Hete vastgoedmarkten in North Bay lijken in 2022 af te koelen

De koortsachtige aankoop van huizen in de San Francisco Bay Area, die het eerste anderhalf jaar van de coronaviruspandemie kenmerkte, zal naar verwachting in 2022 afnemen, met meer huizen op de markt voor langer.

Vergeleken met wat er gaande is in de provincies Sonoma, Marin en Napa, zou dat een goede zaak zijn, volgens Jeff Schween, een Compass-agent in Santa Rosa en eigenaar van een ontwerp-bouwbedrijf.

“We komen uit de laagste aandelen aller tijden”, zei hij.

Voor die drie provincies waren er in november slechts 772 eengezinswoningen te koop, een daling van 46% ten opzichte van 1.422 in dezelfde maand in 2020, volgens de meest recente gegevens van Bay Area Real Estate Information. . Toch werden vorige maand 765 woningen verkocht, waaronder 460 in Sonoma County, 201 in Marin en 104 in Napa. Dat vertaalde zich in maanden aan inventaris te koop – een maatstaf voor hoe snel huizen verkopen – van 1,1 maanden in de regio, een daling van 1,6 maanden een jaar eerder.

En Schween verwacht dat er in februari nog minder huizen te koop zullen zijn in alle drie de provincies, wanneer verkopers de markt per seizoen gaan bekijken.

“We zullen zien wenen over het gebrek aan huizen op de markt, en het zal de huren van huurwoningen zoals appartementen, huizen en duplexen verhogen, omdat inkomende bewoners in het gebied moeten huren voor nieuwe werkgelegenheid,” zei Schween. “We hebben geen nieuwe onderverdelingen zoals in de jaren tachtig en negentig, met honderden units op de markt. Nieuwe inventaris zet mensen uit de bestaande inventaris ertoe aan om naar een nieuw huis te verhuizen of naar een deel van de stad te gaan waar ze willen wonen. Nieuwe onderverdelingen van huizen maken de handel vrij, en het ergste voor onze economie is het gebrek aan handel.

Solano County, met een aantal nieuwe vastgoedontwikkelingen en de laagste prijzen in de provincies die grenzen aan de San Francisco Bay Area, heeft in de tweede helft van 2020 en de eerste helft van 2021 geprofiteerd van een hausse in woningverkopen, in een groot deel van kopers die van buiten de markt komen, volgens David Clutts, associate broker bij Country Estates Realty in Fairfield en voorzitter van de Northern Solano Association of Realtors.

“We hebben een prijs zo hoog vastgesteld dat het aantal mensen (om te kopen) afnam. Dit gemakkelijkere geld voor verkopers zal in 2022 niet zo gemakkelijk zijn’, zei Clutts.

De gemiddelde prijs van verkochte Solano-woningen steeg met 13,2% tot $ 1,0 miljoen in de 12 maanden eindigend in november en de prijs per vierkante meter steeg met 12,7% tot $ 534, terwijl de mediane prijs met 17,4% steeg tot $ 593.000, volgens de meest recente gegevens van BAREIS en de California Association of Realtors.

Maar de maanden met te koop staande voorraad daalden met 21% tot 1,1 maanden in november, vergeleken met 1,4 maanden in de voorgaande november. Het aantal woningen op de markt daalde vorige maand met bijna 32% tot 1.479, terwijl het aantal verkopen met 7,4% daalde tot 1.401 en het aantal onder contract staande eenheden met bijna 2% steeg tot 1.395.

Clutts verwacht dat de recente verhoging van de niet-conforme leningslimiet, of jumbo, op Solano-huizen van ongeveer $ 100.000 naar $ 657.000, de provinciale prijzen zal opdrijven, waardoor de activiteit voor hen zal toenemen.

De prijzen van Solano zullen naar verwachting in de eerste helft van 2022 stijgen, vooral in het voorjaar met de seizoenstoename van de aanbiedingen, met een groei van 6% tot 8% voor het jaar, maar Clutts verwacht dat het verkoopvolume volgend jaar tot 20% zal afnemen.

Maar in de tweede helft van 2022 verwacht Clutts dat de provinciale markt zal “normaliseren”, aangezien een vertraging van de activiteit van shoppers buiten de provincie de waardering bevordert die de lokale bevolking van de markt uitsluit. En de drie renteverhogingen die de Federal Reserve in 2022 heeft gepland in een poging de inflatie te vertragen, zullen naar verwachting de markt verlichten, waardoor in 2023 een nog zwakkere vastgoedmarkt ontstaat.

Met hogere rentetarieven, waarvan sommige vastgoedeconomen denken dat dit kan leiden tot een hypotheekrente van 4%, kunnen sommige kopers twee keer nadenken voordat ze verkopen of huizen zoeken waarin ze zich bevinden. Ze zijn van plan om minstens 10 jaar te blijven, zei Clutts.

“Ze zijn meer verliefd op hun rente dan op hun huis”, zei hij.

Jeff Quackenbush behandelt wijn, bouw en onroerend goed. Voorafgaand aan de Business Journal schreef hij voor Bay City News Service in San Francisco. Hij studeerde af aan de Walla Walla-universiteit. Neem contact met hem op via jquackenbush@busjrnl.com of 707-521-4256.

Leave a Comment