Trage wintervastgoedmarkt? Dit jaar niet in Greenville. | Speciale dekking van Greenville Real Estate

Net als een oom die zich te veel heeft uitgeleefd in Turkije, is de residentiële vastgoedmarkt van Greenville historisch gezien een beetje zwaar direct na Thanksgiving. Dit is een lichte vertraging die de hele vakantie aanhoudt, wanneer potentiële verkopers aarzelen om hun huis op de markt te brengen. Hij vertoont tekenen van ontwaken na oud en nieuw en keert terug naar zijn waanzinnige oude zelf, terwijl gezinnen die aan het einde van het schooljaar willen verhuizen naar een hogere versnelling schakelen.


Kathy Rogoff


Deze seizoensgebondenheid is niet ongebruikelijk in de meeste vastgoedmarkten, en Greenville was daarop geen uitzondering. Behalve wanneer de voorraden kelderen en de massa wanhopige potentiële kopers overal en altijd een huis willen vinden. Dan verdwijnt je seizoensgebondenheid en heb je de wintermarkt waar de agenten van Greenville nu mee te maken hebben.

“Deze markt, ik heb geen idee”, zegt Kathy Rogoff van Allen Tate Realtors, die sinds 1985 onroerend goed in Greenville verkoopt. “We hebben nu zoveel mensen die appartementen huren, en ik heb dit nog nooit eerder meegemaakt En ze willen geen jaar wachten, dus krijgen ze huurcontracten van drie maanden en zes maanden, dus ik heb nog steeds mensen op wachtlijsten die een woning zoeken.

Hoewel de wintermarkt in de omgeving van Greenville misschien langzamer is dan de maanden ervoor, is dit slechts in relatieve zin. In plaats van dat een huis 10 tot 15 aanbiedingen krijgt op de eerste dag van zijn marketing, krijgt het er misschien maar vijf, zegt Linda O’Brien, agent bij Wilson Associates Real Estate. De voorraden in de upstate beginnen net te stijgen vanaf hun historische dieptepunt, en beschikbare huizen worden nog steeds binnen enkele dagen opgekocht en ontvangen bijna 100 procent van de catalogusprijs.

“We hebben altijd te maken met een lage voorraad en een grote vraag”, zegt O’Brien uit Greenville. “Er is dus nog een korte aanloop naar woningen die op de markt komen. “

We zijn ver verwijderd van de cijfers van 2015

De aantallen op de markt van Greenville nemen in de winter onvermijdelijk af; volgens de Greater Greenville Association of Realtors waren de 1150 nieuwe aanbiedingen die in december 2020 werden geplaatst, de laagste in de afgelopen 12 maanden. Sluitingen volgden een enigszins vergelijkbare trend en daalden in februari naar een laagste punt in 12 maanden van 1.064. Maar deze aantallen zijn nog steeds veel hoger dan die van de afgelopen winters, toen de markt praktisch in winterslaap ging.

In januari 2020, tijdens die roekeloze maanden voordat de pandemie van het coronavirus toesloeg en de lockdowns leidden tot een opgekropte vraag naar residentieel vastgoed die vandaag nog steeds duidelijk is, registreerde de Greenville-markt niet dat 847 verkopen hebben gesloten, aldus GGAR. Maar een jaar eerder, in januari 2019, stond dat cijfer op 657 – het laagste maand-op-maand gesloten verkooptotaal sinds januari 611, 2015. En een jaar eerder, in januari 2014, sloot de markt slechts 547 huizen.

Het is duidelijk dat die dagen voorbij zijn. “Ik denk dat we dat achter ons hebben gelaten”, zei Rogoff. “Er zijn nu zoveel mensen die vanuit huis kunnen werken, en we hebben een fenomenale plek om te wonen. En het is niet alleen Greenville – ik las net iets van de AARP dat Anderson plaatste in de top negen van plaatsen om met pensioen te gaan. Veel hiervan komt omdat Anderson goedkoper is dan Greenville. Dus ik denk dat de hele upstate voorstander is van pensionering. We hebben meren, we hebben mooi weer, we hebben bergen. We zijn drie uur van Charleston. Het is gewoon een goede plek om te wonen.


Linda O'brien

Linda O’brien


Het is duidelijk dat een “trage wintermaand” op de markt van Greenville opnieuw is gedefinieerd. Prognoses geven aan dat de residentiële markt van Greenville in 2022 vergelijkbaar zal zijn met die van 2021, zei O’Brien, met een stijging van de thuismarktwaarden met 6-9%. Inderdaad, die magere verkoopcijfers in januari van vervlogen jaren lijken artefacten uit een ander tijdperk te zijn, bevroren in een tijdperk voordat Greenville een favoriet werd van gepensioneerden, outdoor-enthousiastelingen en reisschrijvers, en de huizenhausse na de afscherming zorgde voor een golf van interesse in het gebied dat nog moet pieken.

“We hebben gewoon te veel mensen die op zoek zijn naar accommodatie”, voegde O’Brien eraan toe. “We hebben veel te veel mensen die hier naartoe verhuizen voor hun levensstijl, omdat ze nu vanuit huis werken. De aantrekkingskracht van Greenville en de scholen hier hebben zoveel te bieden. We hebben gewoon meer huizen nodig.

Zeilvakanties, weinig voorraad

En seizoensgebonden weer speelt geen rol in de onroerendgoedmarkt van Greenville, zeggen agenten. Volgens de National Weather Service kunnen de gemiddelde temperaturen in januari in Greenville nog steeds hoger zijn dan 50 graden, en de stad zelf ontvangt gemiddeld slechts enkele centimeters sneeuw per jaar. En veel van de transplantaties in de regio komen uit veel minder gastvrije winterklimaten.

“We verwelkomen mensen uit New York. Ik heb deze week net gewerkt met een klant uit New Mexico, een warmere gemeenschap, maar wiens bedrijf in Detroit, Toledo en Columbus, Ohio was. Ze hebben daar hun staartjes ingevroren, ‘zei Rogoff. “Dus ik denk niet dat het weer een factor is. Als je naar Detroit zou verhuizen, zou dat wel zo zijn. Maar we hebben niet het drastische verschil in seizoenen zoals op zoveel andere plaatsen.

Wat de onroerendgoedmarkt van Greenville in de winter beïnvloedt, zijn de feestdagen, die er simpelweg toe leiden dat minder potentiële verkopers hun huizen op de markt brengen, misschien omdat ze familieleden van buiten de stad verwelkomen, of omdat ze affiniteit hebben met een veel kerstversiering. “Mensen willen gewoon van de vakantie genieten,” voegde Rogoff eraan toe, “en je huis op de markt hebben is niet altijd prettig.”

Dus voor hoopvolle kopers die gedwongen worden te huren, duurt het wachten voort. Een klant van Rogoff die een huis huurde, besloot een paar maanden in een Airbnb te gaan wonen, die net als andere huurwoningen krimpt door de woningnood. “Ze kunnen het tijdens de vakantie verhuren en ze hoeven niet te plannen dat hun huis sluit”, voegde ze eraan toe. “Dus het is een rare markt.” Een langzame winter in onroerend goed in Greenville? Misschien volgend jaar.

Leave a Comment