Pandemische vastgoedachtbaan in Sonoma Valley

Sonoma Valley is een populaire bestemming geworden tijdens de pandemie, wanneer veel bedrijven zijn overgestapt op thuiswerken, waardoor nieuwe kansen voor werknemers ontstaan. Maar nu de prijsstijgingen beginnen te stabiliseren en eigendommen langer op de markt blijven, vragen sommige makelaars zich af of de marktrazernij begint af te nemen.

“Het is echt een geweldig jaar geweest, de afgelopen jaren”, zegt Kathleen Leonard van Sonoma’s Compass Realty. “Maar in de winter gaat het altijd langzamer.”

De cijfers duiden op een vertragende trend. In april werden huizen gemiddeld in 34 dagen verkocht, maar in november was dat aantal gedaald tot 57 dagen. Waar voorheen bijna alles snel werd verkocht, is de kans groter dat huizen die aan reparatie toe zijn, langer op de markt blijven staan, soms zelfs meer dan 100 dagen. In 2021 stegen woningen tussen de 13% en 20% op jaarbasis, terwijl sommige experts in 2022 een voorzichtigere waardestijging van 6% schatten.

De winter kalmeert nog steeds de vastgoedmarkt, maar dit jaar lijkt het droger te zijn dan de andere. Vorige week kwamen er slechts 15 nieuwe aanbiedingen op de markt in Sonoma County, waaronder drie in Sonoma Valley. Traditioneel lage voorraden zorgen ervoor dat de prijzen stijgen omdat kopers worstelen om hun stukje van de vallei te krijgen, maar de prijzen zijn in de loop van de tijd ook afgekoeld.

“We zagen een lichte prijsdaling”, legt Erin George van Sotheby’s International Realty in Sonoma uit, die uitlegt dat huizen in november 2020 vaak voor 95% tot 100% van de vraagprijs werden verkocht, terwijl in november 2021 het aantal daalde tot 88 %. Het valt nog te bezien of de prijzen in het voorjaar zullen aantrekken, wanneer meer mensen huizen kopen.

“Sommigen zullen misschien zeggen dat de markt vertraagt, maar we hebben nog nooit zo’n sterke decembermaand gezien”, voegde George eraan toe. “Dat komt grotendeels door het gebrek aan voorraden. “

George legde uit dat er in november 2020 ongeveer 50% meer woningen op de markt stonden dan in november 2021. Maar kopers doen nog steeds meerdere en solide aanbiedingen op kant-en-klare panden die geen renovatie behoeven, vooral als ze geprijsd zijn. verkopen.

“Ik ben het niet eens met het idee dat er een lage voorraad is, het is gewoon meer verspreid”, zei Leonard, eraan toevoegend dat ze verwacht dat een stroom van huizen op de markt zal komen als het weer in februari en maart opklaart.

Omdat wereldwijde pandemieën uiterst zeldzaam zijn, was het moeilijker om trends te herkennen en te voorspellen waar de markt naartoe gaat.

Toen de pandemie voor het eerst toesloeg, vertraagde de markt omdat mensen niet zeker wisten wat er zou gebeuren. De verkopers wilden hun huizen niet openstellen voor vreemden. Mensen zaten te wachten en te kijken, zonder te weten hoe de moderne markt zou reageren op zo’n wereldwijd incident.

Toen de voorraden slonken, begon de vraag toe te nemen. Opgesloten sinds de pandemische lockdown, realiseren steeds meer kopers zich dat ze in het verkeerde huis zijn. Of ze nu te klein, te ontoegankelijk of te veel zijn om te onderhouden, steeds meer mensen wenden zich tot Sonoma County voor hun volgende eigendom.

‘De wereld is zo leuk geworden dat je niet wilt dat je huis dat is,’ zei George.

De meeste kopers, daar zijn George en Leonard het over eens, kwamen uit San Francisco en Silicon Valley. Velen waren op zoek naar hun tweede, derde of vierde huisaankoop, aangetrokken tot de Sonoma Valley vanwege de charme van een klein stadje, natuurlijke schoonheid en eten en wijn van wereldklasse.

“Sonoma is een goede deal in de Bay Area”, zei Leonard toen hem werd gevraagd naar de Sonoma Valley-worp. “Vergeleken met veel plaatsen krijg je meer waar voor je geld. “

De pandemie leek ook een tijd om de “juiste pasvorm” voor elk gezin te vinden. Oudere echtparen verruilden hun huizen met twee verdiepingen voor iets gelijkvloers en sloten de uitgestrekte, onderhoudsarme bergeigendommen af ​​voor kleinere, beter beheersbare kavels.

“Veel kopers willen op de bodem van het dal zijn”, zei Leonard.

Woningen die net onder de marktwaarde zijn geprijsd, trekken de meeste kopers aan en worden vaak voor boven de vraagprijs verkocht. Dit is des te meer waar omdat ze geen grote update van hun ontwerp nodig hebben.

“Het is essentieel om een ​​kant-en-klare woning te hebben”, zei George.

Leonard voegde eraan toe dat hoewel de meeste trends komen en gaan, het klassieke witte boerderijontwerp populair is gebleven bij kopers.

“Mensen houden van ze”, zei ze. “Ik dacht dat het gewoon een trend was, maar mensen houden van deze boerderijen.”

Neem contact op met schrijver / redacteur Emily Charrier via emily.charrier@sonomanews.com.

Leave a Comment