijn vooruitzichtenrapport. Hij verwacht dat het aantal woningen en verkochte gebieden volgend jaar nog sneller zullen dalen, en dat de investeringen in onroerend goed met 2% zullen dalen, na een stijging van 4,8% dit jaar.

“Het huisvestingsbeleid zal naar verwachting het komende jaar verschuiven van verkrapping naar versoepeling, aangezien we verwachten dat beleidsmakers voorstander zijn van 5% BBP-groei”, zei Hu. “Het risico is dat ze te laat zullen reageren, gezien hun onwil om de eigenschap als stimulusvector te gebruiken.”

China’s vergadering op hoog niveau over economische planning deze maand bracht niet veel verandering in het vastgoedbeleid aan het licht. Peking handhaaft zijn standpunt dat ‘huizen er zijn om in te leven, niet om te speculeren’.

Het zal waarschijnlijk een paar jaar duren om de problemen in de vastgoedsector op te lossen, zei Wang van de Zhongyuan Bank. In de tussentijd verwacht hij dat de centrale overheid schulden zal uitgeven en meer zal uitgeven om lokale overheden te helpen de impact op hun inkomen het hoofd te bieden.

Volgens Moody’s halen regionale en lokale overheden minstens 20%, zo niet meer, van hun inkomsten uit de verkoop van grond aan ontwikkelaars.

Een uitdaging voor beleidsmakers is om de vastgoedschulden te verlagen en tegelijkertijd ervoor te zorgen dat de vastgoedmarkt niet drastisch vertraagt.

“Een zwak marktsentiment heeft ook invloed op de verkoop van woonhuizen, aangezien kopers hun aankopen uitstellen in afwachting van verder dalende prijzen”, zei Fitch vorige week in een rapport. Het bedrijf verwacht volgend jaar een waardedaling van 15% van de huizenverkopen, wat zou kunnen leiden tot een tekort aan contanten voor vijf van de 40 ontwikkelaars in zijn beoordelingsdekking.

“We voorspellen dat een vermindering van de bouwactiviteit in onroerend goed zal overslaan op aanverwante sectoren, zoals staal, ijzererts en cokeskolen, de totale kapitaalinvesteringen zal vertragen en zelfs druk zal uitoefenen op financiële instellingen”, aldus Fitch.

Voor het economisch beleid van volgend jaar benadrukte Peking dat stabiliteit zijn prioriteit is. De autoriteiten hebben dit jaar ook duidelijk gemaakt dat de kwaliteit van de groei steeds belangrijker wordt dan de kwantiteit.

Het Columbia University Earth Institute, het China Center for International Economic Exchanges en het Ali Research Institute probeerden deze vooruitgang te beoordelen met behulp van een nationale duurzaamheidsindex. Naast het BBP houdt de index rekening met factoren zoals het inkomen van hightechbedrijven en uitgaven voor onderwijs, sociale bescherming en de behandeling van vervuiling.

De index steeg naar 82,1 in 2019, van 59 in 2015, volgens het laatste persbericht van deze maand.

Leave a Comment