Aanklagers voor strafrechtelijk onderzoek in Ash Street zoeken een ontmoeting met de voormalige vastgoedmanager van San Diego

Aanklagers willen een kroongetuige ondervragen in het onderzoek naar wolkenkrabbers in Ash St. 101, maar de voormalig benoemde burgemeester wacht terwijl de stadsambtenaren van San Diego beslissen of hij zijn juridische kosten wil betalen.

Het kantoor van de officier van justitie probeerde twee weken geleden voormalig directeur van vastgoedactiva Cybele Thompson te ondervragen, onmiddellijk na een ontmoeting met advocaten die de stad vertegenwoordigden in verschillende civiele rechtszaken met betrekking tot de transactie.

Cybele Thompson, voormalig hoofd onroerend goed voor de stad San Diego.

(Vincent Andrunas / Voor de Union-Tribune van San Diego)

Thompson was een van de belangrijkste stadsfunctionarissen die betrokken waren toen de toenmalige burgemeester Kevin Faulconer besloot een deal te sluiten om het Ash Street-gebouw te leasen, dat de stad “in de staat” verwierf, maar wat resulteerde in de betaling van tientallen miljoenen van dollar. dollar voor een gebouw dat hij niet kan bezetten vanwege asbest en andere problemen.

De zaak is nu het onderwerp van verschillende civiele procedures en ten minste één strafrechtelijk onderzoek.

Volgens meerdere bronnen woonden officieren van justitie en hun onderzoekers de virtuele bijeenkomst met Thompson bij, maar stelden ze weinig vragen. Zodra dat voorbij was, probeerden ze Thompson te ontmoeten zonder de aanwezigheid van de stadsadvocaten. Thompson stemde toe, maar in aanwezigheid van zijn advocaat.

Het stadsadvocaat was overeengekomen om de advocaat van Thompson te betalen om de vergadering van 3 december bij te wonen, maar het moet nog aanvullende juridische kosten voor het voormalige afdelingshoofd goedkeuren.

De stad denkt erover na.

“De gemeente heeft van haar advocaat een verzoek ontvangen voor vergoeding van de gemaakte kosten om haar te vertegenwoordigen tijdens het onderzoek van de officier van justitie. De stad beoordeelt het verzoek en heeft nog niet gereageerd’, zegt Leslie Wolf Branscomb, woordvoerder van het openbaar ministerie in een e-mail.

Het kantoor van officier van justitie Summer Stephan, die in oktober vijf huiszoekingsbevelen uitvoerde als onderdeel van het Ash Street strafrechtelijk onderzoek, weigerde commentaar te geven op plannen om Thompson te interviewen.

De impasse over de juridische kosten van Thompson komt doordat voormalig burgemeester Kevin Faulconer deze week tot zes uur besteedde aan het beantwoorden van beëdigde vragen over de overname van Ash Street.

Voormalig burgemeester Kevin Faulconer

Voormalig burgemeester Kevin Faulconer

(SANDY HUFFAKER / REUTERS)

Verschillende advocaten die woensdag de bijna een dag durende afzetting bijwoonden, zeiden dat Faulconer de kapitaallease-transactie als “no-brainer” had verdedigd, maar zich niet veel details herinnerde over hoe de deal tot stand kwam.

Thompson was een kritische figuur in de huurovereenkomst van 2016 voor de 19 verdiepingen tellende kantoortoren, die bijna een paar weken leeg stond vanwege asbest en andere problemen.

Ze nam vorig jaar ontslag, nadat de stad een onafhankelijk onderzoek naar de transactie had uitgebracht, waaruit bleek dat stadsambtenaren hun eigen toestand van het onroerend goed niet hadden beoordeeld voordat ze instemden met een contract van $ 128 miljoen voor 20 jaar. Het gebouw van 315.000 vierkante meter had een waarde van 67,5 miljoen dollar voordat de stad de huurovereenkomst accepteerde.

Eerder dit jaar weigerde Thompson te worden geïnterviewd door stadsinspecteur Andy Hanau voor het rapport dat zijn kantoor in juli uitbracht, omdat de stad niet zou instemmen met het betalen van een advocaat om haar in die discussie te vertegenwoordigen.

Miljoenen uitgegeven

Tijdens de bijeenkomst twee weken geleden vertelde Thompson aan stadsadvocaten en aanklagers dat de stad het gebouw rechtstreeks had kunnen kopen of obligaties had kunnen uitgeven, in plaats van ten minste 17 miljoen dollar meer uit te geven voor de langlopende huurovereenkomst, zeiden de aanwezigen op de vergadering.

De kwestie is belangrijk omdat stadsambtenaren ondanks asbest en andere problemen hebben ingestemd met de ‘as is’-koophuur van het Ash Street-hoogbouwgebouw. De beslissing bleek van cruciaal belang, aangezien het gebouw nog steeds onveilig is om te bezetten, ondanks meer dan $ 30 miljoen aan renovaties.

De stad heeft ook meer dan $ 23 miljoen aan huurbetalingen gedaan, hoewel het gebouw leeg stond en onveilig om te bezetten.

In de deal van 2016, aanbevolen door Faulconer en ondertekend door het kantoor van Elliott, verwierf de stad eigendom van Cisterra Development, een lokaal bedrijf dat optrad als tussenpersoon tussen eigenaren Sandor Shapery en Douglas Manchester.

De zogenaamde double-pledge regeling eindigde op 3 januari 2017, toen Shapery en Manchester het gebouw naar Cisterra verhuisden en het ontwikkelingsbedrijf het aan de stad verhuurde.

Stadsambtenaren haastten zich met reparaties aan Ash Street en verplaatsten eind 2019 honderden arbeiders naar het gebouw. ​​Maar ze werden weken later geëvacueerd nadat de provinciale toezichthouders een golf van asbestschendingen in het pand hadden gepubliceerd.

De arbeiders werden in januari 2020 geëvacueerd als voorzorgsmaatregel voor de volksgezondheid en de burgemeester beloofde een onafhankelijke beoordeling van wat er was gebeurd.

Meer dan 20 van die werknemers en aannemers die in het gebouw werkten, klagen nu de stad aan omdat ze ten onrechte zijn blootgesteld aan asbest.

In augustus 2020 bracht advocatenkantoor Hugo Parker een rapport uit waarin stadsambtenaren werden bekritiseerd omdat ze de staat van het gebouw niet hadden beoordeeld voordat het huurcontract werd ondertekend.

Uit hetzelfde rapport bleek ook dat de stad meer dan 92 miljoen dollar had betaald voor het gebouw, hoewel ambtenaren publiekelijk zeiden dat de prijs 72,5 miljoen dollar was, afgeschreven over 20 jaar.

Golf van rechtszaken

De inwoner van San Diego, John Gordon, daagde de stad in augustus 2020 voor de rechter, omdat hij beweerde dat de deal onwettig was omdat de stad schulden had gemaakt zonder openbare stemming.

In september 2020, toen de gemeenteraad weigerde meer geld aan de deal toe te kennen, kondigde Faulconer aan dat het maandelijkse betalingen van $ 535.000 zou inhouden totdat de stad het gebouw zou kunnen betrekken.

De volgende maand kondigde Elliott aan dat ze Cisterra-dochteronderneming 101 Ash LLC en anderen aanklaagde en de rechter vroeg om het besluit van Faulconer om te stoppen met het betalen van de huurovereenkomst te bevestigen.

De stad wijzigde haar rechtszaak in juni, nadat ze hoorde dat Cisterra een geheime deal had om de winst te delen met Jason Hughes, een makelaar in de binnenstad, die Faulconer zogenaamd op vrijwillige basis had geadviseerd.

Hughes had $ 4,4 miljoen opgehaald uit de opbrengst van de Ash Street-huurovereenkomst en $ 5 miljoen uit een soortgelijke deal die hij had gesloten voor het Civic Center Plaza, een andere nabijgelegen wolkenkrabber die de stad in 2015 had gehuurd. Cisterra haalde ook miljoenen dollars aan winst op de twee huurovereenkomsten op . .

Elliott beweerde in zijn civiele rechtszaak dat Cisterra en Hughes anticorruptiewetten hadden overtreden. De juridische klacht is bedoeld om de twee contracten ongeldig te maken.

Tot nu toe niet bekendgemaakte betalingen vormen nu het hoofdonderwerp van het strafrechtelijk onderzoek.

Toen hij vorige week getuigde, zei Faulconer dat hij niet wist dat Hughes verwachtte betaald te worden voor zijn werk als gemeenteraadslid.

Maar Faulconer gaf toe dat Hughes niet betrokken was bij de uiteindelijke beslissingen over de Ash Street-zaak.

De advocaat van Hughes belde Faulconer’s getuigenis om de bewering van zijn cliënt te versterken dat hij Faulconer en andere hoge stadsambtenaren op de hoogte had gesteld van zijn voornemen om schadevergoeding te eisen van andere partijen bij de onroerendgoedtransacties.

“We waarderen de bevestiging van de voormalige burgemeester dat hij en het stadspersoneel alle belangrijke beslissingen hebben genomen over de Civic Center Plaza- en 101 Ash-transacties”, zei advocaat Michael Attanasio.

“Sir. Faulconer heeft bevestigd wat we al die tijd hebben gezegd – hij kan zich niet herinneren dat de heer Hughes ooit heeft geprobeerd hem of zijn personeel te beïnvloeden om de ene optie boven de andere te verkiezen. Met betrekking tot de structuur van de uiteindelijk geselecteerde overeenkomst,” voegde hij eraan toe. .

Attanasio maakte ook een brief bekend die Hughes in 2014 schreef aan Stephen Puetz, de voormalige stafchef van Faulconer, dat de makelaar verwachtte betaald te worden voor zijn advies namens de stad.

Het niet-ondertekende document was bijna identiek aan een brief van Hughes die de handtekening van Thompson lijkt te dragen.

Thompson zei dat ze zich niet kon herinneren het document te hebben ondertekend en dat alleen zou hebben gedaan op verzoek van het kantoor van de burgemeester.

Cisterra, die de stad San Diego aanklaagde, stelt dat de huurovereenkomsten van Ash Street en Civic Center Plaza goede zaken waren voor de stad.

Het ontwikkelingsbedrijf beweert dat de stad het Ash Street-gebouw verkeerd beheerde toen het het in bezit nam door asbest bloot te leggen dat veilig was ingeperkt en andere onveilige omstandigheden te creëren in een poging om de renovatie te mislukken.

Leave a Comment