Overzicht van het Canadese vastgoedjaar en prognose voor 2022

Huizenprijzen stegen eind 2021 weer (Getty Images)

Er is een jaar tekort geweest aan bijvoeglijke naamwoorden om Canadees onroerend goed te beschrijven tijdens de COVID-19-pandemie.

Lage rentetarieven en onverzadigbare vraag hielpen het nationale record voor jaarverkopen in oktober te breken en de prijzen zijn op jaarbasis het hoogste gestegen.

Volgens RBC bereikte de betaalbaarheid van woningen in 2021 het laagste niveau in 31 jaar.

“De vraag van huizenkopers is overbelast en de voorraden zijn in vrijwel elke markt bijna het laagste niveau ooit, wat leidt tot hevige concurrentie tussen kopers en hogere prijzen”, zegt Robert Hogue, Senior Economist van RBC, in een nieuw rapport.

“Deze omstandigheden hebben de betaalbaarheid van woningen het afgelopen jaar aanzienlijk uitgehold. “

Ontario was vóór de pandemie al een moeilijke markt om te betreden, maar velen zijn nu volledig buitengesloten. Hogue zegt dat we deze te dure kopers zouden kunnen zien migreren naar plaatsen als de Prairies en Atlantic Canada, die niet dezelfde soort prijsexplosie hebben gezien.

“Als ik één woord zou moeten gebruiken om 2021 te beschrijven, zou het een razernij zijn, 2021 was als Black Friday”, zegt Nasma Ali, oprichter en makelaar van One Group die de Greater Toronto Area bedient. Yahoo Finance Canada.

Vooral in de buitenwijken en daarbuiten waren kopers op zoek naar meer ruimte. Ali zegt dat de enorme prijsstijgingen niet houdbaar zijn. Ze hoopt op een meer evenwichtige markt in 2022, maar verwacht dat de vraag tot het voorjaar en de zomer het aanbod zal blijven overtreffen.

Jaar-op-jaar groei van de huizenprijzen (L'Habitat)

“Tegen juli zal het langzamer gaan, vooral in augustus”, zei Ali.

“Alle mensen die echt wilden verhuizen vanwege COVID, dan is dit zo’n beetje de laatste batch. “

Opmerkelijke hypotheekmarkt

Ron Butler is een van de oprichters van Butler Mortgage en heeft 26 jaar in de hypotheekbranche gewerkt. Hij zegt dat de hypotheekmarkt opmerkelijk is geweest, aangezien de huizenmarkt records heeft gebroken, waarbij veel makelaarskantoren hun totale activiteit met 50% zagen toenemen ten opzichte van het voorgaande jaar.

“Het is niet eens een groei of een overname, het is gewoon verkoop in dezelfde winkels,” zei Butler. Yahoo Financiën Canada.

“Het is een ongelooflijk aantal. Ik bedoel, het is geen natuurlijke ontwikkeling voor bedrijven om 50 procent te groeien.”

Butler zegt dat stijgingen van de huizenprijzen in sommige provincies ondenkbaar zijn.

“Het is iets dat moeilijk te begrijpen is”, zei Butler.

“Het is onmogelijk dat de regionale prijzen met 40% per jaar stijgen. het is gewoon niet rationeel, het is niet redelijk.

Butler zegt dat hij verwacht dat lage voorraden de prijzen hoog zullen houden tot begin 2022, maar vermoedt dat er iets zal gebeuren in de eerste twee kwartalen van 2022.

“Een soort van overheidsinterventie, een soort regelwijziging, naar alle waarschijnlijkheid zal de prime rate op een gegeven moment stijgen”, zei hij.

“En regeringen kunnen, via hun banktoezichthouders en CMHC, ingrijpen om enkele van de bestaande regels rond vastgoedfinanciering te veranderen om deze overdreven uitbundige groei te beteugelen.”

Maar Butler waarschuwt dat er een vertraging zal zijn na dergelijke veranderingen voordat de prijzen reageren. De prijzen stegen zelfs in de eerste paar dagen van eerdere aankondigingen, omdat kopers proberen in te grijpen voordat de nieuwe regels van kracht worden.

Strijd tegen investeerders

Beleggers konden het sappige vastgoedrendement niet laten liggen en keerden in grotere aantallen terug op de markt. Teranet zei onlangs dat een kwart van het onroerend goed in Toronto wordt gekocht door investeerders en dat sommige makelaars een nog grotere interesse van investeerders melden. Het geeft ook aan dat een op de vier kopers van Ontario een belegger is die meer dan één onroerend goed bezit.

Daar hoopt Ben Rabidoux, oprichter van North Cove Advisors en Edge Realty Analytics, zich als eerste op te richten.

“Hypotheekregelgevers zullen zich richten op investeerders”, zei Rabidoux Yahoo Finance Canada.

Hij zegt dat hij verwacht dat OSFI zich op een aantal mogelijke manieren op hen zal richten. De toezichthouder zou de vereiste aanbetaling voor secundaire eigendommen kunnen verhogen van 20 procent tot maximaal 35 procent. Geleende fondsen, waaronder HELOC’s en herfinancieringen van onroerend goed, kunnen worden verboden. Hij zegt dat hogere risicogewichten voor hypotheken op leegstaande woningen en minder maximale “deuren” per kredietnemer ook een mogelijkheid zijn.

Rabidoux zegt dat dit een groot effect op de vraag kan hebben en veel speculatief schuim kan verwijderen.

“Het zou ook onevenredig veel pijn doen aan CIBC, dat de onverzekerde hypotheekgroei recentelijk heeft zien stijgen tot 23% op jaarbasis na een grote stijging van de huurprijzen … de segmentleningen die hen in 2017 toevallig problemen met OSFI veroorzaakten,” zei hij. in het laatste huisvestingsrapport.

“Op basis van recente opmerkingen over de ‘verslechtering van de acceptatie’, zoals blijkt uit de toenemende prevalentie van leningen met hoge inkomens, is het mogelijk dat OSFI ook een inkomenslimiet voor schulden aan de stresstest toevoegt en zich ook op HELOC’s zou richten door banken dwingen om elk ongebruikt deel op te nemen in berekeningen van de schuldendienstratio. “

Dat gezegd hebbende, verwacht Rabidoux, afgezien van een zeer grote schok, dat de markten tot ten minste de tweede helft van het jaar zullen stijgen.

Voorbij Toronto en Vancouver

De Greater Toronto Area en Metro Vancouver zijn de grootste huizenmarkten van het land, dus ze krijgen natuurlijk de meeste aandacht.

Dit is ook waar Royal LePage verwacht dat de prijzen het meest zullen stijgen in 2022, waarbij ze 11% hogere prijzen voorspelt in de GTA en 10,5% hoger in Vancouver.

Maar hij denkt dat Halifax de grote steden zal volgen. Royal LePage voorspelt dat de prijzen jaar op jaar met 10% zullen stijgen tot $ 519.200.

“Halifax heeft ongeveer twee weken voorraad beschikbaar. Het chronische tekort aan aanbod heeft invloed op de verkoopvolumes, die naar verwachting lager zullen zijn in 2022, ondanks de aanhoudend sterke vraag van kopers in en buiten de Maritimes, “zei Matt Honsberger, makelaar en eigenaar, Royal LePage Atlantic, in de 2022-huisvestingsprognose van het bedrijf. .

“De vraag naar buiten de provincie blijft de belangrijkste aanjager van prijsstijgingen en breidt zich uit naar gebieden buiten het centrum, waaronder de Annapolis-vallei en andere recreatiegebieden op korte rijafstand. “

Royal LePage verwacht dat de prijzen in Edmonton met 5% zullen stijgen. Hij verwacht dat Calgary, Winnipeg en Regina met 6 procent zullen stijgen.

Wat overheden moeten doen aan betaalbaarheid

Overheden op verschillende niveaus zetten zich in om de betaalbaarheid van woningen aan te pakken. Het was een belangrijk punt bij de federale verkiezingen, en de liberalen zeggen dat huisvestingsmaatregelen deel zullen uitmaken van de volgende federale begroting. Ontario riep een taskforce bijeen en Toronto keurde een lege huisvestingsbelasting goed.

Paul Kershaw, een professor aan UBC en oprichter van een jongerenorganisatie Generation Squeeze, roept regeringen al jaren op om actie te ondernemen op het gebied van betaalbare huisvesting.

“Ik wil dat alle overheidsniveaus expliciet stellen dat om de betaalbaarheid voor iedereen te herstellen, we de huizenprijzen moeten laten stagneren, zodat de inkomens een kans krijgen om hun achterstand in te halen”, zei Kershaw. Yahoo Finance Canada.

“Als het ons niet duidelijk is wat ons land, provincies en steden de komende jaren van huizenprijzen verwachten, kunnen we simpelweg niet garanderen dat alle Canadezen zich in 2030 een woning kunnen veroorloven die aan hun behoeften voldoet.”

Hij waarschuwt ervoor om niet te verdwalen in de details van beleidsveranderingen in plaats van zich te concentreren op het grote geheel.

“Over het algemeen hebben we huisvesting nodig om eerst een huis te zijn – veel meer dan dat we woningen nodig hebben om een ​​goed rendement op de investering te behalen. “

Jessy Bains is een senior verslaggever bij Yahoo Finance Canada. Volg hem op twitter @jessysbains.

Download de Yahoo Finance-app, beschikbaar voor: appel en Android.

Leave a Comment