De huizenmarkt maakte dit jaar een wilde rit. Dit is wat je kunt verwachten in 2022

Veel potentiële kopers hebben de depressieve en dakloze markt verlaten. Als gevolg hiervan steeg de huurvraag en stegen de huren in het hele land.

“Het is een gek jaar geweest”, zegt Matt Holm, een Compass-agent in Austin. Afgelopen januari bracht hij een kleiner huis van vijf jaar oud op de markt voor $ 425.000, hoger dan vergelijkbare verkoopprijzen, en werd overspoeld met aanbiedingen. “Ik ben gestopt met tellen bij 35 aanbiedingen”, zei hij. Het huis werd verkocht voor $ 545.000, een stijging van 30% ten opzichte van de catalogusprijs.

Een andere koper, die in 2020 een luxe huis aan het meer kocht voor $ 6 miljoen, kreeg een paar maanden later $ 9 miljoen aangeboden en twee maanden later $ 11 miljoen door wanhopige kopers voor een eigendom aan het meer, zei Holm.

“Mijn verkopers zeiden dat het veel geld was”, zei Holm. “Ze wilden verkopen en iets krijgen dat net zo goed of beter was. Maar ze realiseerden zich dat ze niet moesten verkopen omdat iets beters krijgen dan ze hadden, 18-20 miljoen dollar zou kosten. Dat is een opmerkelijke sprong voor een jaar kalender.”

Ongetwijfeld maakte de huizenmarkt in 2021 een wilde rit. Dit is wat u kunt verwachten als het nieuwe jaar nadert.

Geen record hypotheekrente meer

Het jaar begon met de laagste rente ooit, met een gemiddelde rente van 2,65% voor een hypotheek met een looptijd van 30 jaar. Maar ze duurden niet lang. Op 1 april had het een piek van 3,18% in 2021. Sindsdien fluctueren de tarieven, waarbij de 30-jarige vorige week werd vastgezet op 3,05%, volgens Freddie Mac. En we kunnen verwachten dat de tarieven in het nieuwe jaar nog meer zullen stijgen.

De Federal Reserve heeft verschillende signalen gegeven dat haar pandemische monetaire beleid zal eindigen, aangezien het de inflatie probeert te beteugelen. Uiteindelijk zal dit de rente opdrijven.

Het herziene beleid van de Fed zal geen gat slaan in de zakken van degenen die de komende maanden een huis willen kopen, maar ze willen misschien snel handelen, zei Melissa Cohn, regionaal vice-president en uitvoerend hypotheekbankier bij William Raveis. . .

“De hypotheekrente zal naar verwachting tot het einde van het jaar en hopelijk in de eerste twee maanden van 2022 beperkt blijven tot ongeveer 3%”, zei Cohn, die verwacht dat de rente de komende twee jaar tot een half procentpunt zal stijgen. maanden.

Evenzo verwacht Lawrence Yun, hoofdeconoom van de National Association of Realtors, dat de 30-jarige vaste hypotheekrente tegen het einde van volgend jaar zal stijgen tot 3,7%, maar merkte op dat ‘het nog steeds lager zal zijn dan het pre-pandemische tarief van rond de 4%.

“Stijgende hypotheekrentes, in combinatie met inflatie die de besparingen aantast, zullen een negatief effect hebben op kopers”, zegt Allison Salzer, een Compass-agent in San Francisco. “Dit zal meer gevolgen hebben voor kopers van goedkope en middengeprijsde huizen dan voor luxe kopers. “

Voorraad blijft krap

Hoewel er meer woningen beschikbaar kwamen toen het koopseizoen van de lente dit jaar warmer werd, waren er ook meer mensen die wilden kopen, wat hevige concurrentie veroorzaakte en de prijzen naar de top dreef.

Er waren zo weinig huizen dat mensen extreme maatregelen namen, zoals aanbieden om het volgende huis van de verkoper voor hen te kopen, concurrerende kopers duizenden dollars gaven om weg te gaan en $ 1 miljoen meer betaalden dan de vraagprijs voor het huis. Een huis in Maryland ontving 7 contante aanbiedingen.

De voorraad was het krapst aan de onderkant van de markt. Huizen met een prijs onder de $ 200.000 waren moeilijk te vinden, waarbij het aantal beschikbare woningen dit jaar met 19% daalde ten opzichte van vorig jaar, terwijl er een jaarlijkse stijging van 40% was voor huizen van meer dan $ 600.000, volgens HouseCanary, een vastgoeddatabedrijf.

Hoewel verwacht wordt dat de voorraadsituatie in 2022 zal verbeteren, zal deze naar verwachting niet veel verbeteren. Voorraad blijft beperkt en neemt toe er doorheen slechts 0,3% in 2022, volgens een voorspelling van Realtor.com.

“De grootste factor die ik zie die de huizenmarkt in 2022 beïnvloedt, is een lage voorraad”, zegt Paulo Prietto, een Compass-agent in Orange County, Californië. “Hoewel de voorraden laag blijven, zullen kopers meer gewend raken aan het gebrek aan keuze en agressief blijven concurreren om huizen te kopen.”

Zolang dit gebeurt, zullen de prijzen blijven stijgen.

Huizenprijzen blijven stijgen

De huizenprijzen stegen in 2021 bijna overal in het land.
Terwijl de verkoop van bestaande huizen in november een mediane prijs van $ 353.900 bereikte, een stijging van 13,9% ten opzichte van een jaar geleden, waren de prijzen van nieuwe huizen zelfs nog hoger. Nieuwe huizen bereikten in november een mediane prijs van $ 416.900, volgens het US Census Bureau, ongeveer 19% meer dan een jaar geleden, en nog een nieuw record.

Hoewel we de winst met dubbele cijfers van vorig jaar niet zullen zien, zullen de prijzen naar verwachting in 2022 in een iets gematigder tempo blijven stijgen.

Een groep van top 20 experts op het gebied van economie en huisvesting, bijeengebracht door de National Association of Realtors, voorspelde dat de mediane huizenprijzen volgend jaar met 5,7% zullen stijgen. Deelnemers aan de NAR-enquête zeiden dat ze verwachten dat de huizenmarkt en de economie als geheel volgend jaar zullen normaliseren terwijl de Fed de inflatie onder controle probeert te houden.

“De vertraging van de prijsgroei zal deels het gevolg zijn van renteverhogingen door de Federal Reserve”, zei Yun.

Nieuwe kopers zullen voor uitdagingen blijven staan

De prevalentie van contante aanbiedingen, de beperkte beschikbaarheid van woningen en stijgende prijzen hebben in 2021 veel nieuwe kopers uit de markt geduwd.

Eind november was het aandeel nieuwe kopers gedaald tot 26% van 32% een jaar eerder, het laagste niveau sinds de National Association of Realtors in 2008 begon met toezicht houden.

“We creëren een verdeelde samenleving”, zei Yun. “Mensen hebben niet het gevoel dat ze deelnemen aan wat zij zien als het Amerikaanse leven door een eigen huis te bezitten. Al hun werk om spaargeld op te bouwen lijkt misschien minder zinvol in het licht van stijgende prijzen. “

Stijgende huizenprijzen hebben het aandeel starters naar een historisch dieptepunt geduwd

Niet alleen stegen de prijzen sneller dan mensen konden sparen voor een aanbetaling, veel soorten hypotheken waaraan nieuwe huizenkopers de voorkeur gaven, zoals FHA- en VA-leningen, werden vaak over het hoofd gezien voor contante transacties of leningen.

De voorraad woningen aan de onderkant van de prijsklasse was zo krap dat het aantal verkopen tussen $ 100.000 en $ 250.000 in november met bijna 20% daalde, aldus NAR.

En terwijl nieuwbouwwoningen nu online beginnen te komen, zijn de meeste geprijsd buiten het typische budget van een nieuwe koper.

“Bouwers richten zich meer op dure huizen, waarbij het percentage verkocht onder $ 300.000 daalt tot slechts 14% van 33% een jaar geleden”, zegt Robert Frick, bedrijfseconoom bij Navy Federal Credit Union.

Maar veel hoopvolle kopers zeggen dat ze in de lente terug zullen zijn, gewapend met het inzicht dat ze vorig jaar hebben opgedaan bij een gefrustreerde zoektocht, volgens een recent onderzoek van Realtor.com

“Ondanks een moeilijk jaar zijn aspirant-kopers verrassend optimistisch voor 2022”, zegt George Ratiu, directeur economisch onderzoek bij Realtor.com. “Ze zien het nieuwe jaar als een nieuwe kans om hun droom om een ​​huis te bezitten waar te maken.”

Leave a Comment