In de kijker in 2021: de kokende vastgoedmarkt wordt belemmerd door de behoefte aan betaalbare woningen

De North Fork heeft zeker een tijd.

Gevoed door de pandemie hebben kopers die zich tot East End wenden, de huizenprijzen sterk opgedreven.

In het eerste kwartaal van 2021 steeg de mediane verkoopprijs van de regio met 18,1% tot 620.000 dollar, volgens een rapport voor de Hamptons en North Fork van Brown Harris Stevens.

De hete markt moest concurreren met lage voorraden. Naarmate het jaar vorderde, waren er steeds minder “Te Koop”-borden zichtbaar.

Volgens Brown Harris Stevens waren er in het derde kwartaal minder verkopen. Hoewel het totale dollarvolume daalde tot $ 182 miljoen, was het nog steeds het op één na hoogste bedrag dat in het derde kwartaal werd geregistreerd.

De gemiddelde verkoopprijs was 20,6% hoger dan in het derde kwartaal van 2021. Bij Jamesport steeg de gemiddelde verkoopprijs van $ 407.188 naar $ 759.233. Het is een soortgelijk verhaal als Mattituck ($ 1.132.272 versus $ 695.484) en Southold ($ 1.102.723 versus $ 694.401.)

De toename van de huizenverkopen heeft gezorgd voor een instroom van fondsen voor het Community Preservation Fund, een onroerendgoedbelasting van 2% die kan worden gebruikt voor programma’s voor de bescherming van open ruimte en landbouwgrond.

Over de eerste tien maanden van 2021 bedroeg het fonds $ 177,37 miljoen, 72,9% meer dan de $ 102,61 miljoen die in dezelfde periode in 2020 werd opgehaald.

Maar de hausse op de woningmarkt heeft ook geleid tot nieuwe roep om betaalbare woningen.

In april werkten de burgerverenigingen van North Fork samen met stadsfunctionarissen voor een forum over de kwestie die wordt beschreven als ‘de crisis voorbij’.

Er zijn momenteel ongeveer 400 namen in het register van betaalbare woningen van de stad.

Hoewel de stad enig succes heeft gehad met betaalbare woningen, waaronder het appartementencomplex Vineyard View in Greenport, zijn er ook tegenslagen geweest. Southold Town heeft een zonewijziging naar betaalbare appartementen op Depot Lane in Cutchogue afgewezen nadat buren een verzoekschrift hadden ingediend.

Verschillende projecten blijven on hold staan, waaronder een plan voor 14 betaalbare appartementen op een terrein naast het stadhuis. Lokale ontwikkelaar Paul Pawlowski stelde ook een ontwikkeling voor gemengd gebruik voor met maximaal 40 betaalbare appartementen in de zuidoostelijke hoek van Route 48 en Main Street in Greenport.

Leave a Comment