De toekomst van onroerend goed is nu – RISMedia

Een van de meest gestelde vragen in het huidige ecosysteem van onroerendgoedmakelaardij is: “Zal technologie makelaars in onroerend goed vervangen, en zo ja, wanneer?” De antwoorden lopen sterk uiteen en eindigen meestal met een volmondig niet nu… en nooit niet.

Goed antwoord, verkeerde vraag
Dat is een correct antwoord, maar laat u niet misleiden door een vals gevoel van veiligheid en zekerheid. Dit is de verkeerde vraag. De juiste vraag is: “Hoe zal de rol van de agent er in de toekomst uitzien?” Agenten zullen niet worden vervangen door technologie, maar de rol van de agent kan sterk worden geminimaliseerd als we niet vragen, reageren en oplossingen bouwen om hen voor te bereiden op de toekomst. Ik denk dat een deel van onze groei te danken is aan het vermogen van United Real Estate om tot de kern van de problemen van makelaars door te dringen en met oplossingen te komen.

Technologie is de hoeksteen
Met miljarden dollars die in onze branche zijn gestort in een massale poging om kopers en verkopers een alternatieve ervaring te bieden (vaak de ‘betere’ ervaring genoemd) en inkomsten door te sluizen naar nieuwe spelers, veranderen de dingen snel. De technologie kan de rol van de agent uithollen, maar kan deze ook drastisch verbeteren als de juiste componenten aanwezig zijn.

De agentgerichte strategische imperatief
De manier om een ​​succesvolle toekomst te creëren, is door een agentgerichte benadering te volgen en uzelf af te vragen: “Welke oplossingen willen de klanten van mijn agenten?” “En” Wat maakt onze agenten concurrerender dan de alternatieven? Identificeer deze fundamentele sterke punten en oplossingen en bouw vervolgens de tools en middelen eromheen.

United Real Estate creëert en gebruikt eigen, cloudgebaseerde technologieoplossingen voor onze agenten en hun klanten. We bieden agenten oplossingen voor productiviteitsverbetering die agenten- en bedrijfswebsites, papierloze voltooiing van transacties, training, ondersteuning voor naleving van mobiele regelgeving, klantcommunicatie en winnende marketingsystemen bieden.

Honderd procent virtuele klantenservice is nu een verwachting. Je moet het aanleveren en het moet transparant werken voor alle partijen. Tien jaar geleden pionierde United Real Estate met ons Productivity Platform ons concept ‘werk van overal’. Onze agenten omarmen het en blinken er in uit.

Overdracht van kostenbesparingen naar agenten
Een goed ingezet technologieplatform verlaagt de kosten van bemiddelingsactiviteiten en draagt ​​honderden miljoenen dollars aan kostenbesparingen over aan onze agenten. Technologie, samen met de gepassioneerde ondersteuning van de veldexpertise van onze makelaars en eigenaren, vormt de basis van onze zakelijke missie.

Wanneer je de juiste vraag stelt en langdurige discussies over de verkeerde vraag vermijdt, ben je goed op weg om over te gaan naar een duurzaam en efficiënt brokeragemodel voor nu en in de toekomst.

Rick Haase is voorzitter van United Real Estate. Neem voor meer informatie contact met hem op via: Rick@UnitedRealEstate.com of 504-251-3757, of bezoek www.GrowWithUnited.com.

Leave a Comment