Indiaas onroerend goed heeft in 2021 veel terrein gewonnen

Het vertrouwen van de bewoners verbeterde in de tweede helft van 2021, toen de bewoners grote kantoorovereenkomsten sloten, wat de veerkracht van de industrie en het onderliggende belang van kantoorruimte versterkte.

Bewoners blijven gefocust op het verbeteren van het welzijn en de ervaring van hun werknemers terwijl ze van plan zijn terug te keren naar het kantoor, lucratieve huurcontracten na te streven en hun langetermijnplannen opnieuw op elkaar af te stemmen. De ontwikkelaars zijn vastbesloten om activa te verbeteren door middel van de modernisering die nodig is om relevant te blijven en huurders te behouden, zei Colliers.

“Het jaar 2021 was een keerpunt voor de Indiase vastgoedsector. Zelfs als het moeilijk was, verzette de industrie zich niet alleen, maar kwam ze er ook sterker uit dan verwacht. De kantorensector in India komt uit de kast en de vraag keert terug naar pre-recordniveaus. Het jaar 2022 wordt nog beter, ook al wordt het verwend door de nieuwe Covid-19-variant. We hebben nu geleerd om in onzekerheid te leven. De bruto-opname in 2022 zal naar verwachting ongeveer 15-20% hoger zijn dan dit jaar, aangezien het vertrouwen van de bewoners op de markt is teruggekeerd. Wat betreft het zoeken naar wereldwijd kapitaal in onroerend goed, zal het kantoor een dominante sector blijven, maar de residentiële, industriële en warehousingsectoren zullen in 2022 sterker worden dankzij sterke bedrijfsfundamentals ”, zegt Ramesh Nair, CEO, India en Managing Director, Marktontwikkeling, Azië, Colliers.

Sinds de tweede helft van 2021 investeren technologische spelers en flexoperators in grote ruimtes. Bewoners die zich voorheen richtten op contractverlengingen, gaan nu over op nieuwe huurcontracten. Nu werknemers terugkeren naar hun werkplek, zijn kantoren van de volgende generatie met gezondheids- en welzijnsfuncties een grote aantrekkingskracht voor de bewoners.

Volgens het rapport zijn flexibele werkruimten huurruimten die worden ondersteund door plannen voor terugkeer naar het werk en voorafgaande afspraken met de bewoners. Na een jaar van leegstand zijn flexplekken op de voorgrond gekomen, om in 2021 met 16-18% een aanzienlijk deel van de verhuur in te nemen. De totale flexvoorraad in grootstedelijke steden zal naar verwachting in 2021 ongeveer 40 miljoen vierkante meter bedragen. Steden II ervaren meer groei in flexibele ruimtes. De voorraad flexibele ruimte in Tier II-steden is dit jaar naar schatting meer dan verdubbeld tot 5,5 miljoen vierkante voet.

Het residentiële segment boekte een sterk herstel dankzij de stimuleringsmaatregelen van de overheid, door de markt veroorzaakte prijsvorming en nieuwe vraag. De investeringsvolumes in de residentiële sector maakten een comeback in 2021. In de eerste negen maanden van het jaar bedroegen de investeringen in de residentiële sector $ 420 miljoen, meer dan de totale waargenomen volumes van vorig jaar, aldus Colliers.

Beleggers zijn op zoek naar een buy-in in de activaklasse, vooral in de bijna-voltooiingsfase. Investeringen worden gestimuleerd door een hernieuwde vraag naar woningen, gedreven door een grotere neiging tot het bezitten van een eigen woning, lage hypotheekrentes en stabiele prijzen. Het industriële segment zal naar verwachting investeringen zien van bijna $ 1 miljard in 2021, geleid door grote wereldwijde investeerders die kant-en-klare, geheel nieuwe opslagprojecten kopen. Sinds vorig jaar verkennen investeerders de industriële ruimte.

Terwijl datacenters dit jaar aan populariteit wonnen bij ontwikkelaars en investeerders, vond dit jaar ook de eerste investeringsdeal plaats in de life sciences-sector.

“Ondanks een verwoestende tweede golf zijn investeringen in de vastgoedsector onwrikbaar geweest, vooral door wereldwijde investeerders. Interessant is dat investeerders ook wedden op new age-sectoren zoals life sciences en datacenters. Industriële en logistieke activa zullen de meest gewilde vastgoedactiva in de APAC-regio zijn, volgens een recent onderzoek van Colliers, waarbij meer dan 20% van de investeerders anticipeert op 10-20% meerwaarden in activa met toegevoegde waarde in 2022. , ondersteund door gunstige wind en grootschalige economische transformatie. Dit toont het enorme potentieel. Bovendien heeft het nieuwe opslagbeleid van het centrum het potentieel om de opslagsector te transformeren en concurrerender te maken. Over het algemeen zullen de veerkracht en groei van de industrie volgend jaar plaats maken voor meer innovatie, in lijn met de veranderende tijden waarin we leven, zei Vimal Nadar, Senior Director en Head of Research, India necklaces.

Over het algemeen zal de vastgoedsector zien dat belanghebbenden overschakelen naar andere modellen en zich aanpassen aan de nieuwe manier waarop we werken, leven en spelen. Ontwikkelaars, investeerders en kopers zullen werken aan duurzaamheid en het verminderen van de CO2-uitstoot. De markt zal ook winst boeken in sectoren zoals elektrische voertuigen, de productie van zonnepanelen, enz. In de jaren die komen.

Leave a Comment