De hete onroerendgoedmarkt van Orange County

ORANGE COUNTY – “FOMO”, “in brand” en “hongerig” zijn enkele van de woorden die door makelaars worden gebruikt om de hete onroerendgoedmarkt in Orange County in 2021 te beschrijven.


Wat zou je willen weten

  • De huizenmarkt in Orange County bleef in 2021 warm ondanks de aanhoudende wereldwijde pandemie van het coronavirus
  • Huizenprijzen in Orange County zijn met 15% gestegen van januari 2021 tot november 2021
  • Gebrek aan voorraad, recordrentetarieven leidden tot een sterke vraag naar woningen
  • Door onbetaalbaarheid zijn veel starters op de markt van de marktprijs gehaald

Ondanks de aanhoudende coronaviruspandemie en overheidsgerelateerde beperkingen vanaf 2021, zijn de huizenprijzen en de vraag in Orange County omhooggeschoten vanwege een gebrek aan voorraad en historisch lage rentetarieven.

“Er was veel FOMO (Fear of Missing out)”, zegt Tim Carr, makelaar en mede-eigenaar van The Tim Carr Group in Newport Beach. Carr zei dat zijn bedrijf vorig jaar $ 200 miljoen aan verkopen verdiende in Newport Beach en Orange County.

“We hebben de prijzen in elk segment van onze markt zien stijgen met snelheden die we nog nooit eerder hebben gezien”, zei Carr. “En er is echt bijna niets te verkopen.”

Een van haar teamleden, Linda Duffy, een gecertificeerde senior vastgoedspecialist, zei dat de huizenmarkt vorig jaar in brand stond.

“Alles wat $ 2 miljoen of minder is, er waren minstens een dozijn deals voor elk huis,” zei Duffy.

Het gebrek aan woningvoorraad in Orange County en in combinatie met historisch lage rentetarieven was het belangrijkste scenario van het afgelopen jaar, wat heeft geleid tot een hoger dan normale vraag, hogere huizenprijzen en biedingsoorlogen te midden van de coronaviruspandemie.

Volgens Reports on Housing, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het analyseren van de onroerendgoedmarkt in Zuid-Californië, had Orange County aan het begin van het jaar een woningvoorraad van 2.522 woningen – het laagste aantal te koop staande woningen in de regio sinds het databedrijf begon met het volgen van 2004.

In de standaard pre-COVID-jaren zou de woningvoorraad in de late lente- en zomermaanden toenemen om vervolgens weer af te koelen tijdens de herfst- en wintervakantie. Niemand vindt het leuk om te verhuizen als de school van hun kinderen aan de gang is.

Maar dat was dit jaar niet het geval.

Huisvestingsrapporten merkten op dat de woningvoorraad van de provincie een piek bereikte op 8 januari, toen er 2.633 eenheden op de markt van Orange County waren. Begin juni daalden de aandelen tot ongeveer 2.200, om eind juli te stijgen tot 2.537.

“De gemiddelde piek over vijf jaar vóór COVID was 7.077, een verbazingwekkende 179% hoger dan dit jaar”, zei Steven Thomas, hoofdeconoom bij Reports on Housing, in zijn maandelijkse nieuwsbrief.

De tweede helft van het jaar presteerde niet beter op het gebied van voorraad en het aantal actieve registraties.

“Van augustus tot het einde van het jaar is het aantal beschikbare woningen voortdurend gedaald tot ongekende niveaus”, zegt Thomas. “Het jaar eindigde met 1.072 woningen, 60% lager dan het laagterecord van vorig jaar van 2.675. Het gemiddelde over vijf jaar van eind december vóór COVID was 4.414, een duizelingwekkend niveau van 312% meer dan in 2021, een verviervoudiging van het niveau van vandaag.”

Thomas zei dat tegen het einde van dit jaar de woningvoorraad van Orange County naar verwachting tot onder de 1.000 zal dalen.

Met deze lage voorraad, de 30-jarige vaste hypotheekrente die in juli daalde tot 2,78% en de sterke vraag, zijn de huizenprijzen in het hele land omhooggeschoten.

Volgens de LA Times, die vastgoedbedrijf DQNews citeert, bedroeg de mediane prijs van huizen in de provincie in januari $ 799.000. In november steeg de mediane huizenprijs met 15% tot $ 919.000. De cijfers voor december verschijnen pas in januari.

Lokale vastgoedexperts zeiden dat verkopers dit jaar het meest profiteerden – alleen als ze een andere woonruimte vonden.

Tenzij er een levensgebeurtenis is – inkrimping, echtscheiding, promotie, enz., zei Edwin Baloloy, een vastgoedspecialist bij de woonmakelaar in Newport Beach, dat de meeste eigenaren van Orange County niet wilden verkopen.

“Ze zien hoe moeilijk het aan de andere kant is”, zei Baloloy. “Ze zullen ergens anders moeten verhuizen.”

Duffy zei dat er over de hele linie zoveel prijsstijgingen waren dat het moeilijk is voor mensen die inkrimpen om een ​​ander onroerend goed voor minder te verkopen en te kopen.

“Na de vermogenswinstbelasting, de Obamacare-belasting en de transactiekosten, kun je niets anders meer kopen, vooral niet als ze in Californië zouden blijven”, zei Duffy. “Voor veel mensen was het blijven waar je bent en hervormen wat je hebt.”

Naarmate het jaar vorderde, nam ook de vraag in de provincie af. Veel potentiële kopers, vooral degenen die vanuit huis konden werken, vluchtten het binnenland in naar het Inland Empire of San Bernardino. Anderen, ontmoedigd om aan de verliezende kant te staan, gaven het gewoon op.

“Het is moeilijk voor nieuwe huizenkopers die FHA-leningen gebruiken om op deze markt te concurreren”, zegt Abby Ronquillo, eigenaar van NetRealty, een in Corona gevestigd onroerendgoedmakelaardij. “Ze verliezen van mensen met meer geld voor de aanbetaling, kopers en investeerders allemaal in contanten. Ze hopen hun droomhuis te vinden en te kopen, maar worden afgewezen. Het eist een zware tol van hen. emotionele tol. Ik vertel ze, we moeten ergens anders heen waar ze niet worden afgewezen.”

Ronquillo vertegenwoordigde verschillende klanten die in Orange County woonden en verhuisden en ofwel een huis kochten of op zoek waren om te kopen in het Inland Empire.

Maar de betaalbaarheid van huisvesting is niet alleen een kwestie van Orange County. Helaas zei Ronquillo dat er biedingsoorlogen waren voor huizen in Riverside, Lake Elsinore en alle provincies in Zuid-Californië.

“Voor mij moet ik kalm, kalm en sereen blijven”, zei ze. “Veel kopers zijn emotioneel en ik moet ze helpen een rationele beslissing te nemen op basis van waarde, niet op emotie.”

Naarmate het jaar ten einde loopt en 2022 aanbreekt, hebben vastgoedexperts gezegd dat mensen niet snel een woningnood mogen verwachten.

Namens een klant deed Baloloy vorige week een bod van $ 200.000 op de vraagprijs voor een huis in Irvine. Meestal bevestigt de listing agent onmiddellijk de ontvangst van het bod met dit grote bedrag boven het verzoek.

Baloloy had dagenlang geen reactie van de agent.

“Irvine is als het nulpunt voor biedingsoorlogen”, zei hij.

Carr, mede-eigenaar van de groep Tim Carr, zei dat een ander Black Swan-evenement misschien een einde zou kunnen maken aan het momentum in de woningbouw.

“Ik denk niet dat deze markt zal afkoelen tenzij er een reden is om te kalmeren,” zei Carr. “Met inflatie zal de federale regering dit jaar waarschijnlijk de rente verhogen en zullen mensen zich terugtrekken. Maar er gebeuren geen rampen of grote gebeurtenissen aan de horizon die ons van de klif zullen duwen. Ik denk dat de vraag zal afnemen naarmate geld duurder wordt , en we zullen een beetje chill zien.”

Ronquillo zei dat ze niet anticipeerde op het uiteenspatten van een huizenzeepbel, ondanks het potentieel voor renteverhogingen volgend jaar.

“Er zijn nog steeds zoveel kopers in SoCal”, zei ze. “We hebben geen tekort aan kopers. Als je op een zeepbel wacht, gebeurt het niet. Er is zoveel tekort en de CO is geweldig. Je bent overal dichtbij – eten en het strand, en dat gebeurt niet. Zal nooit wordt oud. “

Leave a Comment