COVID-19 bezet de vastgoedmarkt

COVID-19 wint, maar raakt ook de lokale vastgoedmarkt.

Twee agenten in Tucumcari met in totaal meer dan 30 jaar ervaring in de branche zeiden onlangs dat het afgelopen jaar het drukste was dat ze ooit hebben gezien voor de verkoop van huizen.

Beiden hebben de pandemie grotendeels gecrediteerd met het wekken van nieuwe interesse en potentiële nieuwe eigenaren in het gebied.

Tonya Ridgon werkte 11 jaar als makelaar bij Trousdale Real Estate in Tucumcari. Zij en een collega met meer dan 20 jaar ervaring in de markt zeiden dat het afgelopen jaar ongekend was in termen van verkoop.

“Het is het drukste jaar dat we ooit hebben gehad. Het was te gek’, zei Rigdon. “De voorraden zijn momenteel erg laag. We hebben mensen die vanuit de hele Verenigde Staten bellen om een ​​woning te zoeken of een woning te komen kopen. “

Rigdon zei dat potentiële klanten op zoek zijn naar huizen, zowel in de stad Tucumcari als in landelijke gebieden van Quay County.

Ze zei dat de pandemie potentiële klanten ertoe heeft aangezet om grote stedelijke gebieden te verlaten.

‘Vrijwel iedereen die ik heb gesproken, wil de stad verlaten,’ zei Rigdon. “Ze denken dat ze nu op afstand kunnen werken, en ze zijn het beu om buren te hebben, de politiek beu, en ze kunnen hun huizen in Californië, Arizona en Colorado voor veel meer verkopen dan ze hebben.” betaald, kom hier, koop degelijke huisvesting. huis en toch geld op zak hebben.

Naast de staten die ze noemde, zei Rigdon ook dat ze de interesse had gewekt van mensen in Ohio en Iowa.

“Overal”, voegde ze eraan toe.

Rigdon erkende dat het vooruitzicht van legale recreatieve marihuana en nieuwe interesse van leden van het collectief The Most Famous Artist, waarvan de oprichter afgelopen zomer naar Tucumcari verhuisde, ook de lokale vastgoedmarkt heeft gestimuleerd.

Maar beide zijn bleek als het gaat om de effecten van de COVID-19-pandemie.

Rigdon heeft inwoners die overwegen hun huizen tegen te hoge prijzen te verkopen, gewaarschuwd om te heroverwegen, vooral als er geldschieters bij betrokken zijn.

“Mensen die hier wonen en van plan zijn hun huis te verkopen, denken nu dat hun huis twee keer zoveel waard is”, zei ze. “Je kunt het prijzen voor wat je wilt, maar als het er niet voor wordt geprijsd…”

Rigdon zei dat potentiële kopers “alles bekijken” van $ 5.000 tot $ 200.000. Zelfs verlaten huizen die nog te redden zijn, wekken belangstelling – als hun eigenaren gevonden kunnen worden.

“Veel van hen zijn overleden ouders die de kinderen thuis hebben gelaten, en de kinderen geven niet om het huis of proberen het te repareren of wat dan ook”, verklaarde ze. “Het is een beetje triest, want er zijn mensen die naar hen op zoek zijn.”

Rigdon zei dat ze tekenen had gezien dat de lokale vastgoedmarkt zou afkoelen, voornamelijk vanwege het gebrek aan huizen om te verkopen.

“Meestal kunnen we 10 tot 15 aankondigingen hebben. Ik denk dat we er nu vier of vijf hebben”, zei ze. ‘En veel van die plaatsen zijn nog niet verkocht omdat kopers ze willen laten repareren.

“Het is moeilijk om een ​​aannemer of een elektricien of een loodgieter te vinden. Degenen die hier zijn hebben het zo druk dat ze de helft van de tijd niet eens telefoontjes beantwoorden. We hebben echt elektriciens en loodgieters nodig. Zelfs klusjesman of schilder, ze hebben het hier hard nodig.

Ze zei dat als er iets was om Tucumcari aantrekkelijker te maken voor huizenkopers, het de straten zou repareren.

‘Ik heb gisteren een dame uit Californië binnengebracht. Ze houdt van het huis, van de omgeving, maar ze houdt niet van Tucumcari. ‘Waarom zijn de straten hier zo slecht?’ “Dit lijkt klacht # 1 te zijn,” zei Rigdon.

Richard Randals, makelaar voor New Mexico Property Group in Tucumcari, keurde Rigdon’s beoordeling van de lokale vastgoedmarkt goed.

“Het was geweldig. Het is ongelooflijk goed geweest. In mijn 20 jaar is dit de beste die ik heb gehad op de woningmarkt’, zei hij. “Ik had twee plaatsen waar ik amper tijd had om het op de markt te brengen en ik kreeg een bod en verkocht het. Veel plaatsen komen in de buurt van de vraagprijs.

Hij was het ermee eens dat de pandemie de lokale markt een boost heeft gegeven.

“Het is net alsof het gek werd toen COVID op de markt kwam. Dit zijn mensen die de stad uit willen. Ik heb er twee of drie verkocht aan mensen in het noordoosten van Michigan, alleen mensen die zichzelf tegen de kou willen beschermen, kunnen niet meer tegen de kou”, voegde hij eraan toe.

Randals zei dat hij de laatste tijd niet zoveel telefoontjes en e-mails heeft ontvangen. Hij zei dat een deel van de reden is dat de woningkredieten zijn vertraagd.

“De titelkantoren zijn net gered. Ik heb twee FHA-leningen gehad, en het is gewoon hoofdpijn met de tijd die het kost met verzekeraars, ‘zei hij.

Randals zei dat lokale verkopers “meer” geld krijgen voor hun eigendom, maar in sommige gevallen is het voltooien van het leenproces ingewikkelder geworden.

“Dat is nog iets wat moeilijk te krijgen is: een taxateur. Ze hebben het druk’, zegt hij.

Leave a Comment