Dit zijn LA’s heetste vastgoedverhalen in 2021

Josh Flagg, Nile Niami, Mohamed Hadid en Charles Munger (Getty Images, iStock)

Vergeet alles wat spreekt over 2021 als het jaar van een terugkeer naar de normaliteit.

Dat was het niet, maar de vastgoedmarkt in LA had over het algemeen toch een ongewoon goed jaar.

Verschillende positieve punten compenseerden de aanhoudend sombere vooruitzichten in het kantorensegment, dat hard is getroffen door de nadelige effecten van de pandemie, aangevoerd door de woningmarkt in de regio, die veel records heeft gevestigd, vooral aan de top. Een belangrijke hoek van de commerciële markt is enorm gestegen met betrekking tot studioruimtedeals, net als de industriële sector, deels dankzij de logistieke vraag die wordt aangewakkerd door de pandemie: de industriële markt in Zuid-Californië boekte in augustus bijna 3 miljard dollar aan omzet, het grootste deel van elke markt in het land en hield het tempo aan tot het einde van het jaar.
En met die grote trends zijn er genoeg drama’s en veelbetekenende ontwikkelingen in de industrie geweest die alleen in LA waren, waaronder een splash broker-beweging en eindeloze spec-battles.

Hier hebben we enkele van de meest buzzy samengesteld.

Makelaar stoelendans

Makelaars zijn het gezicht van de vastgoedsector, maar in LA zijn sommigen van hen ook een speciaal soort beroemdheid – ambitieuze, soms felle knappe onderhandelaars wiens deals en persoonlijke levens de realityshows vullen en de krantenkoppen halen.

En dit jaar hebben enkele van LA’s beste woningmakelaars – zowel beroemdheden als niet-beroemdheden – razendsnelle carrièreveranderingen doorgevoerd. Onder hen waren industrieveteraan Alan Long, die in september met pensioen ging om een ​​nieuw Avenue 8-team te leiden, en Adam Rosenfeld, die in juli met zijn team van acht Compass-agenten naar The Agency ging.

Maar geen enkele beweging heeft zoveel buzz gegenereerd als de sprong van Bravo-ster Josh Flagg van Rodeo Realty naar Douglas Elliman in augustus. Flagg, 36, heeft al een carrière die meer dan $ 2 miljard aan omzet heeft gegenereerd, inclusief deals met sterren als Adam Levine, Shonda Rhimes en Steve Aoki; hij is ook een beetje de peetvader van de realityshow als lid van de originele cast van de hitshow “Million Dollar Listing”, die voor het eerst werd uitgezonden in 2006. Dus toen Flagg Abrupt Rodeo verliet – een beweging die voor het eerst werd gemeld door The Real Deal – het nieuws bracht een bepaald segment van sociale media in een razernij. Het betekende ook een staatsgreep voor een groeiende Elliman en een reünie voor Flagg, die zijn ‘MDL’-stercollega Frederik Eklund vervoegde in de nieuwe winkel.

Crypto-bonanza

Natuurlijk heeft crypto zijn weg gevonden naar onroerend goed. In de afgelopen jaren heeft de digitale valuta-explosie een hele nieuwe klasse van miljonairs gecreëerd – en in juni schreef The Real Deal hoeveel van hen – inclusief helderziende kinderen die hun eerste munten op de middelbare school kochten – steeds meer luxe eigendommen kochten over de hele wereld. het land.

Spelers uit de LA-industrie hebben kennis genomen.

“We kondigen aan dat huizen crypto accepteren”, zei steragent Aaron Kirman, “en daarom hebben we verschillende telefoontjes ontvangen van miljardairs in de cryptowereld waar we eerder geen toegang toe hadden. “

De spec land kronieken

Het is een jaar geleden voor de ontwikkelaars van LA spec, die als groep enkele van de heetste, kleurrijkste en gedurfde persoonlijkheden in de industrie vertegenwoordigen.

In maart kreeg misschien wel de meest onbezonnen van allemaal, Nile Niami, te maken met een ingebrekestelling van Hankey Capital, die de ontwikkelaar $ 83 miljoen aan leningen had verstrekt voor ‘The One’. Zes maanden later, zonder bewijs van bewoning voor ‘het duurste huis in de stedelijke wereld’, beval een rechter een gerechtsdeurwaarder om de controle over de megaman over te nemen. Dit was voor Niami aanleiding om te reageren door faillissement aan te vragen in een poging een veiling te ontlopen. Te midden van de onrust van het jaar dumpte de ontwikkelaar ook een ander pand in Chapter 11 en ontlaadde hij een reeks projecten, waaronder twee Bel Air-herenhuizen en zijn eigen huis van 6000 vierkante meter in de Hollywood Hills.

Over faillissementen gesproken, 2021 was meer dan veelbewogen voor Mohamed Hadid, de leverancier van enkele van de meest controversiële projecten in de regio. Een van Hadid’s Battles, op het 66 hectare grote heuveltopperceel naast Franklin Canyon Park, nam onlangs meer wendingen dan een onwaarschijnlijke luchthavenroman.
Een voorbode van het drama kwam in januari, toen Hadid’s belangrijkste verdediger – advocaat Ronald Richards, die een LLC runt die de leningen van de ontwikkelaar uitkocht met het aangegeven doel om het land te behouden – besloot om af te schermen. Hadid heeft de entiteiten die eigenaar zijn van de eigendommen failliet verklaard en eind november – na maanden van meedogenloos juridisch getouwtrek, een mysterieuze potentiële Saoedische koninklijke koper en een mislukte veiling – droeg een rechter de controle over het betwiste land over aan een curator. die Richards “een vreselijke dag voor Hadid” noemde, maar die het ontwikkelingsteam eigenlijk toejuichte.

Ondertussen was er in september een andere spraakmakende strijd over het onroerend goed van Hadid, over het half afgebouwde Strada Vecchia-herenhuis, toen een jury vaststelde dat de ontwikkelaar en een gelieerde onderneming $ 3 miljoen aan geld moesten betalen. in december kondigde The Real Deal aan dat het veroordeelde, door de rechtbank gecontroleerde pand eindelijk was verkocht aan een weinig bekend bouwbedrijf in Ventura County, dat ermee instemde het te slopen.

Een andere gespecialiseerde ontwikkelaar, Ardie Tavangarian, slaagde erin een project te verkopen voor $ 83 miljoen en de eigendommen van Elon Musk te kopen, terwijl hij zich relatief onopvallend bleef profileren.

De industrieel wordt sexy

Vóór de pandemie maakte onlineverkopen ongeveer 10% uit van alle detailhandelsverkopen. In het tweede kwartaal van 2020 was dat cijfer bijna 16% – en het ‘nieuwe normaal’ was nog maar net begonnen. In 2021 was een van de belangrijkste begunstigden van de verandering de industriële vastgoedmarkt, wat resulteerde in historisch lage leegstandspercentages en recordprijzen.

“De industrieel is nu hot”, zei Jerry Sackler, een oude industriële makelaar in Los Angeles, voor een stuk over de Real Deal-trend dat in juli werd gepubliceerd.

Als gevolg hiervan moesten commerciële makelaars zich aanpassen door steeds geavanceerdere verantwoordelijkheden op zich te nemen en ernaar te streven deals te vinden. “Ik moet een heel goede rechercheur zijn om klanten te vinden”, zei een agent. “Ik moet werken om dit product wakker te schudden.”

Streamers produceren hits – en studiovraag

In november sloten Hackman Capital en haar partner Square Mile Capital Management LLC een historische deal: maar liefst 1,8 miljard dollar voor het CBS Studio Center in Studio Center. ViacomCBS had het 38 hectare grote land voor een paar maanden gekocht en de deal die het uiteindelijk sloot, overtrof de verwachtingen van insiders met ongeveer $ 500 miljoen. Eerder in maart kondigde Hackman ook aan dat hij van plan is 1,3 miljard dollar te besteden aan de renovatie van de 25 hectare grote campus van CBS Television City in het Fairfax District.

De grote bewegingen waren het bewijs van een groter patroon: een groeiende vraag naar studioruimte tijdens de pandemie, vooral omdat topproducenten van kleine scherminhoud zoals Netflix en Apple TV + slag na slag produceren voor een wereldwijd publiek dat grotendeels thuis vastzit .

Wall Street heeft ook kennis genomen van het feit dat het een golf van door instellingen gesteunde liquiditeit over de activaklasse heeft gestuurd, waaronder een in november opgericht bedrijf van $ 500 miljoen dat wordt ondersteund door King Street Capital Management en dat tot doel heeft om tot 750.000 vierkante voet aan klankstadia.

Charles heeft de leiding

Je kent hem als de eerste assistent van Warren Buffet, maar miljardair-investeerder Charlie Munger is ook een gepassioneerd architect. Munger doneert al jaren enorme sommen geld aan universiteiten voor nieuwe gebouwen – op voorwaarde dat instellingen zijn ontwerpen gebruiken. Maar dit jaar leidde een soortgelijke deal aan de Universiteit van Californië in Santa Barbara ertoe dat een architectonisch adviseur ontslag nam uit protest, en de resulterende drukte werd de grootste controverse over campusarchitectuur in het geheugen.

Het gewraakte gebouw was een enorme, vrijwel raamloze studentenslaapzaal, geïnspireerd op het ontwerp van cruiseschepen, een project dat de aftredende adviseur “ondraaglijk noemde vanuit mijn perspectief als architect, ouder en mens”. Maar Munger, 97, hield vol. Temidden van de controverse zei de beroemde brutale financiële legende: Het echte werk dat zijn ontwerp uiteindelijk over het hele land van de grond zou komen.

Leave a Comment