Philly zal proberen de ontwikkeling van onroerend goed te diversifiëren door middelen en training aan te bieden

In januari lanceert de stad een proefprogramma om ontwikkelaars en ondernemers die een grotere kans lopen te worden uitgesloten van kansen en financiering, eerlijker toegang te geven tot de ontwikkelingshausse in Philadelphia.

Het Minority Developer Program zal grond- en overheidsfinanciering gebruiken om vastgoedprojectkansen te creëren voor ontwikkelaars in Philadelphia die in het verleden zijn uitgesloten van de industrie. Het programma zal deelnemers ook trainen in beste zakelijke praktijken en hen in contact brengen met mentoren uit de industrie die meer gevestigd en productief zijn. Het initiatief heeft tot doel bedrijven te ontwikkelen en cv’s te maken voor kleine en middelgrote ontwikkelaars en ondernemers en de productie van betaalbare woningen in de stad te stimuleren.

Via de Philadelphia Land Bank en de Philadelphia Redevelopment Authority zal het programma openbare grond beschikbaar stellen door middel van verzoeken om voorstellen waarop alleen deelnemers aan het programma kunnen reageren voor de bouw van betaalbare en marktconforme woningen, aldus stadsfunctionarissen. De Philadelphia Housing Development Corp., financiële instellingen voor gemeenschapsontwikkeling, deelnemende geldschieters en het door de stad gesteunde Philadelphia Accelerator Fund zullen toegang tot kapitaal verschaffen.

LEES MEER: Zwarte vastgoedontwikkelaars worden geconfronteerd met belemmeringen voor groei. Een fonds van $ 100 miljoen gericht op Philly wil hen helpen.

Deelnemers aan het programma zeiden dat het veel te laat was, gezien decennia van obstakels en gebrek aan kansen, en slechts een eerste stap zou moeten zijn om constructie en ontwikkeling rechtvaardiger te maken.

“De diversiteit in de ontwikkelingsindustrie en in de bouwsector is erg somber in Philadelphia”, zegt Kenneth Penn, president en oprichter van de in South Philadelphia gevestigde Benchmark Construction Group en lid van de raad van bestuur. Vereniging van Philadelphia. “Dus dit programma zal helpen. Het is een begin.”

Het programma zal succesvol zijn als het betekent dat deelnemers meer werk in de stad kunnen krijgen, zei Penn, die Afrikaans-Amerikaans is. Hij startte Benchmark Construction Group ongeveer vijf jaar geleden en startte begin 2021 een ontwikkelingsbedrijf, Benchmark Real Estate Partners. Voor zijn zakelijke projecten geeft Penn de voorkeur aan het inhuren van gekleurde aannemers.

Hij hoopt dat het programma ontwikkelaars naar een hoger niveau kan tillen, zodat ze generaties kunnen opbouwen.

LEES MEER: BIPOC Philly-ondernemers krijgen toezeggingen voor nieuwe bedrijfsfinanciering, correctie van historisch tekort

“Mijn kinderen en kleinkinderen kunnen hopelijk profiteren van onze huidige situatie met het minderheidsontwikkelaarsprogramma”, zei hij.

De Philadelphia Housing Development Corp., de particuliere sector en non-profitorganisaties werken samen om het programma uit te voeren, dat 66 aanvragen ontving. De eerste fase start begin volgende maand met 16 developers. Bij de selectie van de deelnemers hield de PHDC onder meer rekening met ervaringen uit het verleden, capaciteit en omvang van het bedrijf.

Zeven van de 16 deelnemers aan het proefprogramma zeiden dat ze gecertificeerd waren als een “minderheidsbedrijf”, een certificering die de PHDC wil dat alle deelnemers op een bepaald moment behalen, zei een woordvoerder. De aanduiding betekent dat ten minste 51% van het bedrijf eigendom is van zwarte, Spaanse, Aziatische of Indiaanse mensen.

De PHDC heeft kandidaten geen directe demografische vragen gesteld vanwege de gemeentelijke, provinciale en federale non-discriminatieregels, zei een woordvoerder.

“Dit proefprogramma creëert een directe pijplijn naar zakelijke kansen die vaak moeilijker toegankelijk zijn voor minderheden en kleine ontwikkelaars”, zei David Thomas, CEO van PHDC, in een verklaring. “Het doel is om een ​​economische generator te zijn voor gekleurde gemeenschappen.”

LEES MEER: Groot project bij Philly Navy Yard belooft $ 1 miljard voor diversiteit

Anthony Fullard, president van West Powelton Development Co., die hij ongeveer 13 jaar geleden oprichtte met een missie om het eigenwoningbezit uit te breiden, zei dat het programma zwarte en bruine ontwikkelaars zou moeten helpen om de spelregels in de industrie gelijk te trekken.

“Er zal een renaissance plaatsvinden vanwege de vraag en interesse van mensen die in de stad Philadelphia willen wonen”, zei hij. Fullard, die Afro-Amerikaans is, hoopt dat het Minority Developer Program ontwikkelaars kan helpen die in het verleden zijn uitgesloten van het vormgeven van de stad om er deel van uit te maken.

“Ik hoop dat dit een echte verbinding of brug is voor zwarte en bruine ontwikkelaars, zodat ze eindelijk echt kunnen profiteren van de ontwikkelingsmogelijkheden in de zwarte en bruine buurten, en ze die katalysator kunnen zijn om ontwikkeling te doen en hun eigen gemeenschappen te helpen herstellen, “hij zei.

Deelnemers krijgen training in marketing, het aanvragen van leegstaande staatseigendommen, financiële modellering en andere aspecten van ontwikkeling. Het programma biedt een-op-een zakelijk advies, helpt ontwikkelaars om projecten op de markt te brengen en de ervaring van de deelnemers te ontwikkelen door samen te werken met stadsagentschappen.

LEES MEER: Stad kiest Black-Owned Business om Smallhouse Village in West Philly te ontwikkelen

Calvin R. Snowden Jr., Managing Partner van de in Mount Airy gevestigde BDFS Group, begon zijn bouw- en ontwikkelingsbedrijf in 2008, een moeilijke tijd om lid te worden van de industrie. In de jaren die volgden, ontwikkelde het bedrijf een handvol meergezins- en eengezinswoningen, maar richtte zich op algemene bedrijven, werkend voor ontwikkelaars, investeerders en eigenaren.

“Dit programma is eigenlijk de perfecte tijd voor ons omdat we terug wilden naar ontwikkeling en we ons wilden concentreren op betaalbare woningen”, zei Snowden, die zwart is. “Ik dacht dat dit de tee-shot zou zijn die we nodig hadden. “

In samenwerking met stadsfunctionarissen en grotere ontwikkelaars zei hij dat hij graag het openbare grondverwervingsproces van de stad wilde begrijpen, wilde leren hoe de haalbaarheid van projecten het beste kon worden beoordeeld en een sterk netwerk binnen de industrie wilde creëren. Kleine ontwikkelaars die gekleurde mensen zijn, missen vaak de netwerken en zichtbaarheid van grotere, blanke ontwikkelaars.

“Er is veel minderheidstalent in de stad Philadelphia, zowel aan de bouw- als aan de ontwikkelingskant”, zei Snowden. “Het is echt ongelooflijk om deze ervaring te beleven. Want wanneer zou je anders met de sleutelfiguren kunnen gaan zitten en leren? “

Leave a Comment