2021 was een jaar van rendement voor veel vastgoedacties

2021 was een jaar van rendement voor veel vastgoedaandelen (iStock)

Het is een winstgevend jaar geweest om in vastgoedaandelen te beleggen, tenzij je gokt op nieuwe publieke namen op het snijvlak van vastgoed en technologie.

Beleggers die gokten op ervaren publieke eigenaren op pandemische dieptepunten, zagen in 2021 aanzienlijke rendementen, zelfs in de zwaarst getroffen segmenten zoals kantoren, huisvesting en winkels.

Terwijl de ondermaatse winkelvoorraden bleven worstelen, hebben eigenaren van klasse A-winkelcentra en winkelcentra een comeback gemaakt na een verwoestend jaar waarin veel van hun eigendommen gesloten bleven. De aandelenkoers van Macerich steeg in 2021 met meer dan 60%, terwijl die van Simon Property Group bijna verdubbelde en het niveau van vóór de pandemie weer bereikte.

“We hebben de willekeurige sluiting van ons bedrijf als gevolg van de pandemie overwonnen en onze cashflow is aanzienlijk hersteld, wat velen betwijfelden”, zei Simon Property Group-voorzitter en CEO David Simon tijdens een oproep voor resultaten in november.

De aandelenprestaties voor kantoor- en hotelbedrijven waren gematigder, hoewel nog steeds sterk. Kantooreigenaren Boston Properties en SL Green hebben dit jaar bijvoorbeeld beide meer dan 20% winst geboekt, terwijl grote namen in accommodatie als Marriott International en Host Hotels respectievelijk 32% en 24% hebben gewonnen. Aan het einde van het jaar zijn de vooruitzichten op korte termijn voor beide segmenten verward, waarbij de Omicron-variant elke verwachte “normaliteit” voor onbepaalde tijd uitstelt.

Eigenaren van industriële en meergezinswoningen, twee vastgoedsectoren die de afgelopen twee jaar hebben geprofiteerd van veranderingen in het consumentengedrag, bleven schitteren. Prologis klom bijna 75%, terwijl Duke Realty een winst boekte van bijna 70%. Beiden zagen nieuwe historische hoogtepunten.

Eigenaars van meergezinswoningen en eengezinswoningen hebben geprofiteerd van de onbalans tussen vraag en aanbod op de huizenmarkt in het land. Essex Property Trust en AvalonBay Communities aan de kant van de appartementen, en Invitation Homes en American Homes 4 Rent aan de kant van een eengezinswoning, hebben dit jaar allemaal een winst geboekt van ongeveer 50% of meer.

‘s Werelds twee grootste vastgoedbeleggingsbeheerders – Blackstone en Brookfield Asset Management – presteerden aanzienlijk beter dan de markt in 2021. De aandelenkoers van Blackstone verdubbelde meer dan in de loop van het jaar, terwijl die van Brookfield 54% won en bijna een recordhoogte sloot.

Niet alle voorraden die verband houden met oververhitting van woningen en herstellende commerciële markten zijn echter florissant. De voorjaars-IPO van Compass was 30% lager dan oorspronkelijk de bedoeling was, en de aandelen van de makelaardij hadden tegen het einde van het jaar ongeveer de helft van hun waarde verloren. Het bedrijf rapporteerde een nettoverlies van $ 100 miljoen in het derde kwartaal, omdat de uitgaven omhoogschoten en het een al lang bestaand geschil met tech-ondernemer Avi Dorfman over zijn rol bij de oprichting van het makelaarskantoor beslecht.

Elk van de iBuyers – bedrijven zoals Zillow en Opendoor die op algoritmen gebaseerde directe deals aanbieden voor eengezinswoningen die ze renoveren en vervolgens geld verdienen – zijn dit jaar op de aandelenmarkt gemist, met dalingen van ongeveer 40% of meer. Zillow sloot zijn iBuying-activiteiten in november, daarbij verwijzend naar de onbetrouwbaarheid van zijn voorspellingsmodel voor de huizenprijs, waardoor het te veel betaalde voor duizenden huizen, waardoor de voorraad kelderde.

Offerpad, een andere iBuyer die in september naar de beurs ging via een SPAC-fusie met een waardering van $ 2,7 miljard, maakte een hoge vlucht in zijn begindagen op de markt voordat hij terugkeerde naar de aarde. Het aandeel is sinds het begin van de handel met ongeveer 35% gedaald.

Nieuwkomers op de markt voor openbare informatietechnologietechnologie waren gemengd. SmartRent, het slimme domoticabedrijf dat in augustus naar de beurs ging via een PSPC-fusie van $ 2,2 miljard, en Procore, het bouwbeheerplatform dat dit voorjaar $ 635 miljoen ophaalde bij een beursgang op de aandelenmarkt, sloten het jaar lager af na een turbulente eerste maand van handel.

Douglas Elliman, de makelaardij die op 30 december begon te handelen na de splitsing van de Vector Group, heeft de kers op de taart van een jaar van ommekeer gezet. Volgens analisten zou Ellimans scheiding van de tabaksactiviteiten van Vector ESG-bewuste vastgoedbeleggers ertoe moeten aanzetten om mee te doen. Het aandeel steeg meer dan 21% op de eerste handelsdag.

Leave a Comment