Vriend of vijand? Robots voor het kopen van huizen betreden de vastgoedmarkt

IBuyers is een van de weinige echte innovaties die de afgelopen jaren de vastgoedsector heeft geraakt. Toch hebben consumenten ze niet volledig omarmd vanwege misvattingen over hoe iBuyers werken en de soorten problemen die ze oplossen voor verkopers en kopers.

Een iBuyer (voor ‘directe koper’) is een bedrijf dat technologie en vastgoedgegevens gebruikt om een ​​automatisch bod uit te brengen op een woning. Nadat het huis is gekocht, repareert het bedrijf wat kapot is, doet cosmetische reparaties en verkoopt het. Kopers promoten zichzelf als een snelle en gemakkelijke manier om te verkopen.

Er zijn steeds meer mythes rond iBuyers ontstaan: ze betalen te weinig, drijven de huizenprijzen op en sluizen koopwoningen door naar investeerders. Sommige van deze mythen bevatten een kern van waarheid. Dit is wat er echt aan de hand is met iBuyers.

Mythe 1: Eigenaren van een lowball-huis van iBuyers

In een TikTok die in september viraal ging, suggereerde een makelaar dat een iBuyer de huizenprijzen manipuleerde. In zijn hypothese was het schema een proces in twee stappen. De eerste stap was om de prijzen van de verkopers van huizen te verlagen.

Maar iBuyers betalen niet veel minder dan de marktprijs, zegt Mike DelPrete, vastgoedtechnologiestrateeg en onderzoeker-in-residence aan de Universiteit van Colorado in Boulder. “De grootste potentiële misvatting is dat de iBuyers je gaan oplichten, en ze je een lowball-aanbod gaan doen en je geld op tafel laten liggen”, vertelde DelPrete aan de personal finance-website NerdWallet.

Dit misverstand kan voortkomen uit de overtuiging dat iBuyers hetzelfde zijn als zelfgemaakte vinnen. Er is een verschil. Flipperkasten kopen eigendommen die veel werk vergen om ze te koop te zetten. Ze kopen laag in, geven veel uit aan verbouwingen en maken winst op het verschil tussen het geïnvesteerde bedrag en de verkoopprijs. Maar iBuyers kopen eigendommen die in goede staat verkeren, voeren meestal kleine reparaties uit en verdienen een groot deel van hun winst met de vergoedingen die zij verkopers aanrekenen. (De eventuele prijs die een iBuyer betaalt, is het geaccepteerde bod minus de renovatiekosten.)


Vraag naar woningen explodeert in Boise, Idaho

03:28

DelPrete deed onderzoek naar de prijzen die iBuyers betaalden. In 2019 betaalden iBuyers ongeveer 98,5% van de geschatte marktwaarde; soms betaalden ze in 2021 te veel. Daarentegen betalen binnenlandse vinnen vaak ongeveer 70% van hun waarde.

Ja, iBuyers betalen vaak minder dan wat kopers zouden krijgen door een conventionele aanbieding te doen. Maar niet veel minder, en sommige verkopers denken dat iBuyers het financiële compromis waard zijn voor een snelle verkoop en het gemak om het huis niet open te stellen voor een parade van vreemden.

Mythe 2: iBuyers zijn de reden waarom huizen duur zijn

Zoals de TikToker het beschreef, zou de tweede stap in “prijsmanipulatie” zijn dat de koper te veel betaalt voor een huis na te weinig betaald te hebben voor tientallen andere huizen in een buurt. De theorie is dat dit een precedent zou scheppen voor hogere prijzen die taxateurs en daaropvolgende kopers zouden volgen.

Deze veronderstelling gaat voorbij aan de menselijke natuur: wanneer u een huis koopt, negeert u de prijs die wordt betaald door de enige koper die te veel heeft betaald. U let op prijzen die overeenkomen met de reële marktwaarde.

Het opzettelijk te veel betalen van huizen zou een rampzalige strategie zijn. Zillow Offers, de iBuying-divisie van het bedrijf, geeft toe dat het onbewust te veel heeft betaald voor huizen, gebaseerd op onjuiste voorspellingen van toekomstige prijzen. Zillow verloor honderden miljoenen dollars in het derde kwartaal van 2021, ontsloeg een kwart van zijn personeel en sloot Zillow-aanbiedingen.

Mariya Letdin, universitair hoofddocent onroerend goed aan de Florida State University, vertelde NerdWallet dat ze “een paar ideeën ziet circuleren. Een daarvan is de angst dat grote technologieën hun informatievoordeel zullen gebruiken om voordeel te halen uit individuele verkopers. een ander, iBuyers drijven de huizenprijzen op. Niets van dit alles wordt ondersteund door bewijs. “

Als iBuyers de prijzen kunstmatig naar hoge niveaus willen duwen, zouden ze een groot deel van de markt moeten beheersen, en dat doen ze zelden. Volgens onderzoek van DelPrete vertegenwoordigden iBuyers 1,6% van de in het derde kwartaal gekochte huizen in de VS, ofwel ongeveer 28.000. In sommige markten hebben kopers het echter drukker dan in andere. Ze kochten in het derde kwartaal 10,8% van de huizen die in het Phoenix-metrogebied waren gekocht.


3D-geprinte huizen te koop

03:42

Mythe 3: iBuyers verkopen veel huizen aan eigenaren

Er zit enige waarheid in dit geloof, dus het is meer overdreven dan een mythe. De meeste (niet alle) iBuyers verkopen een deel van hun voorraad aan institutionele beleggers die de woningen verhuren.

Profiteer van de aanbiedingen van Zillow. Na de sluiting meldde Bloomberg dat Zillow van plan was 7.000 huizen te verkopen aan particuliere investeerders, zoals vastgoedbeleggingstrusts of REIT’s. Een recensent twitterde: “Ik vermoed sterk dat de verkoop van 7.000 huizen aan institutionele beleggers de consumenten zal schaden (vooral nadat de prijzen in belangrijke markten dramatisch zijn gestegen).”

Het is jammer dat de massale verkoop aan bedrijfseigenaren 7.000 potentiële eigenaar-bewoners uitsluit, maar het bewijs dat Zillow de prijzen verhoogde voor iedereen behalve Zillow is zwak. Van de overige drie grootste iBuyers zeiden twee dat ze aan investeerders verkochten en één zei nee.

Een woordvoerder van Offerpad vertelde NerdWallet in een e-mail dat het bedrijf doorgaans 10-20% van zijn huizen verkoopt aan institutionele beleggers. Kerry Melcher, vastgoedmanager van Opendoor, gaf geen percentages, maar zei in een e-mail: “Sommige van de huizen die we kopen, worden verkocht aan REIT’s; de overgrote meerderheid wordt weer op de markt gebracht en gaat naar gewone consumenten.”

RedfinNow zegt dat dit een uitzondering is. “We hebben geen enkel huis verkocht aan een REIT”, zegt Jason Aleem, vice-president van RedfinNow.


Huizenprijzen boven inkomen in sommige delen van de …

05:18

Waarde van een iBuyer-aanbieding

Kopers rotzooien niet, ze zijn niet verantwoordelijk voor stijgende huizenprijzen en ze verkopen het grootste deel van hun voorraad aan huiseigenaren en slechts een deel aan huiseigenaren. Ze zijn geen boosdoener op de huizenmarkt, maar waar dienen ze voor?

Ze kunnen verkopers helpen om vraagprijzen vast te stellen. Het is één ding om een ​​online schatting van de waarde van je huis te posten als je je verveelt. Het ontvangen van een aanbod om te kopen van iBuyer is een andere.

“Het maakt die schattingen echt,” zei Aleem. Hij legt uit dat het krijgen van een iBuyer-aanbieding een basisvraagprijs kan bepalen, zelfs als u uiteindelijk besluit om het niet aan te nemen en in plaats daarvan kiest voor een traditionele woningaanbieding.

Nog een voordeel: niet in het ongewisse leven

Meer specifiek, verkopen aan een iBuyer spreekt huiseigenaren aan die gemak waarderen, snel moeten verkopen en er zeker van willen zijn dat de koper de deal zal voltooien en niet instort.

I Kopers zijn vooral aantrekkelijk voor verkopers die een hekel hebben aan het tonen van hun huis aan potentiële kopers. Als je ooit een huis hebt verkocht, ken je de oefening: je houdt een huis netjes, dan moet je ergens heen terwijl vreemden ronddwalen en je huishoudelijke vaardigheden beoordelen.

Het gedoe is nog erger als je jonge kinderen of huisdieren of beide hebt, omdat hun rommel rommeliger is, hun geuren geuriger zijn en je moet plannen om een ​​plek te vinden om ze tijdens de screening te nemen.

Met een iBuyer zijn er geen pitches, retouronderhandelingen, onvoorziene gebeurtenissen van de koper of last-minute wijzigingen in sluitingsdata.


NREP: innovatief vastgoed

10:25

Het gemak en de snelheid die iBuyers bieden, betekent dat ze er zijn om te blijven. Ze zullen niet meer dan een kleine subset van huizenverkopers bedienen, maar ze zullen een niche innemen, vooral in groeiende Sunbelt-steden met grote nieuwe en vergelijkbare woningontwikkelingen met vergelijkbare waarden.

Begrijpen wat iBuyers doen en met welke situaties ze te maken kunnen krijgen, draagt ​​bij aan uw gereedschapskist voor onroerend goed, of u nu verkoopt of koopt.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op de website voor persoonlijke financiën van NerdWallet.

Leave a Comment