Wordt 2022 het jaar waarin vastgoed in de Bay Area afkoelt?

Die korte maanden van terugtrekking uit de Bay Area – trage huizenverkopen en dalende huren in de eerste paar maanden van de Covid-19-pandemie – zijn allang voorbij en zullen naar verwachting niet snel terugkeren.

Economen verwachten in 2022 opnieuw een sterke vastgoedmarkt, hoewel ze zeggen dat het moeilijk zal zijn om het recordtempo van dit jaar te evenaren.

Volgens de California Association of Realtors stegen de prijzen in Bay Area in november met 18% ten opzichte van een jaar eerder in een drukke markt. De gemiddelde prijs van een eengezinswoning heeft 1,3 miljoen dollar bereikt, ruim boven de staatsmediaan van 782.000 dollar.

Jordan Levine, hoofdeconoom van de vereniging, zei dat de vastgoedmarkt “net werd gekenmerkt door een ongelooflijke vraag van kopers”.

En de Bay Area lijkt 2022 in te gaan met weinig huizen om te verkopen, stijgende prijzen en meer gezinnen die willen terugkeren naar de buitenwijken met een gemakkelijk woon-werkverkeer. “Veel mensen willen terug naar kantoor”, zegt Levine.

Stijgende huizenprijzen zijn een jackpot geweest voor oude huiseigenaren, die dubbelcijferige vermogenswinsten behalen door alleen maar hun hypotheek af te betalen. Huurders en potentiële kopers hadden moeite om meer dan $ 200.000 te sparen voor een gezonde aanbetaling, waardoor veel werknemers in dienst waren of naar goedkopere locaties verhuisden.

Huizen in Bay Area nog steeds een van de minst betaalbare in de VS Tien jaar geleden konden meer dan 4 op de 10 gezinnen in Bay Area een huis kopen in hun budget. Tegenwoordig kunnen slechts ongeveer 2 op de 10 gezinnen dat.

De sterke markt van de regio weerspiegelde de nationale trends van dit jaar. Zillow noemde 2021 het warmste jaar ooit voor woningwaarden. De prijzen in de Verenigde Staten stegen met 19,5% ten opzichte van het voorgaande jaar, waarbij de mediane huizenprijs $ 316.000 bedroeg.

“Het grote beeld van de pandemie tot nu toe – het lijkt de huizenmarkt een boost te hebben gegeven”, zei Zillow-econoom Jeff Tucker. Relatief weinig huizen te koop, de vraag naar externe werkplekken en lage rentetarieven hebben samen de prijzen naar recordhoogtes geduwd. Zillow-economen voorspellen volgend jaar een stijging van de woningwaarde met 11%.

De meest gezochte bestemming voor de online broker dit jaar was South Lake Tahoe. De typische Tahoe-selectie trok 5.500 kijkers, een indicatie van de intense interesse of droomsurfen over een nieuw leven in een badplaats.

Maar Tucker ziet de vraag terugkeren in grote steden als San Jose, Oakland en San Francisco, nu mensen de sociale en culturele voordelen van het stadsleven herontdekken. “We zien tekenen van een groot herstel in de verhuur in de grote steden”, zei Tucker.

Zillow verwacht ook een vastgoedhausse in kleinere, meer betaalbare steden. Het voorspelt ook dat millennials en generatie Z-werknemers in dure gebieden zoals de Bay Area vakantie- of investeringspanden zullen kopen voor een hoofdverblijfplaats in de buurt van hun werkplek, wat het budget zou kunnen overschrijden.

Verschillende factoren kunnen de oververhitte vastgoedmarkt volgend jaar verstoren. De Federal Reserve heeft aangegeven dat een renteverhoging op handen is, na jaren op recordhoogtes te hebben doorgebracht. De rente op een standaard 30-jarige vaste hypotheek is nu 3,12%, een daling van 2,67% een jaar geleden, volgens Freddie Mac.

Levine ziet de markt vertragen, maar nog steeds gunstig voor verkopers. Naarmate de staat meer banen creëert en dichter bij het pre-pandemische werkniveau komt, zal de vraag naar huisvesting naar verwachting toenemen. Over de gehele staat verwacht CAR dat de prijzen in het nieuwe jaar met 5% zullen stijgen.

Leave a Comment