Het verslagjaar in vastgoed | Breng me naar huis | Vouw | De wekelijkse bron

DEOns 2021 loopt ten einde en het lijdt geen twijfel dat dit afgelopen jaar een van de heetste en meest dramatische jaren voor de vastgoedmarkt is gebleken. Na de uitbraak van 2020 hebben velen zich afgevraagd wat er met de huizenmarkt zal gebeuren als we het tweede jaar van een wereldwijde pandemie doormaken. Moratoria op executies zijn verstreken, surseances op huisuitzettingen zijn verstreken, hypotheekrentes zijn laag gebleven en huizenprijzen zijn weer gestegen.

De woningverkopen liggen op schema om over 15 jaar een piek te bereiken, met ongeveer 6 miljoen verkochte woningen in het hele land in 2021. Volgens het Federaal Agentschap voor de Huisvesting zijn de huizenprijzen sterk gestegen met bijna 20% in vergelijking met het derde kwartaal van het voorgaande jaar. Dit bleek de grootste stijging van de huizenprijzen in de index van het bureau te zijn sinds het begon met het bijhouden van gegevens.

Het is een gangbare praktijk geworden om een ​​huis op de markt te zetten en binnen enkele dagen te verkopen met meerdere aanbiedingen en voor een prijs die veel hoger is dan de geadverteerde prijs. Het verhaal voor kopers was een ander verhaal. De voorraden bleven dalen en de vraag van kopers – vaak de wanhoop van kopers – creëerde een ultraconcurrerende markt die veel kopers ontmoedigd en wanhopig achterliet bij het zoeken naar een huis. De toeleveringsketen en het tekort aan arbeidskrachten hielpen niet bij de crisis op de huizenmarkt, aangezien bouwers weken, zo niet maanden moesten wachten op materialen, wat vervolgens aanzienlijke vertragingen veroorzaakte bij de inventarisatie van nieuwbouw op de markt.

Wat heeft 2022 in petto voor de vastgoedmarkt? Deskundigen zijn het er in ieder geval over eens dat de voorraden moeten toenemen; het zal niet voldoende duurzaam groeien om aan de vraag te voldoen. Realtor.com voorspelt een lichte stijging van de voorraad met 0,3% voor 2022, wat opnieuw een concurrerende markt zal aanwakkeren.

De hypotheekrentetarieven zullen naar verwachting stijgen, aangezien de Federal Reserve het einde van de strijd tegen de inflatie aankondigde voor het pandemische monetaire beleid van 2021. Hoewel de rentetarieven naar verwachting zullen stijgen vanaf het historische dieptepunt van bijna twee jaar, worden ze niet verwacht. prepandemische percentages van 4% te bereiken. Lawrence Yun, hoofdeconoom van de National Association of Realtors, zei dat hij verwachtte dat de 30-jarige vaste rente tegen het einde van het jaar zou stijgen tot 3,7%.

De verwachting is dat de huizenprijzen in 2022 weer zullen stijgen, maar niet in de dubbelcijferige percentages die in 2021 zijn opgetekend. Dit is mede het gevolg van de verwachte rentestijging in heel 2022. Velen verwachten een stijging van de rente. % prijsstijging voor het jaar, wat een stap in de richting van een meer genormaliseerde markt aangeeft.

De verwachting is dat starters die voor het eerst een huis kopen, voor uitdagingen zullen blijven staan ​​op de markt. Aangezien de prijzen sneller zijn gestegen dan mensen kunnen sparen voor een aanbetaling, heeft dit geleid tot uitdagingen voor kopers om te concurreren met contante aanbiedingen en leningprogramma’s waarvoor een aanzienlijk grotere aanbetaling vereist is. Het percentage starters daalde in 2021 met bijna 6%, wat neerkomt op minder dan een derde van de activiteit van kopers.

Hoewel niemand een kristallen bol bezit (en zoals de geschiedenis laat zien), is er geen garantie voor de toekomst. Een feit dat duidelijk werd aangetoond in 2020, toen geen enkele persoon een pandemie zag veroorzaken, misschien wel een van de heetste vastgoedmarkten in de geschiedenis. Voorlopig lijkt het erop dat we eindelijk een normalisering van de markt zien en consumentenonderzoeken tonen aan dat het eigenwoningbezit in 2022 een topprioriteit blijft. Gelukkig nieuwjaar en iedereen in 2022.

Leave a Comment