Biden’s Build Back Better Bill is gericht op belastingmaatregelen voor buitenlandse vastgoedinvesteerders

In een poging om geld in te zamelen voor hun sociale uitgavenrekening van ongeveer $ 2 biljoen, richten de Democraten zich op buitenlandse vastgoedinvesteerders.

De Amerikaanse overheid heft investeerders in bepaalde landen een belasting tot 30% op winsten uit commercieel onroerend goed in de VS. Maar veel buitenlandse kopers konden de belasting, die niet aan Amerikaanse bedrijven wordt opgelegd, ontwijken dankzij een complexe manoeuvre met leningen van offshore-entiteiten.

Nu zou een bepaling in de Build Back Better-wet waarschijnlijk een einde maken aan deze praktijk. Het wetsvoorstel werd vorige maand door de Tweede Kamer aangenomen en is momenteel in behandeling in de Senaat, waar het een onzeker lot tegemoet gaat onder verdeelde Democraten. Wetgevers zullen waarschijnlijk substantiële wijzigingen in het wetsvoorstel aanbrengen nadat een belangrijke senator zondag zei dat hij ertegen was in zijn huidige vorm.

Maar als die bepaling van kracht blijft en het wetsvoorstel wet wordt, zeggen supporters dat het miljarden aan belastinginkomsten kan genereren. Huiseigenaren vrezen dat dit ook kan leiden tot een afname van buitenlandse aankopen van commercieel vastgoed in de Verenigde Staten.

De fiscale implicaties zouden waarschijnlijk wegen op sommige prijzen voor kantoortorens, hotels en winkelcentra, voornamelijk in grote steden waar de afgelopen jaren investeerders uit Europa, Azië en de Perzische Golf zijn samengekomen, vooral na de financiële crisis.Global 2008. Deze investeerders waren aangetrokken door relatief hoge Amerikaanse rendementen, een stabiele valuta en de reputatie van de vastgoedsector voor stabiele rendementen.

Volgens Real Capital Analytics waren buitenlandse entiteiten het afgelopen decennium rechtstreeks verantwoordelijk voor $ 2,26 biljoen aan aankopen van commercieel onroerend goed in de Verenigde Staten, of ongeveer 14% van het totale verkoopvolume in die periode.

Volgens een wet uit 1980 moeten fondsen en vermogende particulieren in tientallen landen tot 30% belasting betalen over de winst uit hun Amerikaanse vastgoedbezit, naast de Amerikaanse inkomstenbelasting en belastingen in hun thuisland, zei Tim Trifilo, nationaal leider in onroerendgoedbelasting bij het accountantskantoor Crowe LLP.

De belasting- en wetswijziging zou met name gevolgen hebben voor beleggers in landen die geen belastingverdrag hebben met de Verenigde Staten, zoals Singapore en de Verenigde Arabische Emiraten en andere landen in Azië en het Midden-Oosten, aldus Trifilo. De meeste Europese landen hebben belastingverdragen met de Verenigde Staten

Veel buitenlandse investeerders konden deze belasting ontwijken dankzij een ingewikkelde maar legale manoeuvre. In plaats van rechtstreeks onroerend goed te kopen, richt een buitenlandse investeerder een lege vennootschap op op een offshore-locatie zoals de Kaaimaneilanden.

Dit lege bedrijf leent vervolgens geld aan een Amerikaanse entiteit, de blokkademaatschappij genaamd, die op zijn beurt het gebouw koopt. In plaats van de bouwwinsten rechtstreeks aan de buitenlandse investeerder te betalen, stuurt de lockup-onderneming rente op zijn lening naar de offshore shell-onderneming, die deze vervolgens terugbetaalt aan de buitenlandse investeerder. Door de omweg te nemen, ontwijkt de buitenlandse belegger belasting op buitenlandse eigenaren van onroerend goed, hoewel ze andere belastingen moeten betalen, die meestal lager zijn, zei Mike Smith, directeur van professionele dienstverlener CliftonLarsonAllen LLP.

Het wetsvoorstel Build Back Better voegt een nieuwe regel toe die het voor een buitenlandse eigenaar van onroerend goed in feite onmogelijk zou maken om de belastingontwijkingsmanoeuvre te gebruiken, wat het kopen van Amerikaans onroerend goed voor sommigen minder aantrekkelijk zou kunnen maken.

Paul Dougherty, president van vastgoedeigenaar PRP LLC, zei dat zijn bedrijf dit jaar ongeveer 1,2 miljard dollar in onroerend goed heeft geïnvesteerd, waarvan 80% afkomstig is van buitenlandse geldschieters. Veel van zijn buitenlandse investeerders gebruiken blokmaatschappijen om hun belastingaanslag te verlagen, zei hij.

“Deze 1,2 miljard dollar zou er niet zijn als deze belasting er was”, zei hij.

Meer uit het vastgoedverslag

Schrijven aan Konrad Putzier op konrad.putzier@wsj.com

Copyright © 2021 Dow Jones & Company, Inc. Alle rechten voorbehouden. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8

Leave a Comment