Moeten huurders de eerste prijs krijgen in onroerendgoeddeals in Bay Area? – Times Herald

Terwijl de Bay Area zoekt naar nieuwe manieren om het betaalbare woningtekort te onderdrukken, overwegen verschillende steden controversieel beleid dat sommige huurders een kans zou geven om hun huis te kopen – een stap die verhuurders en huurders scherp verdeelt.

Om te voorkomen dat grote investeerders huizen terugnemen, de huren verhogen en huurders verdrijven, overwegen East Palo Alto, San Jose, Oakland en Berkeley orders die huurders, non-profitorganisaties of de stad de eerste klap zouden geven bij sommige verkopen.

Deze verordeningen, ook wel koopakten genoemd, zijn door huurdersadvocaten aangeprezen als een manier om huurders een voorsprong te geven op de oververhitte huizenmarkt. Maar het idee stuit op sterke tegenstand van sommige eigenaren en vastgoedgroepen die beweren dat ze een onredelijke inmenging in de rechten van eigenaren vertegenwoordigen.

“Het zal een strijd worden”, zegt Sandy Perry, bestuurslid van de South Bay Community Land Trust, die op zoek is naar woongebouwen en deze om te zetten in betaalbare woningen. “We vechten tegen de vastgoedsector, die wil niet dat dit gebeurt. Maar ik vind het een geweldige kans. Dit is een kans om iets heel concreets te doen tegen deze golf van ontheemding die nog steeds voortduurt in San José en in Silicon Valley.

SAN JOSE, CA – 15 DECEMBER: Leden van de gemeenschap nemen deel aan een bijeenkomst voor een San Jose Community Buying Opportunity Act of “COPA” in het stadhuis op woensdag 15 december 2021 in San Jose, Californië (Aric Crabb / Bay Area News Groep)

De voorstellen variëren, maar over het algemeen eisen ze van eigenaren van huurwoningen met meerdere units dat ze huurders op de hoogte stellen van hun gebouw, gekwalificeerde betaalbare huisvestingsorganisaties en/of de stad als ze van plan zijn te verkopen. Als geen van deze groepen een bod uitbrengt dat de verkoper acceptabel vindt, kan de verkoper het onroerend goed op de open markt aanbieden. Nadat de verkoper de beste deal heeft geselecteerd, moet hij huurders, non-profitorganisaties of de stad een kans geven om te matchen. Als dat gebeurt, zou de eigenaar, op de door East Palo Alto voorgestelde volgorde, moeten verkopen aan degene die overeenkomt met het aanbod. Het zou de koper worden verboden de huren boven een bepaald niveau te verhogen.

Volgens het werkplaatsmodel van San Jose zou de eigenaar het laatste woord hebben bij het kiezen van de koper.

De San Francisco Community Land Trust is bezig met de aankoop van de eerste twee gebouwen onder de tweejarige koopwet van de stad – 40 eenheden in Tenderloin en vier in Russian Hill. Maar hoewel de stadsverordening het landvertrouwen een ongekende kans heeft gegeven om te concurreren met commerciële investeerders, is het voor non-profitorganisaties moeilijk om het geld te vinden om deals te sluiten, zei Keith Cooley, directeur van Land Trust Asset Management. Andere steden die overwegen om akten te kopen, overwegen ze te koppelen aan gemeentelijke fondsen.

Tijdens een gemeenteraadsvergadering van East Palo Alto eerder deze maand duurde een verhit debat over de aankoopwet van de stad tot middernacht, waardoor raadsleden gedwongen werden hun stem uit te stellen. Tegenstanders noemden de voorgestelde verordening ongrondwettelijk en zeiden dat het een “vijandige overname” van de huizen van mensen was, terwijl aanhangers zeiden dat het hun enige manier zou kunnen zijn om een ​​onroerend goed te kopen. De gemeenteraad komt naar verwachting woensdag terug op het onderwerp.

EAST PALO ALTO, CA – 19 DECEMBER: Gemeenschapslid Caroline Tang, centrum, neemt deel aan een demonstratie tegen “Opportunity to Buy” of “Takeover”-bestellingen in het stadhuis op zondag 19 december 2021 in East Palo Alto, Californië. ( Aric Crabb / Bay Area News Group)

Jennifer Liu, vice-president van het op verhuurders gerichte Business and Housing Network, is bezorgd dat het beleid van East Palo Alto huiseigenaren verhindert om aan technische bedrijven of hun werknemers te verkopen en de best mogelijke prijs te krijgen. Ze is ook bezorgd dat de bestelling de verkoop zou kunnen vertragen in maanden van papierwerk.

“Dit zijn mijn levenslange spaargelden voor mijn pensioen”, zei Liu over zijn investeringen in onroerend goed. “Dus mijn zorg is dat ik het later, als ik het geld nodig heb en ik het moet verkopen, niet kan verkopen. En de prijs zou worden verlaagd als gevolg van dit beleid. Ik ben diep bezorgd.

Volgens een analyse van de stad zou de bestelling geen invloed hebben op een groot aantal verkopen in Oost-Palo Alto. Eengezinswoningen, maisonnettes en koop triplexen zouden worden vrijgesteld. Op basis van historische verkoopgegevens zouden jaarlijks minder dan 23 eengezinswoningen en zeven meergezinswoningen onder de verordening vallen.

In Oakland overtuigde een groep huurders vorige week hun verhuurder om hun Fruitvale-gebouw te verkopen voor 3,3 miljoen dollar. De Oakland Community Land Trust staat op het punt het te kopen en huurders te helpen mede-eigenaar te worden. Maar het proces duurde meer dan twee jaar van huurstakingen en protesten, waaronder een recente processie naar het huis van de eigenaar.

ALAMEDA, CA – 16 DECEMBER: Verkleed als Joseph, Leonard Miller, van Boulder Creek, en zijn ezel Sally bereiden zich voor om zich bij een colonne van appartementshuurders te voegen, op weg naar het huis van de eigenaar van hun appartementsgebouw in Alameda, Californië, op donderdag 19 december. 16 januari 2021. Met behulp van een landtrust proberen huurders al een paar jaar hun pand in Oakland te kopen. Georganiseerd door de Alliance of Californians for Community Empowerment, reproduceerde de processie een traditionele “posada” die de reis herdenkt van Jozef en Maria van Nazareth naar Bethlehem op zoek naar een veilige haven. (Ray Chavez / Bay Area Nieuwsgroep)

Advocaten zeggen dat een mogelijkheid om een ​​bestelling te kopen het proces gemakkelijker had kunnen maken. En als er een wordt aangenomen, zou dat de mogelijkheid kunnen openen om voor meer huurders te kopen.

“Dit is iets waarvan ik denk dat het over een periode van 10 jaar een drastische impact kan hebben”, zegt Leah Simon-Weisberg, juridisch directeur van de Alliance of Californians for Community Empowerment.

Oakland koestert sinds begin vorig jaar het idee van een koopkans, aangespoord door actiegroep Moms 4 Housing, die landelijke bekendheid verwierf toen leden met hun kinderen een leegstaand huis begonnen te kraken. De vooruitgang is tijdens de pandemie tot stilstand gekomen, maar gemeenteraadslid Carroll Fife is van plan om het idee volgend najaar terug te brengen voor een stemming.

In Berkeley heeft burgemeester Jesse Arreguín de discussies rond een koopkans van een huurder opgeschort, na een forse daling. De stad is van plan om begin volgend jaar een geactualiseerde versie te presenteren.

SAN JOSE, CA – 15 DECEMBER: Leden van de gemeenschap nemen deel aan een bijeenkomst voor een San Jose Community Buying Opportunity Act of “COPA” in het stadhuis op woensdag 15 december 2021 in San Jose, Californië (Aric Crabb / Bay Area News Groep)

De huisvestingsambtenaren van San Jose werken ook aan een verordening en zijn van plan deze volgend voorjaar aan de gemeenteraad voor te leggen.

Burgemeester Sam Liccardo zei dat de stad ervoor wil zorgen dat de maatregel de huizenmarkt niet stopt. Immers, belastingen op onroerendgoedtransacties helpen bij het financieren van betaalbare woningen, zei hij.

“We hebben mensen nodig die de markt kunnen betreden zonder na te denken, hey, in San Jose kun je nooit echt iets verkopen vanwege de bureaucratie,” zei Liccardo.

De gemeenschapsgroep SOMOS Mayfair, die vorige week een bijeenkomst hield ter ondersteuning van een mogelijkheid om een ​​verordening te kopen buiten het stadhuis van San Jose, dringt er bij ambtenaren op aan om in februari te stemmen.

“We hopen dat dit beleid mensen de kans geeft om in de gemeenschappen te blijven waar ze nu zijn, om in de accommodatie te blijven die ze nu zijn”, zegt Andrea Portillo, hoofd van de gemeenschapsorganisatie en groepsbeleid. , “en niet om een ​​keer te worden verplaatst hun eigendom is verkocht.

Leave a Comment