Economische prognose: vastgoed blijft hot

De toekomst van kantoren en winkels is nog steeds onzeker, aangezien werken op afstand en e-commerce een sterke greep op de economie houden, zelfs in ons nieuwe normaal. Eén ding lijkt zeker: de huizenmarkt is misschien nog nooit zo heet geweest in het centrum van Massachusetts. In Worcester worden enorme appartementencomplexen met honderden eenheden verwacht, en de verkoop en prijzen van eengezinswoningen zijn gestaag gestegen.

Huizenverkopen en prijzen stijgen

Met uitzondering van delen van Noord- en West-centraal Massachusetts, staat de huizenmarkt dit jaar in brand en zal deze blijven groeien, ongeacht de nationale trends. Met Worcester in hun hart hebben gemeenschappen zoals Webster, Sturbridge en Hudson zwaar geïnvesteerd in hun binnensteden en plukken nu de vruchten van de stijgende verkoop en prijzen van eengezinswoningen. US Census-gegevens, die dit jaar zijn vrijgegeven, lieten een exponentiële bevolkingsgroei zien in de meeste lokale gemeenschappen. Hoewel dit een goed voorteken is voor huiseigenaren die willen verkopen, vormt het een betaalbare huisvestingscrisis, waarbij huurwoningen vrijwel onbestaande zijn in Worcester. Dit zal gevolgen hebben voor de demografie van de bevolking in de regio, terwijl het nog meer externe investeerders zal aantrekken om woningbouwprojecten te bouwen.

Adaptief hergebruik

Externe investeerders uit Greater Boston zijn dit jaar massaal naar het centrum van Massachusetts gestroomd met schijnbaar recordbrekende tarieven, op zoek naar wooncomplexen. De regio biedt goedkoper onroerend goed dan zijn buren in het oosten, maar bevat een veelvoud aan molens en leegstaande industriële gebouwen. Met stijgende inflatie en stijgende bouwkosten zullen deze historische gebouwen toplocaties zijn voor ontwikkelaars die op zoek zijn naar alternatieven voor sloop en nieuwbouw. Het adaptieve hergebruik van leegstaande gebouwen gaat meestal gepaard met enkele gemeentelijke prikkels, die ontwikkelaars kunnen helpen om meer betaalbare woningen op te nemen. Een aantal projecten is al aan de gang, terwijl historische gebouwen zoals de Vendome- en St. Ives-appartementen in Worcester en een 120 jaar oude herberg in Sterling onlangs zijn verkocht voor enkele miljoenen dollars per stuk, met veelbelovend potentieel voor herontwikkeling in 2022.

Entertainment en ervaring bevoorrecht boven traditionele retail

De terugkeer van de detailhandel na de pandemie is grotendeels succesvol geweest, maar de industrie ziet een bredere transformatie al begonnen voordat het woord coronavirus in ons vocabulaire kwam. Worcester’s iconische verbouwing van de voormalige Greendale Mall tot een Amazon-faciliteit toont dit veranderende gezicht van de detailhandel. In plaats van de traditionele ervaring van een overdekt winkelcentrum, komen er waarschijnlijk grote entertainment- en ervaringsgerichte projecten aan de horizon, zoals het Apex Centre in Marlborough en de Worcester Public Market. Het relatieve succes van Polar Park dit jaar zou een inspiratiebron kunnen zijn voor soortgelijke projecten, zoals het Sturbridge Horse Racing Center, dat aanzienlijke steun verwierf voordat de stad stemde om het te beëindigen. Ontwikkelaars die de detailhandel betreden, zullen waarschijnlijk vermijden om al hun eieren in één mand te stoppen – nieuwe commerciële ontwikkelingen zullen gemengd worden gebruikt met een residentiële component.

Leave a Comment