4 vastgoedtrends waar slimme investeerders naar uitkijken voor 2022

De afgelopen twee jaar waren allesbehalve gewoon voor vastgoedbeleggingen. Vorig jaar verlaagde de Federal Reserve, als reactie op de vertraging van de COVID-19-pandemie, de rente tot recordhoogten en volgden de hypotheekrentes. Veel hypotheekfinancieringsmaatschappijen zijn getroffen door deze lage tarieven, en klanten hebben gereageerd door hun hypotheken te herfinancieren op een historisch hoogtepunt.

Tegenwoordig heeft de versnellende inflatie ervoor gezorgd dat de Fed van koers is veranderd, wat een enorme impact kan hebben op vastgoed- en hypotheekfinancieringsmaatschappijen. Hier zijn vier vastgoedtrends die slimme beleggers nauwlettend in de gaten houden voor 2022.

1. Hypotheekrente gaat omhoog

Economen verwachten dat de hypotheekrente zal stijgen naarmate de Fed het monetaire beleid verstrakt. De Fed besloot te reageren op de stijgende inflatie, die onlangs in november een jaarlijks percentage van 6,8% bereikte, het hoogste niveau sinds 1982. Tegelijkertijd is het werkloosheidscijfer aanzienlijk gedaald – tot 4,2% in november. .

Bron afbeelding: Getty Images.

Vanwege het herstel van de banen en de versnellende inflatie kondigde de Fed aan eerder dan verwacht te bezuinigen op de aankopen van activa die worden gebruikt om de economie te stimuleren. Beleggers verwachten ook meer renteverhogingen dan aan het begin van het jaar verwacht. bank van Amerika plant twee renteverhogingen in 2022 en nog drie in 2023 en 2024.

Deze verwachte renteverhogingen zullen de hypotheekrente dienovereenkomstig opdrijven. Volgens Fannie maevan de Economische en Strategische Onderzoeksgroep zal de hypotheekrente in 2022 gemiddeld 3,3% bedragen, vergeleken met 2,99% vandaag. Ondertussen verwachten onderzoekers van de Mortgage Bankers Association (MBA) dat de rente volgend jaar zal stijgen tot 4% op 30-jarige vaste leningen.

2. Het oorspronkelijke volume zal aanzienlijk afnemen

Hypotheekverstrekkers houden niet van renteverhogingen omdat ze uiteindelijk leiden tot een ineenstorting van het bedrijf. Wanneer de tarieven dalen, kopen mensen huizen of herfinancieren ze hun huidige huizen om die lage tarieven vast te houden. Dit is wat we vorig jaar en in 2021 zagen gebeuren.

Wanneer de rente begint te stijgen, vertragen de hypotheken, wat de MBA voor 2022 voorspelt. De MBA verwacht dat de totale kredietproductie vanaf 2021 volgend jaar met 33% zal dalen tot 2.590 miljard dollar. Deze daling zal het meest van invloed zijn op herfinancieringspakketten, waarvan de MBA-projecten met 62% zullen dalen tot $ 860 miljard.

Dit zal kredietverstrekkers in 2022 ongetwijfeld pijn doen. In een interview met CNBC zei Marina Walsh, vice-president van sectoranalyse bij de MBA, dat “veel kredietverstrekkers meer op hun dienstverlenende bedrijven zullen vertrouwen om hun financiële doelen te bereiken”. Als gevolg hiervan zullen kredietverstrekkers die een hausse in hun inkomen en netto-inkomen hebben ervaren toen de rente daalde, volgend jaar waarschijnlijk een vertraging ervaren. Kredietverstrekkers die het snuifje kunnen voelen, zijn onder meer: Raketbedrijven (NYSE: RKT), PennyMac Financiële Diensten (NYSE: PFSI), en lening deposito (NYSE: LDI).

3. De vraag naar woningen zal het aanbod overtreffen

Ondanks stijgende rentetarieven en lagere hypotheekdeals, blijft de vraag naar woningen naar verwachting robuust. Volgens onderzoekers met Goldman Sachs, “Van alle tekorten die de Amerikaanse economie teisteren, zou het woningtekort het langst kunnen duren.”

De huidige vraag heeft het aanbod van beschikbare woningen teruggebracht tot het laagste niveau sinds de jaren 1970. Goldman zegt dat een onevenwicht tussen vraag en aanbod zal leiden tot een meerjarige hausse in de woningbouw.

Het bedrijf verwacht dat staten het landgebruik dereguleren, wat zou moeten helpen de bouwactiviteiten te versnellen. Hij verwacht dat de woningbouw het woningaanbod met 1,65 miljoen per jaar zal doen toenemen. Als we kijken naar de sloop, zal het netto aanbod naar verwachting met 1,4 miljoen toenemen. De aanhoudende onbalans tussen vraag en aanbod zou gunstig kunnen zijn voor de waarden van fabrikanten zoals: DR Horton (NYSE: DHI) en Pulte Groep (NYSE: PHM).

Een gezin staat voor een huis in aanbouw.

Bron afbeelding: Getty Images.

4. Huizenprijzen zullen blijven stijgen, maar in een langzamer tempo

Van augustus 2020 tot augustus 2021 stegen de huizenprijzen met bijna 20%, een recordstijging in een jaar tijd. Experts verwachten dat de robuuste vraag de prijzen zal blijven opdrijven, maar niet in hetzelfde tempo.

Goldman voorspelt een prijsstijging van 16% van oktober 2021 tot december 2022. Het is in dezelfde lijn als: Zillowde voorspelling van; de online vastgoedgigant verwacht dat de huizenprijzen van oktober 2021 tot oktober 2022 met 13,6% zullen stijgen.

Andere onderzoekers voorspellen echter niet dat de prijzen zo snel zullen stijgen. Fannie Mae en Freddie Mac project huizenprijzen stijgen met respectievelijk ongeveer 8% en 7%. Ondertussen is de MBA een van de weinige die een daling voorspelt, met een prijsdaling van 2,5% tegen het einde van volgend jaar.

Dit artikel vertegenwoordigt de mening van de auteur, die het misschien niet eens is met de “officiële” aanbevelingspositie van een premium Motley Fool-adviesdienst. We zijn bont! Het uitdagen van een beleggingsthese – zelfs een van onze eigen – helpt ons allemaal kritisch na te denken over beleggen en beslissingen te nemen die ons helpen slimmer, gelukkiger en rijker te worden.

Leave a Comment