Ziet succes als elke teamgenoot floreert – Orange County Register

Het tweede jaar van de pandemie was weer een jaar van mijlpalen voor het team van Voit Real Estate Services.

Het commerciële vastgoedbedrijf, dat eigendom is van een makelaar, vierde zijn 50-jarig jubileum in een jaar waarin de economie van slecht naar goed ging. Het Voit-team won ook hun derde plaats bij de beste plekken om te werken in Orange County.

Het eerste jaar van werken op afstand was een vreemd keerpunt voor CEO Eric Hinkelman, die het liefst persoonlijk zaken doet.

Omdat makelaars eigenaar zijn van het bedrijf en als onafhankelijke agenten werken, zijn ze “vrij om mijn bedrijf op mijn manier te runnen, terwijl ze een team van geweldige collega’s en collega’s hebben om me te helpen mijn doelen te bereiken”, schreef een teamgenoot.

Eric Hinkelman, CEO, Partner, van Voit Real Estate Services in Irvine, Californië, Op maandag 22 november 2021. Sees Real Estate Services is voor het derde jaar op rij een van de beste plekken om te werken in Orange County. Het bedrijf, opgericht in 1971, is een particulier vastgoedbedrijf dat eigendom is van makelaars. Onder leiding van CEO Eric Hinkelman is het motto van het bedrijf “Het maximaliseren van waarde voor onze commercieel vastgoedklanten door creativiteit, expertise en service”. (Foto door Jeff Gritchen, Orange County Register / SCNG)

We hebben Hinkleman gevraagd om te vertellen hoe zijn team het heeft gedaan in jaar 2 van de COVID-19-pandemie. Zijn antwoorden zijn aangepast aan de lengte.

Vraag: Ondanks een pandemie was het een ongelooflijk jaar voor onroerend goed. Hoe ging het met Voit?

A: Hoewel Voit de afgelopen 20 maanden met uitdagingen te maken heeft gehad, zoals iedereen, heeft onze makelaardij uitzonderlijk goed gepresteerd vanwege het feit dat de meerderheid van onze makelaarsprofessionals in de industriële sector actief zijn.

In termen van omzet behoren onze cijfers tot de beste die we hebben gezien, hoewel we ernaar streven de Voit-cultuur terug te brengen waarop ons bedrijf is gebaseerd. Onze teamleden genieten van de vele voordelen van werken bij Voit, met name onze regelmatige sociale en netwerkevenementen, die natuurlijk een pauze hebben genomen tijdens het eerste jaar van de pandemie.

V: Heeft het bedrijf grote veranderingen moeten doorvoeren in het licht van de bloeiende vastgoedmarkt (werving, nieuwe technologieën, uitbreiding, enz.)?

A: We hadden het geluk dat zelfs vóór het uitbreken van de pandemie onze IT-infrastructuur erg sterk was en zich leende om onze medewerkers efficiënt te laten werken vanaf vrijwel elke locatie. Om deze reden hebben de Voit-engine en onze teamleden zich zeer goed aangepast aan de lopende veranderingen. In 2020 en 2021 hebben we verschillende nieuwe makelaars in onze kantoren aangenomen en blijven we op zoek naar de beste en slimste in de branche.

V: Is de kantooromgeving veranderd in het tweede jaar van de pandemie? Is er een nieuw thuiswerkbeleid geweest of is het bedrijf weer normaal begonnen? Vertel ons hoe het eruit ziet bij Voit.

Een deel van de aanpassingen, waaronder thuiswerken en/of flexibele werkroosters om werkende ouders zonder kinderopvang etc. tegemoet te komen, bleven in het tweede jaar van de pandemie van kracht. Hoewel bijna al onze makelaars en medewerkers zijn teruggekeerd naar kantoren met reguliere openingstijden, hebben we om verschillende redenen een aantal posities weggelaten.

Onze aanpak toen en nu was om alle situaties geval per geval aan te pakken, zodat onze medewerkers een gezonde balans tussen werk en privé behouden en tegelijkertijd de service aan onze klanten blijven maximaliseren.

V: Hoe houden bazen de communicatie in stand, stimuleren ze het moreel en houden ze de cultuur op de werkvloer levend?

A: Nu we weer op kantoor zijn, heeft het management meer mogelijkheden om contact te maken met alle teamleden en mensen één-op-één te ontmoeten. We hebben ook de wekelijkse bedrijfsbrede nieuwsbrieven bijgewerkt en nu zijn we weer terug bij onze reguliere persoonlijke verkoopvergaderingen.

In juli 2021 organiseerden we ons jaarlijkse zomerevenement (dat in 2020 duidelijk werd overgeslagen) voor onze teamleden en hun families, en we beginnen plannen te maken voor meer sociale evenementen en gastevenementen, waarmee we de cultuur waarin Sees is geweest nieuw leven inblazen. gevonden. “

V: Moesten salarissen / commissies / incentives worden verhoogd om mensen terug te halen of nieuwe mensen aan te nemen?

A: We hebben zeer wenselijke toewijzingen voor onze makelaars en concurrerende salarissen behouden, evenals vele personeelsvoordelen die we gedurende vele jaren hebben geïmplementeerd.

Vraag: Welke grote les(sen) heb je geleerd nu we bijna twee jaar bezig zijn met een pandemische economie?

A: Voor ons was het een les in methodologie en aanpak. We hebben altijd prioriteit gegeven aan een gezonde balans tussen werk en privé voor onze medewerkers en de afgelopen (bijna) twee jaar hebben we ons gerealiseerd dat onze medewerkers hierdoor gedijen.

Eén maat past niet iedereen en we hebben geleerd dat we een bedrijf kunnen creëren waar mensen gelukkig en gezond zijn en waar ze willen zijn, terwijl we onze klanten absoluut de beste service kunnen bieden. Natuurlijk leren we elke dag nieuwe dingen en proberen we ons aan te passen en dingen te laten werken voor al onze medewerkers, of het nu op kantoor is of in een soort hybride model.

V: Wat biedt de toekomst voor Voit?

A: Eerlijk gezegd, de tijd zal het leren. We zullen de waarde voor onze klanten en hun vastgoeddoelen blijven maximaliseren, terwijl we een bedrijf runnen dat echt om zijn mensen geeft. We staan ​​open voor leren en groeien en hopelijk ontdekken we nieuwe en betere manieren om al onze doelen te bereiken.

Zie Vastgoeddiensten

Opgericht: 1971

Hoofdkantoor: Irvine

Sector van activiteit: Vastgoed

CO-medewerkers: 87

Website: voirco.com

“One size past niet iedereen en we hebben geleerd dat we een bedrijf kunnen creëren waar mensen gelukkig, gezond en waar ze willen zijn, terwijl we onze klanten absoluut de beste service kunnen bieden. De CEO van Voit, Eric Hinkelman

Leave a Comment