Vastgoedbubbels en meer service na verkoop?

Eindelijk, 2021 loopt ten einde en het nieuwe jaar staat voor de deur. Het afgelopen jaar bracht een terugkeer naar stadions voor universiteitsvoetbal en een nieuw tijdperk van NIL-overeenkomsten (Naam, Beeld en Gelijkenis), delta- en omicron-varianten, stijgende inflatie, een verrassende race voor GameStop, de snelle opkomst van retailbeleggers verenigd rond internet . platforms zoals Reddit en problemen voor nieuwere handelsplatforms zoals Robin Hood. Het is bijna gegarandeerd dat 2022 zijn eigen verrassingen zal brengen. En hoewel de toekomst een steeds veranderende plaats is, zijn hier enkele voorspellingen van wat het komende jaar zou kunnen brengen:

Dienst na verkoop:

PSPC’s vertraagden begin 2021, maar naarmate het jaar ten einde loopt, maken ze een comeback, die waarschijnlijk een groot deel van het nieuwe jaar zal aanhouden. Hoewel er in 2022 veel PSPC-acties zullen plaatsvinden, zullen hun doelbedrijven meer onder de loep worden genomen en zal er veel meer nadruk worden gelegd op due diligence voor deze bedrijven dan in het verleden.

TERUG NAAR KANTOREN

De pandemie is een bewegend doelwit en het is onmogelijk om te zeggen wat de impact van de nieuwe varianten zal zijn of hoe ze plannen om terug te keren naar kantoor kunnen verstoren. Bedrijven, management en volksgezondheidsfunctionarissen hebben er nu echter twee jaar ervaring mee. Hoe werknemers terugkeren naar kantoor, hangt af van het bedrijf in kwestie en het soort werk dat ze doen. Onderschat bijvoorbeeld niet de ongelooflijke intensiteit, emotie en energie die plaatsvindt in een persoonlijke handelsruimte. Er is constante communicatie en er is geen manier die virtueel kan worden gereproduceerd. Toch zijn andere bedrijven misschien niet zo afhankelijk van mensen die kantoren bezetten. Er zal geen one-size-fits-all-return-to-office-oplossing zijn.

De vraag of je op een kantoor moet zitten, hangt af van de waarde die het voor bedrijven en hun werknemers heeft om fulltime op kantoor te zijn of een hybride model te gebruiken dat samenwerking mogelijk maakt. Veel industrieën hebben ontdekt dat ze fiscaal productieve jaren hebben gehad, ondanks het verre model dat ze hebben aangenomen. Toekomstig leiderschap op de werkplek zal waarschijnlijk streven naar een grotere integratie van werk en leven. Leiders zullen voortdurend informatie beoordelen over de prestaties en de volksgezondheid van hun bedrijf om te bepalen wat het grootste goed en de kracht van de organisatie dient. Individuele leiders zijn verantwoordelijk voor het luisteren naar de behoeften van hun meest productieve collega’s en het balanceren daarvan met groei. Teruggaan is niet langer een optie, dus leiders zullen slim moeten zijn en zich moeten aanpassen aan veranderende omstandigheden.

INFLATIE

De Federal Reserve zal op het hoogtepunt van de inflatie zijn. Er zijn nog steeds onbeantwoorde vragen, zoals hoe we ons zullen aanpassen als het ergste van Covid-19 achter ons ligt. Maar aangezien iedereen tegenwoordig zo bovenop de inflatie zit en er nu zo’n focus op is – ook al reageerde de Fed zes maanden te laat – gaan we niet. in de jaren 80. Het is op andere momenten in de geschiedenis van ons land gebeurd omdat we niet op inflatie anticipeerden en het uit de hand lieten lopen. Het zal deze keer niet gebeuren.

BELLEN

Hoewel er de afgelopen maanden veel gesproken is over mogelijke zeepbellen in crypto, zou het grootste risico op faillissement opnieuw in onroerend goed kunnen liggen. Het is onwaarschijnlijk dat het weer zoals 2008 zal zijn (geen systemisch probleem), maar een van de gevolgen van de Covid-19-pandemie is dat sommige lokale markten mogelijk overgewaardeerd zijn geworden. Terwijl mensen tijdens de eerste maanden van Covid-19 steden probeerden te verlaten – bijvoorbeeld door van New York naar het noorden van New Jersey of Westchester County te verhuizen – en door te gaan met het zoeken naar grotere huizen in het tijdperk van werken op afstand, zijn de vastgoedprijzen in sommige buitenwijken geëxplodeerd en kleine steden. Naarmate de pandemie begint af te nemen en mensen terugkeren naar steden, kunnen sommige van deze lokale markten verzwakken en kunnen pandemische kopers zich onder water bevinden in huizen die ze tegen hoge prijzen hebben gekocht.

COLLECTIEF VOETBAL

Scholen zullen de concurrentie blijven intensiveren met contracten voor grote namen, afbeeldingen en gelijkenissen (NIL) in een poging om topspelers te winnen. De Big Boosters zijn fanatiek in hun verlangen om te winnen en zullen er alles aan doen om voor hun mensen te zorgen in 2022. Evenzo zijn spelers zich bewust van hun potentieel om substantiële bedragen te verdienen via NIL en zullen ze de beste deals voor zichzelf zoeken, aangezien ze zou moeten. Ten slotte zal de NCAA waarschijnlijk te maken krijgen met toenemende druk vanwege haar onvermogen om de NIL-kwestie te leiden en vanwege wijzigingen in de overdrachtsregel.

HET JAAR OM TE KOMEN

Natuurlijk is er geen manier om met zekerheid te zeggen dat dit allemaal precies zal of zal gebeuren op de manier die hier wordt beschreven. Er is echter een garantie dat 2022 een manier zal vinden om zelfs de meest voorbereide investeerders te verrassen. Iedereen moet zijn due diligence doen en de wereld moet de uitdaging van de pandemie dag voor dag aangaan, met aandacht voor veranderende omstandigheden.

Heeft u een prognose voor 2022? Deel de jouwe op Twitter @CoachJoeMoglia.

Leave a Comment