Experts voorspellen de vastgoedmarkt in Bay Area in 2022

Toen de COVID-19-pandemie de Bay Area trof, verwachtten velen dat de vastgoedmarkt zou instorten. Hoewel het zeker een beetje vertraagde omdat open deuren verboden terrein waren en bewoners in hun huizen bleven, trok het snel aan, waardoor een concurrerende markt werd aangewakkerd met een lage voorraad en een sterke groep kopers die hun woonruimtes heroverwogen. Dit ging door in 2021 toen de buitenwijken oppermachtig waren, de vraag groter was dan het aanbod en, in ieder geval in de Bay Area, veel inwoners nog moeten terugkeren naar een kantoor. Nu, met een zeer onzekere toekomst voor ons, wat biedt de toekomst voor de huizenmarkt in Bay Area? We spraken met lokale experts op de koop- en huurmarkt van huizen om hun mening te krijgen over wat komen gaat.

Elke makelaar die we spraken was het erover eens dat 2022 altijd een verkopersmarkt zal zijn in de Bay Area. Hoewel de rentetarieven naar verwachting zullen stijgen, zal de vraag naar woningen nog steeds groter zijn dan de voorraad, vooral voor eengezinswoningen in het gebied. “In de geschiedenis van onroerend goed in de Verenigde Staten is een verkoper in San Francisco op dit moment de beste kans die je ooit in je leven zult krijgen”, zegt makelaar Aaron Bellings van Compass in San Francisco. “… Ik denk dat San Francisco een geweldig jaar gaat hebben. Als ik eraan zou denken om in de komende 6 tot 12 maanden te verkopen, zou ik niet aarzelen om mijn huis op de markt te zetten.

Hij zei dat veel van die vraag afkomstig was van kopers die in 2021 begonnen te zoeken en nog steeds geen plek konden vinden. “Ik zie de lente weer helemaal te gek worden. Ik heb momenteel kopers die haasten om binnen te komen en er is niets voor hen, ‘zei Bellings. “Het wordt een sterke markt.

Nina Hatvany, al meer dan 30 jaar makelaar in San Francisco, zei dat het aantal eengezinswoningen van hoge kwaliteit op de markt over het algemeen laag is in de stad, maar deze huizen zijn nu bijzonder schaars. Bovendien, tussen het voortduren van de pandemie en de onvermijdelijke stijging van de rentetarieven, is het nu de tijd om een ​​huis op de markt te brengen. “Het is zeker een goed moment om te verkopen,” zei Hatvany. “… Ik zou er zeker van profiteren omdat we niet weten wat de toekomst in petto heeft. “

Khrista Jarvis, een makelaar in East Bay Compass, zei dat de robuuste verkopersmarkt zich vertaalt in een moeilijke kopersmarkt, vooral in de East Bay. “Het is frustrerend om in deze markt een koper te zijn. Er zijn verschillende aanbiedingen, biedingsoorlogen, 200.000 dollar meer betalen is de norm’, zei ze. “Je moet super competitief zijn en soms meerdere keren bieden voordat je een huis krijgt.”


Jarvis zei dat het gebied nog steeds bijzonder heet is voor shoppers in San Francisco, omdat velen nog steeds op zoek zijn naar meer ruimte dan ze in de stad kunnen krijgen.

Seizoensgebondenheid is verdwenen

Het oude gezegde luidt dat als je je huis op de markt gaat zetten, je beter kunt wachten tot na de Super Bowl. En in de winter verkoop je zeker geen huis. Vandaag is daar niets van waar. “We gaan meteen aan een heel goed seizoen beginnen”, zei Jarvis. “Meestal wacht de markt op het voorjaar, maar dit jaar begint het heel vroeg. Seizoensgebondenheid is uit het raam. Ik denk dat het nu gewoon het hele jaar door druk is. Zelfde december. Ik dacht dat ik een pauze zou nemen voor de vakantie en dat doe ik gewoon niet.

Bellings zei dat er nog steeds sprake is van seizoensinvloeden, maar niet zoals in andere grote markten. “We hebben niet echt een buitenseizoen. Het gaat er echt om of mensen in de stad kijken en bieden op de huizen die op de markt worden gebracht, ‘zei hij. “Normaal gesproken beginnen we een herstel te zien na President’s Day, maar het zou me niet verbazen als de zaken vanaf half januari tot eind januari van dit jaar beginnen te verbeteren. “

Iedereen kijkt naar de rentetarieven

De rente gaat omhoog, het is alleen een kwestie van wanneer. Als de Fed zich aan haar plannen houdt, zullen potentiële kopers en verkopers hier in 2022 rekening mee moeten houden. “Het zal een gevoel van urgentie creëren”, zei Bellings. ‘Ik heb al eerder kopers naar me toe zien komen die me vertelden dat we daar moesten zijn voordat de Fed de rente begon te verhogen. Mensen beginnen de druk al te voelen, ook al weten we niet wanneer het gaat gebeuren en hoe ver de tarieven zullen gaan.

Voor verkopers betekent dit dat de tijd rijp is. “Het zou verstandig zijn om snel te handelen als u het voortouw wilt nemen bij de verkoop van uw huis”, zegt Daryl Fairweather, hoofdeconoom bij Redfin. “Voor de tweede helft van 2022, als de hypotheekrente stijgt, kan dit zeker de vraag temperen en het moeilijker maken om een ​​huis te verkopen.”

Zelfs als de rente stijgt tot 4%, blijft dat historisch laag, vooral voor een gebied dat zo welvarend is als de Bay Area. “Op andere plaatsen zou ik verwachten dat de huizenmarkt dramatisch zou vertragen, maar San Francisco is op een ander pad”, zei Fairweather. “Er zal meer vraag naar woningen zijn dan dit jaar. … Wat ik denk is dat de Bay Area meer zal lijken op de rest van het land in termen van hoe snel de prijzen stijgen, hoeveel huizen er boven de catalogusprijs worden verkocht.

De huur gaat waarschijnlijk omhoog

Terwijl de huizenmarkt de afgelopen anderhalf jaar nieuwe hoogtepunten heeft bereikt, heeft de huurmarkt in San Francisco, Oakland en San Jose het tegenovergestelde gedaan. Deze steden in de Bay Area behoren tot de enige plaatsen in het land waar de huurprijzen zich nog moeten herstellen tot het niveau van voor de pandemie, waardoor San Francisco zelfs zijn troon als de duurste huurmarkt van het land in het land kon verliezen. . Experts hebben gespeculeerd dat dit te wijten was aan de acceptatie van werken op afstand in de Bay Area tijdens de pandemie, hoewel veel kantoren niet voor altijd gesloten zullen blijven.

“Algemene inflatie zal uiteindelijk de huren waarschijnlijk opdrijven, maar als de kantoorruimte blijft terugdringen, blijven ze relatief laag”, zegt Jeff Andrews, datareporter van Zumper. “De fundamenten wijzen allemaal op een verdere stijging van de huren. “

Hij verwacht ook dat een deel van de seizoensgebondenheid van de huurmarkt dit jaar terugkeert, na meer volatiel te zijn sinds begin 2020.

Terwijl Zumper vond dat New York City in 2021 SF inhaalde als de duurste huurmarkt, “San Francisco onderscheidt zich nog steeds als de duurste markt op ons platform”, zegt Rob Warnock, onderzoekspartner bij Apartment List. “Maar de Bay Area is de laatst overgebleven plaats waar er een korting is,” zei hij. “… Dat gezegd hebbende, denk ik dat de prijzen in de vroege delen van [2022]. “

Warnock zei dat, aangezien de Bay Area een van de meest geschikte plaatsen is om op afstand en flexibel te werken, dit ook de trends in SF-buurten kan beïnvloeden. De prijzen in het centrum, zoals SoMa, kunnen sterk verlaagd blijven, terwijl meer westerse buurten zoals Sunset hun tarieven enigszins hoog kunnen houden.

Ruimte is altijd een must

“Zoomkamers” en Peloton-fietsen zijn vaste waarden geworden naarmate de pandemie vorderde, en geen van de agenten met wie we spraken zag dat dit snel zou verdwijnen. “Ik zie de wens voor thuiskantoren of sportscholen helemaal niet verdwijnen”, zei Hatvany. “Het is een heel gesloten ding geworden. Het is absoluut essentieel op een manier die het nooit was.

Hatvany heeft zelfs nieuwe “voorzieningen” zien ontstaan, zoals de ligging in de buurt van een langzame straat. Ze zei dat net zoals parken geweldige voorzieningen in de buurt zijn voor een huizenkoper, trage straten nu van gelijke waarde zijn.

Buitenruimte is nog steeds cruciaal voor de meeste klanten, zegt Josh Dickinson, oprichter van makelaarskantoor Zip Code East Bay, en hij ziet zelfs dat steeds meer verkopers creatief worden om die buitenruimte te verbeteren. Er is zelfs een toename van het aantal ADU-achtige ruimtes, zoals het upgraden van een schuur in de achtertuin die kan worden gebruikt als een multifunctionele ruimte.

Zelfs met hun zelfverzekerde voorspellingen, is er niet één persoon die niet het gevoel van onzekerheid heeft genoemd dat ons te wachten staat terwijl we doorgaan naar de volgende fase van de pandemie. “Ik denk dat we allemaal graag willen zien hoe het er allemaal uitziet als we teruggaan naar het punt waarop mensen terugkeren naar kantoor en alle COVID-cijfers zijn gedaald”, zei Dickinson. “In sommige opzichten lijkt het erop dat we nog ver weg zijn. “


Leave a Comment