Den Haag: renteverhoging kan ‘perfecte storm’ brengen in vastgoed

Door Greg Haag, CEO, 72SOLD.com

Heb je de film The Perfect Storm gezien? Het was een rampendramafilm die in 2000 werd uitgebracht.

De film vertelt het waargebeurde verhaal van een commerciële vissersboot genaamd Andrea Gail die verdwaald is op zee tijdens de helse Halloween-storm Nor’easter die in 1991 de oostkust trof. De kapitein en de bemanning kwamen allemaal om. .

Journalist Sebastian Junger schreef het boek waarop de film is gebaseerd. Tijdens zijn onderzoek interviewde hij Bob Case, de belangrijkste meteoroloog van de Boston National Weather Service ten tijde van de storm.

Case beschreef de samenvloeiing van drie krachten die samen zo’n storm veroorzaakten: warme lucht uit een lagedruksysteem dat uit de ene richting komt, koele lucht uit een hogedruksysteem dat uit de ene richting komt. orkaan. Case noemde het een “perfecte storm”, vandaar de titel.

Het succes van Junger’s boek en de verfilming ervan brachten de uitdrukking in de populaire cultuur, en het verwijst nu naar een ongebruikelijke combinatie van omstandigheden die tegelijkertijd een zeldzame gebeurtenis produceren.

Een perfecte storm in onroerend goed

U hoeft geen onroerend goed te zijn om te weten dat de huizenprijzen de afgelopen jaren enorm zijn gestegen. Dit werd aangewakkerd door historisch lage rentetarieven die kopers naar de markt duwden, in combinatie met een tekort aan huizen om te kopen.

Het is de economie van vraag en aanbod 101: beperkt aanbod + enorme vraag = stijgende prijzen.

Volgens de National Association of Realtors bedroeg de landelijke waardering van woningen 16% in 2020 en 13% in 2021. In Arizona apprecieerde het gemiddelde huis 17% in 2020 en 28% in 2021. De meeste experts voorspellen ook winst met dubbele cijfers voor 2022.

Ik denk dat we het hele jaar door een sterke huizenmarkt zullen hebben. De vraag van kopers zal naar verwachting hoog blijven zolang de economie sterk blijft en de rente laag blijft (minder dan 5%).

Wat zou hem naar beneden kunnen halen? Is er een samenloop van gebeurtenissen die een “perfecte storm” in onroerend goed zou veroorzaken, waardoor wat dan als een zeepbel zou worden gezien, zou worden verbrijzeld? (Het is nooit een zeepbel totdat het barst.)

Zo zou een perfecte storm in onroerend goed eruit kunnen zien…

Tarieven schieten omhoog

Om de inflatie onder controle te houden, verhoogt de Federal Reserve de rente zo sterk dat maandelijkse betalingen veel grote huizenkopers van de markt beroven (in 1981 verhoogde de Fed de rente tot 17% om de inflatie te temperen en stortte de huizenmarkt in).

Stijgende rentetarieven zouden beleggers er ook van weerhouden om te kopen wanneer de kosten van het bezitten van een woning de verwachte huur overstijgen.

Investeerders verkopen

Wanneer beleggers (die huurwoningen bezitten) de rente zien stijgen en de markt omkeren, zullen ze waarschijnlijk verkopen en profiteren van de winsten die ze al hebben gemaakt.

Bovendien is er een beweging om een ​​staatswet in te trekken die steden als PV en Sedona verhindert de negatieve impact van Airbnbs op stille buurten te bagatelliseren.

Als die wet wordt ingetrokken en veel gemeenschappen in Arizona Airbnbs verbieden, zullen we zien dat er nog meer huizen op de markt komen die eigendom zijn van investeerders.

COVID-uitbraken

Vanaf januari van dit jaar telde Arizona gemiddeld meer dan 10.000 gevallen van COVID per dag. Eind maart daalde het aantal tot ongeveer 400 gevallen en bleef op dat niveau tot juli.

Maar er zijn nu meer dan 3.000 gevallen per dag en terwijl het aantal zaken zo dicht bij het punt staat van bedrijfssluitingen en ontslagen, is het effect op de huisvesting duidelijk (minder kopers + meer verkopers = neerwaartse druk op de prijs).

Dit alles zal waarschijnlijk niet gebeuren, maar als het zou gebeuren, zou het de perfecte storm in onroerend goed zijn die we niet willen zien.

Leave a Comment