De hete onroerendgoedmarkt houdt van contante deals, en hier is hoe je het kunt doen: NPR

Nicole Howson brengt tijd door in haar nieuwe woonkamer met haar familie.

Lynsey Weatherspoon / NPR


onderschrift verbergen

legende wisselen

Lynsey Weatherspoon / NPR


Nicole Howson brengt tijd door in haar nieuwe woonkamer met haar familie.

Lynsey Weatherspoon / NPR

Nicole Howson en haar partner brachten de pandemie met hun twee kinderen door opgesloten in een klein huurappartement in Florida. Dus besloten ze dat het tijd was om terug te gaan naar Atlanta, waar ze familie hebben, en een huis met meer ruimte te kopen.

Howson was in shock. Toen ze naar huizen in de buurt van Atlanta gingen kijken, liepen ze steeds tegen een muur aan.

“Ik heb, denk ik, 27 aanbiedingen gedaan”, zei ze. “Geen van hen werd geaccepteerd.”

Ze hebben ontdekt dat het de moeilijkste vastgoedmarkt is waarmee kopers in vele jaren te maken hebben gehad. Er zijn niet genoeg woningen om aan de vraag te voldoen en het is snel uitverkocht.

Howson hield zo veel van een huis dat ze meer bood dan vroeg. Ze hield van de omheinde tuin en de buurtkinderen die in de buurt speelden. Ze herinnert zich dat ze bad: “God, laat het alstublieft deze zijn!” Maar ook dat aanbod werd niet aanvaard.

Howson begon te horen dat winnende biedingen vaak afkomstig waren van kopers die contant geld boden. Het betekende mensen of investeerders die konden bewijzen dat ze geld op de bank hadden. Contant geld is ongelooflijk aantrekkelijk voor verkopers, die vaak bang zijn dat transacties mislukken als een koper niet in aanmerking komt voor een hypotheek.

Howson heeft geen honderdduizenden dollars op zijn betaalrekening. Ze heeft een baan in de verkoop van cosmetica en verdient niet zoveel geld. Maar toen vertelde zijn makelaar hem dat zijn bedrijf een nieuw programma had waarmee hij toch een bod in contanten kon doen. Het bedrijf zou hem het geld betalen.

“In het begin was ik sceptisch”, zegt Howson. “Ik had zoiets van, dus vertel me als ik het huis wil, je het gewoon voor me gaat kopen en ik zal je terugbetalen?” “

Nicole Howson en haar familie staan ​​voor hun nieuwe huis in Griffin, Georgia. Met de klok mee: Nicole Howson, Israel Epps, Talysa Epps en Latroun Epps.

Lynsey Weatherspoon / NPR


onderschrift verbergen

legende wisselen

Lynsey Weatherspoon / NPR


Nicole Howson en haar familie staan ​​voor hun nieuwe huis in Griffin, Georgia. Met de klok mee: Nicole Howson, Israel Epps, Talysa Epps en Latroun Epps.

Lynsey Weatherspoon / NPR

Zijn makelaar zei dat het precies zo zou werken. “Het is alsof, ja, ik bedoel, je vindt een huis, je doet een bod, dan kopen we het en verkopen het aan jou terug.”

Haar zus waarschuwde dat dit raar klinkt en een soort oplichterij zou kunnen zijn. Maar het blijkt dat een aantal legitieme bedrijven huizenkopers op deze manier begint te helpen om contante aanbiedingen te doen – sommige voor huizen tot $ 1 miljoen.

In een bruisende vastgoedmarkt hebben zowel de rijken als de investeerders een voordeel omdat ze contant geld kunnen bieden. Ongeveer een kwart van de huizenverkopen zijn nu contante aanbiedingen.

Sommige bedrijven zien het als een kans. De manier waarop het werkt, is dat ze aanbieden om het huis namens u te kopen met het geld en het deel van de lening later met u af te sluiten.

“Contante aanbiedingen zijn traditioneel voorbehouden aan de weinigen die het zich kunnen veroorloven om een ​​bod in contanten te doen”, zegt Tom Willerer, een executive bij Opendoor, een van de bedrijven die dat doet. Nu, zegt hij, “u kunt ons geld gebruiken om uw aanbod te ondersteunen, en dat democratiseert echt de toegang tot contante aanbiedingen.”

Sommige van deze kredietverstrekkers hebben ook onroerendgoedtransacties, zodat ze makelaarscommissies of andere vergoedingen betalen. Bedrijven hopen daarom meer geld te verdienen met deze diensten voor contante aanbiedingen door meer klanten te helpen winnende aanbiedingen op huizen te doen, aangezien contante aanbiedingen eerder worden geaccepteerd.

“Ze hebben vier keer meer kans om de veiling te winnen van de huizen die ze willen”, zegt Christian Wallace, manager van het nieuwe programma voor contante aanbiedingen bij Better Real Estate, het bedrijf waarmee Howson samenwerkte. “Als ze met geld aan tafel komen, is dat veel aantrekkelijker voor de verkopers.”

Voordat Howson een contant bod kon doen via Better Real Estate, wilde het bedrijf er zeker van zijn dat ze het zich echt konden veroorloven en in aanmerking kwamen voor een hypotheek. “Ze willen je W-2’s, je belastingaangiften, je loonstrookjes”, zegt ze.

De bedrijven hebben ook een andere vangrail geplaatst. Ze laten je niet meer bieden dan ze denken dat het huis waard is.

“We hebben modellen en algoritmen op de achtergrond die de waarde van het huis voorspellen”, zegt Shaival Shah, oprichter en CEO van Ribbon Home, een ander bedrijf dat kopers helpt om contante aanbiedingen te doen. Hij zegt dat op de dag dat je een huis vindt dat je bevalt, het bedrijf snel een schatting van de waarde kan maken en je een contant bod tot een bepaald bedrag kan doen.

“Alles is volledig goedgekeurd, klaar om een ​​schriftelijk bod in contanten te doen”, zegt hij. “Dus het is echt, echt, heel snel.”

Latroun Epps helpt zijn zoon, Israel Epps, om zijn schoenen aan te trekken voordat ze in hun achtertuin spelen in hun huis in Griffin, Georgia.

Lynsey Weatherspoon / NPR


onderschrift verbergen

legende wisselen

Lynsey Weatherspoon / NPR


Latroun Epps helpt zijn zoon, Israel Epps, om zijn schoenen aan te trekken voordat ze in hun achtertuin spelen in hun huis in Griffin, Georgia.

Lynsey Weatherspoon / NPR

Howson dacht dat ze het zou proberen. Ze vond een huis waar ze echt van hield in Griffin, GA met een mooie tuin voor de kinderen.

“Het is super schattig,” zei ze. “Het deed me een beetje denken aan het huis waarin ik opgroeide.”

Better Real Estate keurde haar snel goed om een ​​contant bod van 170.000 dollar te doen, wat net iets boven de vraag was.

“Dit huis was het eerste contante bod dat ik deed en het won”, zegt ze. “Ik had zoiets van, ‘Oh, godzijdank! Het was alsof er een zware last van mijn borst viel. Ik was zo blij, heel blij. “

Veel van deze diensten voor contante aanbiedingen zijn nieuw en vertegenwoordigen tot dusver slechts een klein deel van de contante aanbiedingen voor woningen. Elk bedrijf heeft andere vergoedingen en regels, en deze kunnen veranderen naarmate er iets gebeurt. evolueren.

“Ik raad je ten zeerste aan om de kleine lettertjes te lezen om er zeker van te zijn dat je alle voorwaarden begrijpt”, zegt Deeksha Gupta, een professor financiën aan de Carnegie Mellon University die de huizenmarkt bestudeert.

Ribbon Home rekent bijvoorbeeld een vergoeding van 1% voor de meeste huizenkopers als hun bod wordt geaccepteerd – dus voor een huis van $ 400.000 is dat $ 4.000. Better Mortgage is anders gestructureerd en verdient geld aan de kant van de makelaar door middel van een commissie voor koper-verkopers. Dus Better brengt deze 1% vergoeding niet in rekening.

Maar als er problemen zijn met de lening en de daadwerkelijke eigenaar het huis niet van Better kan kopen, kunnen ze een aanbetaling van 5% op het huis verliezen. “Als de klant de woning niet van Better Real Estate kan kopen, wordt de borg verbeurd verklaard aan Better Real Estate”, staat op de website van het bedrijf. Op een huis van $ 400.000 is dat $ 20.000. Opendoor zegt dat je een aanbetaling van 1% kunt verliezen.

“Het zou een geweldige manier kunnen zijn om zeer concurrerend te zijn in een snelgroeiende huizenmarkt”, zegt Gupta. “Maar er zijn risico’s.”

Gupta zegt dat je ervoor moet zorgen dat je deze bedrijven vraagt ​​wat er gebeurt als je onverwachte problemen hebt met het krijgen van een hypotheek of als de officiële taxatie van je huis lager is dan verwacht. En leg de voorwaarden op schrift.

Alles kwam echter goed uit voor Howson in Griffin, Georgia. Ze kreeg een goede hypotheekrente en geen extra kosten. En nu is het tijd om badkamer- en keukenvloeren te scheuren en te vervangen. “We hebben veel renovaties gedaan”, zegt Howson.

Links: materialen voor huisreparatie zijn te vinden op de vloer van de vernieuwde keuken van Nicole Howson. Rechts: Howson staat voor zijn huis in Griffin, Georgia.

Lynsey Weatherspoon / NPR


onderschrift verbergen

legende wisselen

Lynsey Weatherspoon / NPR

Leave a Comment