De Metaverse Land Rush is een illusie

In de toekomst kunnen luxemerken winkelpuien hebben in virtuele werelden waar gebruikers door hun winkels kunnen bladeren alsof ze door een echte winkel lopen. Maar tussen buggy-software, een minimale gebruikersbasis en een systeem waarmee gebruikers beledigingen kunnen kopen en verkopen met alleen een gecompliceerd bestuurssysteem om ze mogelijk te stoppen, lijken de kansen tegen hen. deze het platform is degene die ze bouwt.

En toch lijken beleggers te geloven dat hier geld te verdienen is.

Geld

Het grote punt van Decentraland is dat gebruikers in de game land kunnen komen ‘kopen’, maar het proces om dit te doen is ingewikkeld. Gebruikers kunnen landtokens niet rechtstreeks kopen met gewone dollars. De meeste kunnen niet eens worden gekocht met ether, het populaire alternatief voor bitcoin. In plaats daarvan heeft Decentraland, net als veel andere cryptoprojecten, zijn eigen cryptocurrency genaamd mana die op een Ethereum-zijketen leeft.

Zijketens zijn complex, maar in simplistische termen stellen ze projecten in staat tokens of gegevens over te dragen naar een afzonderlijke blockchain die mogelijk een andere functionaliteit heeft (en vaak lagere transactiekosten) dan de hoofdketen. Belangrijk is dat dit betekent dat, hoewel Decentraland op Ether is gebaseerd, de prijs van Mana veel volatieler kan zijn dan die van Ether.

Momenteel worden de goedkoopste percelen in Decentraland doorgaans verkocht voor ongeveer 4.000 mana, wat op het moment van schrijven bijna $ 15.000 zou kosten. Zodra een gebruiker echter een land koopt, is hij eigenaar van dat actief totdat iemand dat specifieke land wil kopen – tokens zijn tenslotte niet vervangbaar. Aan de andere kant, de mana is fungibel, wat betekent dat als een gebruiker enorme hoeveelheden mana heeft, ze die tokens kunnen verkopen aan iedereen die mana moet kopen, inclusief nieuwe gebruikers die mogelijk zijn komen opdagen om land te kopen.

Omdat de aarde zo duur is en de manamarkt zo klein, is er niet veel activiteit nodig om de prijs van de een of de ander op te schudden. “Als je een persbericht uitbrengt, verandert dat dan de prijs van ether?” Ja, dat zou de prijs van ether kunnen veranderen”, zegt Olson. “Maar weet je wat dat zeker de prijs zal veranderen, is de prijs van mana en de prijs van grond.”

Dit is al een paar keer eerder met mana gebeurd. Binnen twee dagen na de rebranding van Facebook naar Meta, schoot de prijs van mana, die in die tijd zelden meer dan $ 1 bedroeg, omhoog naar $ 3,71. Destijds meldden de media – te beginnen met gepassioneerde crypto-nichesites zoals CoinDesk en later CNBC – de stijging van de prijs van mana en interpreteerden dit als positieve interesse in ‘de metaverse’.

Een paar weken later, op 22 november, werd het eerder genoemde “landgoed” met 116 kavels in de modewijk Decentraland verkocht voor 618.000 mana. De volgende dag bracht Tokens.com een ​​persbericht uit waarin het “de grootste aankoop van metavers land in de geschiedenis” aankondigde, dat werd opgepikt door een aantal crypto-sites, evenals Reuters en de Nationale post. Toen het persbericht uitkwam, lag de prijs van mana rond de $ 4,10.

Leave a Comment