Trends in commercieel vastgoed in DC voor 2022 – Commercial Observer

Terwijl kantoor- en meergezinsgebouwen al lang de favoriete activaklassen zijn voor commercieel onroerend goed in de regio Washington, DC, lijkt er hier veel meer energie te zijn rond industriële activa en betaalbare woningen.

Betaalbare huisvesting is een prioriteit voor Federaal agentschap voor huisvesting, die toezicht houdt Fannie mae en Freddie Mac. Dit blijkt uit de verhoogde doelstellingen voor betaalbare woningleningen voor door de overheid gesponsorde bedrijven, of GSE’s (betaalbare eigendommen tegen 60% van het mediane inkomen van de regio dalen van 20% van de limiet van $ 70 miljard in 2021. 25% van de $ 78 miljard cap in 2022), volgens de financieringsmaatschappij Walker en Dunlop.

“De recente benoeming van Sandra L. Thompson als directeur van de FHFA bevestigt nogmaals hun inzet voor deze zaak, aangezien ze al jaren een voorvechter is van betaalbare huisvesting,” zei Patch Ted, directeur van de productie van vastgoedfinanciering voor Walker & Dunlop.

Ian Anderson, senior onderzoeksdirecteur bij CBRE, merkte op dat er veel was om op te letten in 2022, maar het bedrijf heeft drie trends die het in het bijzonder in de gaten zal houden.

De eerste is het herstel van de economie en banen. Dit zal naar verwachting aanhouden, zei Anderson, en genereert een bovengemiddelde groei te midden van volatiliteit die gepaard gaat met dreigingen van de ommicron-variant, hogere inflatie en de Federal Reserve verhoogt zijn rentetarieven.

“De groei zal vooral de magazijnen, appartementen, datacenters en life sciences-sectoren ten goede komen, hoewel we achterblijvende prestaties zullen zien van de kantoren-, horeca- en detailhandelssectoren – die allemaal een nieuwe pandemische winter zullen doormaken”, zei hij. “Hierdoor worden betere prestaties uitgesteld naar de tweede helft van 2022.”

Een tweede trend is de terugkeer van de stad – nog niet naar pre-pandemische normen, maar dichterbij komend zonder ernstige sluitingen of bedrijfssluitingen, terwijl individuen zich aanpassen aan een aanhoudende pandemie.

“De terugkeer van veel appartementshuurders en een groeiend aantal kantoormedewerkers en toeristen zal de stad tot leven brengen, maar nog meer tegen de tweede helft van het jaar als we uit een nieuwe winter komen met de nieuwste variatie.” , zei Anderson . “De derde trend betreft groeiende initiatieven op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur [ESG], die een hogere prioriteit zullen krijgen van regeringen en particuliere organisaties om onder meer diversiteit te bevorderen en klimaatverandering aan te pakken.

Ben geplast, executive vice president en co-regionaal directeur in Washington, DC, voor Savills, voorspelt dat er meer aandacht zal zijn voor hoe je van je kantoor een plek kunt maken waar mensen graag naar terug willen komen.

“Bedrijven die zich inzetten om hun werknemers terug naar kantoor te brengen – meestal in een hybride model – investeren in ruimtes die samenwerking en betrokkenheid bevorderen, zodat de ruimte werknemers een omgeving biedt die ze op afstand niet kunnen bereiken”, zegt hij. zei. “Dat betekent meer voorzieningen, toegang tot de beste technologie, welzijn en gemeenschapszin. We zien een voortzetting en versnelling van deze trend, met een duidelijke vlucht naar kwaliteit. “

Het grote verhaal in 2022 wordt de grote terugkeer naar kantoor voor organisaties van elke omvang, volgens Matt Kelly, CEO van JBG SMITH.

“Het zal waarschijnlijk een tijd van experimenteren zijn, aangezien werkgevers de tastbare voordelen van het weer samenbrengen van hun teams afwegen tegen de wens van veel werknemers om een ​​gevoel van flexibiliteit te behouden waaraan ze tijdens de pandemie gewend zijn geraakt”, zei Kelly. “Het vinden van de juiste balans zal belangrijk zijn bij het aantrekken en behouden van het beste talent, zeker in een krappe arbeidsmarkt. “

Kelly zal ook de inflatie en rentetarieven nauwlettend volgen, evenals hun impact op de schuldmarkten, die de vastgoedwaarden steeds hoger hebben gedreven.

“We blijven onze ontwikkelingspijplijn voor meerdere gezinnen verbeteren in lijn met onze overgang naar een meerderheidsportefeuille voor meerdere gezinnen”, zei hij. “Vanuit een kantoorperspectief blijven we gefocust op de technologierijke National Landing-submarkt die Amazon’s HQ2 omringt. “

Technisch gesproken

Volgens experts zal elk bedrijf dat geen data en technologie gebruikt, moeite hebben om in 2022 relevant te blijven in commercieel vastgoed in DC-gebied.

Walker & Dunlop’s Patch zei dat de exploitatie van technologie en data wordt steeds meer een gamechanger voor CRE, en dat wordt een groot doel in 2022.

“We hebben onlangs geïnvesteerd in Fortress Technology Solutions, dat realtime bedrijfs- en prestatiegegevens levert aan eigenaren en operators”, zei hij. “Naast dit soort proptech dat beschikbaar is voor ons klantenbestand, investeren we ook in technologie die ons waardevollere partners voor onze klanten maakt – door grote datasets samen te voegen, door informatie te delen over onze 1.800 transacties en meer per jaar over het platform, en leer van ons dienstenportfolio van $ 110 miljard, dat gegevens bevat over miljoenen meergezinswoningen.

In 2021 deed Savills grote overnames van MACRO en T-3 adviseurs om haar klanten beter van dienst te zijn en de sectoren projectmanagement, technologie en life sciences te versterken.

“Terwijl we verder gaan, evalueren we voortdurend wat belangrijk is voor huurders en gebruikers van de ruimte en passen we ons platform en onze diensten aan om aan hun behoeften te voldoen”, aldus Plaisted van Savills.

Huiseigenaren en huurders gaan zich ook steeds meer richten op ESG-initiatieven en beoordelen hoe hun ruimte, locatie en gebouw hun ESG-doelen helpen of belemmeren, denken velen.

Bijvoorbeeld, Brookfield Properties zal zich concentreren op het prioriteren van ESG-strategieën en is van plan om in 2022 een belangrijke speler in deze sector te zijn, aldus Cy Kouhestan, senior vice-president van vermogensbeheer en leasing bij Brookfield.

In veel opzichten zal 2022 vergelijkbaar zijn met 2021 – de economische groei houdt aan, maar zal door de nieuwste variant van het coronavirus worden teruggeduwd naar de tweede helft van het jaar, en de markten voor magazijnen en meergezinswoningen zullen floreren als winkel- en kantoren gaan langzaam omhoog.

“Het grootste verschil zal naar verwachting de terugkeer van de stad zijn, waar naar verwachting meer activiteit zal toenemen in de vorm van meer inwoners, meer kantoorpersoneel en toeristen – allemaal vanwege hogere vaccinaties en de samenleving die leert zich beter aan te passen aan een volgend jaar van de pandemie, “vermelde Kyle Schöppmann, President van de Mid-Atlantische Divisie van CBRE.

Keith Loria is bereikbaar via: Kloria@commercialobserver.com.

Leave a Comment