Onroerend goed koolstofarm maken: inzicht in ESG-statistieken

ESG is een rage in vastgoed. Maar wat er in een notitie komt, is onduidelijk. (iStock / Illustratie door Kevin Rebong voor The Real Deal)

Dit jaar heeft onroerend goed zijn status als stille schurk van klimaatverandering gerealiseerd.

De gruwelijke statistieken – de industrie is verantwoordelijk voor 30% van de uitstoot van broeikasgassen en 40% van het energieverbruik – hebben hun weerklank gevonden in steeds meer buurten, decarbonisatie is onderdeel van het verhaal geworden. retoriek van het grote bedrijfsleven en een volledige dag van de VN-conferentie over klimaatverandering . was gereserveerd voor de gebouwde omgeving.

Te midden van toegenomen bewustzijn heeft “ESG” “OPM” verdrongen als het industriële acroniem voor gezelschapsdieren.

Afkorting van “milieu, sociaal en bestuur”, het is een middel geworden om aardvriendelijke inspanningen te telegraferen om te opereren, ontwikkelen en investeren. PERE, een vakblad voor vastgoedbeleggers en fondsbeheerders, zei maandag op de cover van zijn speciale ESG-uitgave dat “de vastgoedrace naar netto nul aan het versnellen is”.

Het nummer bevat de standpunten van ESG-leiders van ‘s werelds toonaangevende vastgoedmanagers en investeerders.

“ESG presenteert zichzelf als een aanjager van verandering, zowel intern als extern”, zegt Maximilian Kufer van Invesco.

“Het zal moeilijk zijn om vandaag een bedrijf te vinden dat geen ESG-doelstelling heeft of niet van plan is deze binnenkort te implementeren”, voegde Peter Epping van Hines eraan toe.

En Stéphane Villemain van Ivanhoé Cambridge merkte op dat “wanneer een huurder naar de stad komt en een ruimte zoekt om te huren, hij waarschijnlijk de voorkeur geeft aan degene met de hoogste ESG-score”.

Om echte vooruitgang te boeken op het gebied van klimaatverandering, moet u weten waar u moet beginnen. Niemand verwacht dat de industrie van de ene op de andere dag slechte praktijken opgeeft. Geleidelijke verandering, gedreven door kapitaalmarkten, investeerders, huurders en regelgeving, is het beste scenario en daarom is benchmarking cruciaal.

Maar houden de huidige ESG-benchmarks stand?

Uit een succesvolle Bloomberg-enquête deze week bleek dat MSCI, ‘s werelds grootste ESG-ratingbedrijf, de impact van een bedrijf op de planeet niet echt meet. Integendeel, zijn aantekeningen “meten het tegenovergestelde: de potentiële impact van de wereld op het bedrijf en zijn aandeelhouders”.

“Zolang regelgeving die gericht is op het verminderen van klimaatverandering de bedrijfsresultaten niet bedreigt, beschouwt MSCI de emissies als irrelevant”, vond Bloomberg, een claim die niet is betwist door de man achter de statistiek.

In een waanzinnig interview aan de zijlijn van de VN-conferentie vertelde MSCI-CEO Henry Fernandez aan Bloomberg dat particuliere beleggers niet weten hoe de rating is ontworpen, en dat zelfs “veel portefeuillebeheerders het niet volledig begrijpen.”

‘Vergeet niet dat ze betaald worden’, zei Fernandez. ‘Het zijn beheerders, weet je. Ze zijn niet zo bezorgd over het risico voor de wereld.

Lees meer over het snijvlak tussen vastgoed en klimaatverandering

Een van de belangrijkste problemen is dat ESG-ratings een propriëtaire alfabetsoep zijn. Elke leverancier gebruikt zijn eigen metrische gegevens, definities en methoden, waarbij ze sterk afhankelijk zijn van zelfgerapporteerde gegevens van de bedrijven die ze beoordelen (vul in: conflict). Methodologieën en resultaten worden niet onafhankelijk geverifieerd door regelgevers en kunnen daarom tot ongebruikelijke resultaten leiden.

Neem DR Horton, Amerika’s meest productieve huizenbouwer. Het bedrijf, waarvan Bloomberg opmerkte dat het zijn emissies niet bekendmaakt, bouwde vorig jaar slechts 3,4% van zijn huizen met industriële groene certificeringsnormen, een stijging van 3,8% in 2019. Maar in maart verbeterde MSCI de score van de huizenbouwer, daarbij verwijzend naar een herberekening van zijn “ corporate gedrag” score op bedrijfsethiek en corruptie.

DR Horton werd vervolgens toegevoegd aan ‘s werelds grootste duurzame beleggingsfonds, beheerd door BlackRock, de grootste klant van MSCI.

Het is echter niet vanzelfsprekend dat alle aanbieders van ESG-ratings op deze manier werken. En de vastgoedsector neemt zeker substantiële stappen om rekening te houden met zijn klimaatvoetafdruk, vanaf het begin van het investeren in nieuwe klimaattechnologieën, tot het beoordelen van het gebruik van bouwmaterialen, tot het stellen van ambitieuze doelen op het gebied van koolstofemissies en energie.

Maar als de dominante standaard ondersteboven is ontworpen, is het de moeite waard om de hele oceaan te onderzoeken om te zien wat eronder is.

Leave a Comment