Van onroerend goed tot inflatie, dit is wat u in 2022 van de economie kunt verwachten

Na een tweede jaar op rij waarin het woord ‘ongekend’ meer dan zijn aandeel heeft in het vertellen van verhalen, kijken economen met argwaan naar 2022: de onzekere ernst van de omicron-variant en de scherpe prijsstijging werpen schaduwen verrekijker op voorspellers ‘, maar sommigen vinden nog steeds reden om optimistisch te zijn over deze onbekenden.

“2022 is wat ik een overgang naar normaliteit ga noemen”, zegt Eric Diton, president en CEO van investeringsadviesbureau The Wealth Alliance. “Dit betekent dat de wereldeconomie zal blijven groeien, maar niet in het tempo dat we in 2021 hebben gezien. Het betekent dat de inflatie nog steeds hardnekkig zal zijn – maar tegen het einde van 2022 denk ik dat we veel van deze toeleveringsketen zullen oplossen en werkgelegenheidskwesties’, zei hij.

Dit zijn de belangrijkste problemen die economen voor 2022 op hun radar hebben:

de pandemie

De snel evoluerende ommicronvariant van Covid-19 blijkt op korte termijn de grootste wildcard te zijn. “In de eerste helft van 2022 zal waarschijnlijk een nieuwe tijdelijke vertraging van de economische groei optreden, aangezien torenhoge omicron-gevallen de sector discretionaire diensten treffen”, zei Ian Shepherdson, hoofdeconoom bij Pantheon Macro-economie, in een recent onderzoeksrapport.

Vroege indicaties suggereerden een minder dodelijke uitkomst, waardoor voorspellers voorzichtig optimistisch waren, zei Liz Young, chief investment officer bij SoFi. De Verenigde Staten zijn nu beter gepositioneerd dan een jaar geleden of zelfs toen de deltavariant in de zomer en vroege herfst een toename van het aantal gevallen veroorzaakte, zei ze.

“Het gezondheidszorgsysteem is op dit moment redelijk goed voorbereid om te draaien en verschillende vormen van vaccins en verschillende vormen van therapie te creëren als er nieuwe variaties ontstaan”, zei Young. Als gevolg hiervan werden de perioden van marktvolatiliteit die gepaard gingen met elke nieuwe variant en de daaropvolgende golf meer gedempt, merkte ze op. “Deze reacties worden steeds korter”, zei ze.

Deskundigen hebben echter erkend dat een verslechterende epidemiologische ommekeer de wijdverbreide opvatting in de markten zou kunnen omkeren dat opeenvolgende golven van Covid minder impact op de economie zullen blijven hebben.

de huizenmarkt

Volgens gegevens van de National Association of Realtors bedroeg de gemiddelde prijs van een bestaande woning in november iets minder dan $ 354.000 (de meest recente maand waarvoor gegevens beschikbaar zijn), een jaarlijkse stijging van ongeveer 14%. Economen voorspellen dat het vooruitzicht van hogere rentetarieven de toekomstige prijsstijgingen van huizen in 2022 zou kunnen temperen, aangezien huizenkopers door meer te betalen om een ​​hypotheek af te betalen, minder geld hebben om elke maand aan betalingen uit te geven.

Hogere rentetarieven kunnen toekomstige stijgingen van de huizenprijzen in 2022 temperen.

Daryl Fairweather, hoofdeconoom bij online vastgoedplatform Redfin, zei in een nieuw rapport dat de vastgoedactiviteit in de eerste helft van het jaar zal toenemen, aangezien kopers en verkopers zich haasten om deals te sluiten voordat een renteverhoging plaatsvindt. Ze voorspelde dat de hypotheekrente met een looptijd van 30 jaar tegen het einde van volgend jaar zou dalen van het huidige niveau van ongeveer 3% tot 3,6%, een stijging die zich zou vertalen in een extra $ 100 per maand bij de mediaan. Ondanks de druk op de tarieven voorspelde Fairweather dat de huizenprijzen in 2022 met slechts 3% zouden stijgen.

Maar hoewel de huizenprijzen kunnen dalen, zullen huurders nog geen verlichting zien. “Huren stijgen met dubbele cijfers”, zegt Jay Hatfield, oprichter en CEO van Infrastructure Capital Management.

Als de regering de inflatie vandaag de dag nog steeds zou berekenen met dezelfde modellen die ze in de jaren zeventig gebruikte, zou de stijging van de huurkosten die in 2021 plaatsvond, zijn weerspiegeld in een reële inflatie van ten noorden van 10 procent – een van de belangrijkste redenen waarom het huidige inflatieklimaat heeft geleid tot grotere financiële uitdagingen voor huurders. “Dit is bijna nooit eerder voorgekomen. We hebben nog nooit zo’n nationale huurinflatie gehad’, zei Hatfield.

Fairweather voorspelde nog een jaar van stijgende huren en schatte een landelijke stijging van 7% in 2022. “De vraag naar huurwoningen zal om een ​​aantal redenen sterk zijn”, zei ze. “Het einde van de verdraagzaamheid zal ertoe leiden dat veel huiseigenaren in plaats daarvan verkopen en verhuren. Naarmate de pandemie afneemt, zullen meer mensen ervoor kiezen om in steden te wonen waar het gebruikelijker is om te huren. Bovendien, zei ze, kunnen de bloeiende arbeidsmarkt en het vermogen van veel werknemers in de kenniseconomie om hun werk op afstand te doen, ook de huurvraag doen ontstaan ​​als nieuwe bewoners vooraf willen huren om een ​​huis te kopen.

Het woningaanbod blijft een probleem, zeggen economen. Uit een rapport van juni in opdracht van NAR bleek dat de Amerikaanse huizenmarkt een kloof tussen vraag en aanbod heeft van 6,8 miljoen eenheden, en hogere prijzen voor materialen en arbeid zullen het verkleinen van deze kloof nog moeilijker maken.

de beurs

Ondanks periodes van volatiliteit was 2021 een jaar van bendegevechten om aandelen, waarbij aandelen gestaag nieuwe hoogtepunten neerzetten. Met die winst bijna in de achteruitkijkspiegel, voorspellen marktprofessionals volgend jaar een terugkeer naar nuchterheid.

“In 2022 gaan we de fundamenten veel nauwkeuriger bekijken”, zei Young.

Een grote open vraag is of, wanneer en in hoeverre de dienstensector – die een aanzienlijk deel van de economische output en banen omvat – in 2022 zal kunnen herstellen. “Als de dienstensector is teruggekeerd… de reactie ligt al achter ons’, zei ze.

“Als we naar de toekomst beginnen te kijken… wat in de aandelenmarkt lijkt te zijn ingebouwd, is slechts een enorme vraag naar financiële activa”, zegt John Cunnison, chief investment officer bij Baker Boyer Bank.

Cunnison verwierp de hypothese dat een stijging van de activaprijzen noodzakelijkerwijs tot een harde landing zou leiden. “Het is geen dichotoom resultaat”, zei hij. “Je kunt hoge prijzen krijgen. De winsten kunnen tegen de huidige prijzen gestaag blijven groeien. “

Als 2021 echter werd gekenmerkt door hoop voor de toekomst, zeggen experts dat investeerders bedrijfswinsten zullen gebruiken als een venster op de gezondheid van de Amerikaanse consument en, bij uitbreiding, de economische groei van het land.

“Wat we zien is de relatieve prestatie tussen de sector duurzame consumptiegoederen en de sector basisconsumptiegoederen”, zegt David Wagner, portefeuillemanager en analist bij Aptus Capital Advisors. Een bezuiniging op niet-essentiële uitgaven zou kunnen betekenen dat hoge prijzen gaan wegen op de consumentenbestedingen, wat een aanstaande economische crisis zou kunnen voorspellen die zou kunnen overslaan naar andere categorieën van uitgaven, waardoor de winst zou drukken en een neergang op Wall Street zou kunnen ontstaan.

de arbeidsmarkt

Het zou niet moeilijk zijn om 2021 te bestempelen als het jaar van de arbeider, en experts hebben gezegd dat het nieuwe jaar waarschijnlijk meer van hetzelfde zal weerspiegelen – althans in eerste instantie. “Op de langere termijn denk ik dat we tekorten aan arbeidskrachten zullen blijven zien… maar het komende jaar zal het beter worden”, voorspelde Wagner.

Adviesbureau Deloitte ontdekte in een recent onderzoek onder CFO’s dat bedrijven verwachten te investeren en uitgeven in apparatuur, technologie en menselijk kapitaal in 2022. “Er zal een aanzienlijke toename zijn. nationale werving en lonen”, zegt Steve Gallucci, CFO Noord-Amerika Programmaleider bij Deloitte.

Door vervroegd pensioen zijn meer dan een miljoen werknemers uit de arbeidspool gehaald.

Maar zelfs de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, gaf toe dat beleidsmakers verbijsterd waren over hoe laag de arbeidsparticipatie in 2021 bleef. Experts zeggen dat de Amerikaanse beroepsbevolking in het nieuwe jaar dichter bij de pre-pandemische norm zal komen, maar alleen op de opstaan. tot een bepaald punt. Sommige van de door Covid-19 veroorzaakte veranderingen zijn waarschijnlijk, zo niet permanente, langetermijnelementen van de arbeidsmarkt.

“Ik denk dat de arbeidsmarktparticipatie lager blijft dan vóór de pandemie”, zei Young.

Volgens veel schattingen heeft vervroegd pensioen meer dan een miljoen werknemers uit de arbeidspool gehaald. “We gaan deze mensen gewoon niet vervangen”, zei Young. “Dit is iets wat we gewoon moeten verwachten.

Inflatie

De kwestie van inflatie is van het allergrootste belang, omdat deze invloed heeft op vele facetten van het economische landschap: het beleid van de Federal Reserve en de rentetarieven die door kredietnemers worden betaald, evenals de prijzen van goederen en diensten die door particulieren en bedrijven worden gekocht.

“Ik zou zeggen dat wat we nu zien met inflatie een combinatie is van twee dingen. Het is een perfecte storm”, zegt Brad McMillan, CIO van Commonwealth Financial Network. De sterke vraag naar goederen als gevolg van sluitingen van de dienstensector en het ondersteunende monetaire en fiscale beleid dat in 2020 werd uitgerold, lag op een ramkoers met een wereldwijde toeleveringsketen die inderdaad zand in zijn radertjes had.

Een positief punt is de hoge spaarquote die nog steeds door veel Amerikaanse gezinnen wordt aangehouden.

“Plots schoot de vraag naar dingen omhoog, net zoals het aanbod van dingen kraakte. De vraag voor de toekomst is: blijft dit zo? zei McMillan.

Een lichtpuntje is het hoge spaartegoed van veel Amerikaanse families. Uit bankgegevens blijkt dat deze reserves slinken, maar sommige deskundigen hebben de hoop uitgesproken dat ze lang genoeg kunnen meegaan om als buffer te dienen tegen de toenemende inflatiedruk.

“Ik denk dat de wildcard hier – en dit geeft Jerome Powell een beetje meer flexibiliteit – is dat het vermogen van Amerikaanse huishoudens dramatisch blijft stijgen”, zei Wagner. Amerikaanse huishoudens zullen in 2022 zo’n 600 miljard dollar aan besparingen opleveren, schatte Shepherdson.

De markten hadden rekening gehouden met een drietal renteverhogingen in 2022 tot een groot deel van het laatste kwartaal van 2021, een realiteit die tot uiting kwam in de economische projecties die in december door leden van het beleidsvormingscomité van de Fed werden gemaakt. De grote onbeantwoorde vraag is of dit de juiste mate van verkrapping zal zijn voor een economie die de afgelopen 22 maanden allesbehalve voorspelbaar was.

Leave a Comment