Veilingrecords gebroken in de pre-kerst vastgoed-razernij

Australië noteerde de drukste maand voor veilingen tijdens een periode waarin de huizenmarkt doorgaans eindigt voor Kerstmis.

CoreLogic-cijfers toonden aan dat vorige week 4.756 huizen werden geveild, de op één na drukste sinds hij in 2008 begon met het bijhouden van gegevens.

De drukste week was de vorige, toen 4.981 woningen werden geveild.

Vorig jaar rond dezelfde tijd werden er slechts 2.331 woningen onder de hamer gebracht, waardoor er ruim twee keer zoveel werden geveild als een jaar geleden.

De afgelopen vier jaar zijn er elke week meer dan 4.000 huizen geveild, wat volgens CoreLogic nog nooit eerder is gebeurd.

In totaal brak 2021 het vorige record van 2017 voor de meeste vastgoedveilingen die in één jaar werden gehouden, met 116.684 versus 109.268.

CoreLogic zei dat er deze week voor eerste kerstdag zaterdag nog eens 600 veilingen zijn gepland.

“Dat is nog steeds opmerkelijk boven het gemiddelde voor de aanloop naar Kerstmis”, merkte CoreLogic op in zijn rapport.

En het zijn niet alleen de voorheen afgesloten steden waar het aantal huizen dat wordt geveild toeneemt omdat mensen zich haasten om voor Kerstmis te verkopen.

Brisbane zag vorige week bijna drie keer zoveel veilingen als in dezelfde week een jaar eerder, waarbij Adelaide een vergelijkbare sprong maakte.

Liquidatietarieven dalen naarmate onroerendgoedvermeldingen stijgen

Nu het aantal te koop staande woningen echter snel toeneemt, is het slagingspercentage van veilingen in veel steden sterk gedaald.

Slechts 60,8% van de tot dusver gerapporteerde veilingresultaten in Sydney heeft geleid tot verkopen.

“Dit betekent dat het meer dan waarschijnlijk is dat het definitieve goedkeuringspercentage van Sydney dit jaar voor het eerst onder de 60% zal dalen wanneer de resterende resultaten worden verzameld”, voorspelt het rapport.

“Vorig jaar rond deze tijd was 72 procent van de gerapporteerde resultaten succesvol.”

Evenzo was het voorlopige goedkeuringspercentage van Melbourne 62,3% (tegenover 69,4% in dezelfde periode in 2020), terwijl dat van Canberra 73% was (tegenover bijna 88% vorig jaar).

De voorlopige opruimingspercentages waren hoger in Brisbane, met bijna 70%, een daling van iets meer dan 50% in dezelfde tijd vorig jaar, en in Perth, waar vorig jaar 52% van de op een veiling verkochte huizen voor slechts 30% werd verkocht.

Vereffeningspercentages van veilingen van minder dan 60 procent in grote steden worden doorgaans geassocieerd met een koelmarkt.

De stijging van de huizenprijzen in een groot deel van Australië in 2021, de grootste sinds het einde van de jaren tachtig, werd grotendeels toegeschreven aan het gebrek aan huizen te koop op de markt.

Nu het aantal te koop staande aanbiedingen fors stijgt, voorspellen de meeste analisten een veel langzamere groei van de huizenprijzen tot 2022 en mogelijke prijsdalingen tot 2023.

Leave a Comment