Trump klaagt NY AG James aan om onderzoek naar vastgoedbedrijf op te schorten

Voormalig president Donald Trump heeft maandag de procureur-generaal van New York, Letitia James, aangeklaagd in een poging een einde te maken aan wat hij noemde een “heksenjacht” gericht op het onroerendgoedbedrijf van zijn familie.

De rechtszaak, aangespannen bij de federale rechtbank in Albany, beweert dat James’ twee jaar durende onderzoek naar de Trump-organisatie politiek gemotiveerd is en roept een rechter op om het te beëindigen.

In het dossier zegt het juridische team van Trump dat onderzoeken die door het kantoor van James zijn gestart “op geen enkele manier verband houden met legitieme wetshandhavingsdoeleinden, maar eerder een nauwelijks verhulde poging zijn om Trump en zijn medewerkers publiekelijk te belasteren.

“Haar missie wordt alleen geleid door politieke vijandigheid en de wens om een ​​burger, die zij als een politieke tegenstander beschouwt, lastig te vallen, te intimideren en wraak te nemen”, aldus het document.

Voormalig president Donald Trump zegt dat het twee jaar durende onderzoek van NY AG Letitia James naar de Trump-organisatie politiek gemotiveerd is.
Octavio Jones / REUTERS

Het proces komt minder dan twee weken nadat uit rapporten bleek dat James Trump op 7 januari zou dagvaarden om onder ede vragen te beantwoorden. verklaar in plaats daarvan AG.

De voormalige president berispte James vorige week en beschuldigde hem van “wangedrag van de vervolging” in het onderzoek.

Letitia James.
Het proces komt minder dan twee weken nadat uit rapporten bleek dat Letitia James de voormalige president Donald Trump zou dagvaarden om op 7 januari onder ede vragen te beantwoorden.
Richard Drew / AP

“Letitia James wil haar positie als procureur-generaal politiek bewapenen in plaats van een voorbeeld te zijn van onpartijdigheid en het beschermen van de belangen van alle New Yorkers”, zei de 45e president in een verklaring per e-mail.

De Trump-teambrief van maandag weerspiegelt de eerdere uitspraken van de voormalige president over de procureur-generaal. Hij voegt een klaagzang terzijde toe dat “James in plaats van ijverig daadwerkelijke misdaden in de staat New York te vervolgen – die toenemen – in plaats daarvan waardevolle belastinggelden heeft toegewezen aan een frivole heksenjacht.”

Hij citeert ook veel van de kritiek die James op Trump uitte voordat ze in 2018 tot staatsprocureur-generaal werd gekozen, tijdens haar campagne voor dat kantoor en na haar inauguratie.

Trump-toren.
AG Letitia James onderzoekt of voormalig president Donald Trump de activa van de Trump Organization schromelijk heeft overgewaardeerd om leningen te verkrijgen.
Betancur / AFP via Getty Images

“Kortom, de beklaagde” [James] heeft beloofd om Trump tientallen keren te onderzoeken in zeven maanden, allemaal voordat ze aantreedt of op de hoogte is van een enkel feit dat bekend is bij de wetshandhaving”, aldus het document. “De beklaagde gaf geen juridische of feitelijke basis voor dergelijke beloften. Dat kon ze niet. Haar kennis van de zakelijke activiteiten van Trump was immers niet groter dan die van enige andere burger. Integendeel, haar enige reden voor het komende onderzoek was zijn politieke oppositie tegen Trump.”

James onderzoekt of Trump de activa van de Trump Organization schromelijk heeft overgewaardeerd om leningen te verkrijgen en deze voor belastingdoeleinden heeft ondergewaardeerd.

“De Trump-organisatie heeft voortdurend geprobeerd ons onderzoek naar haar handelsrelatie uit te stellen en nu hebben Donald Trump en zijn gelijknamige bedrijf een klacht ingediend als een poging tot nevenaanval op dit onderzoek”, zei James maandag in een verklaring.

Letitia James.
“Niemand staat boven de wet, zelfs niet iemand die Trump heet”, zei Letitia James.
J. Scott Applewhite / AP

“Voor alle duidelijkheid, noch de heer Trump, noch de Trump-organisatie kunnen dicteren of en waar ze verantwoording zullen afleggen voor hun acties”, voegde ze eraan toe. “Ons onderzoek zal doorgaan zonder te worden ontmoedigd, want niemand staat boven de wet, zelfs niet iemand die Trump heet.”

Hoewel het onderzoek van de State AG een civiele zaak is, voert het Manhattan District Attorney’s Office een strafrechtelijk onderzoek naar de zakelijke praktijken van het bedrijf.

Leave a Comment