Loudouners konden de onroerendgoedbelasting zien stijgen

Supervisors in Loudoun hebben provinciebestuurder Tim Hemstreet gevraagd om een ​​begrotingsvoorstel op te stellen dat waarschijnlijk zal leiden tot hogere onroerendgoedbelasting en, in de toekomst, tot lagere belastingen voor onroerende goederen.

Ondermaatse onroerendgoedbelastingontvangsten in het pandemische tijdperk en de groei van de belastinginkomsten uit de datacenters van Loudoun hebben zowel het budget van de provincie onder druk gezet als de inkomsten van het datacenter een enorm deel van het lokale inkomen gemaakt, waardoor budgetbeheerders zich zorgen maken over overmatige afhankelijkheid. op deze belasting.

Onroerendgoedbelastingen vormen de overgrote meerderheid van het inkomen voor de meeste steden in Virginia en worden beschouwd als een stabielere bron van financiering dan bedrijfsbelastingen. In Loudoun zijn datacenters alleen al goed voor ongeveer een derde van de afdelingsinkomsten, evenals bijna 80% van de inkomsten uit onroerendgoedbelasting via de belasting op computerhardware. Ondertussen heeft de vertraging in de groei van de vastgoedportefeuille, veroorzaakt door een vertraging van de nieuwbouw, de raad van bestuur van de provincie in een krappe inkomenssituatie gebracht, aangezien begrotingsfunctionarissen aanbevelen om hun afhankelijkheid van investeringen te verminderen. het budget. En ze bevelen aan dat toezichthouders niet toestaan ​​dat onroerendgoedbelasting minder dan 51,5% van de inkomsten in de provincie verlaagt, waar ze nu zijn.

Het betekent ook dat, op basis van de huidige inkomensprognoses, het onwaarschijnlijk is dat toezichthouders een belastingtarief zullen vaststellen tegen het gelijkgestelde belastingtarief, het tarief waartegen het dollarbedrag van de gemiddelde belastingaanslag hetzelfde blijft wanneer de taxatie van de grond stijgt. In het verleden zijn de inkomsten uit de onroerendezaakbelasting gestegen, zelfs door het belastingtarief te verlagen naar het gelijkgestelde tarief vanwege het aantal nieuwbouw.

Sommige toezichthouders wezen op de geschiedenis van het bestuur van het gelijkmaken of zelfs verlagen van het equalizertarief als een deel van de reden voor Loudoun’s hachelijke situatie nu.

“We hebben het belastingtarief elk jaar verlaagd tot of onder het gelijkgestelde belastingtarief, dus de portefeuille profiteert [growth] we hebben het niet ontvangen, ‘zei County President Phyllis J. Randall (D-At Large). “Er zijn een aantal redenen waarom we nu in deze patch zitten. Dit is er maar één van, en niet de grootste, maar dat is hij zeker.

Toezichthouder Juli E. Briskman (D-Algonkian) zei dat ze zich zorgen maakte toen toezichthouders vorig jaar een tarief voor onroerendgoedbelasting vaststelden dat lager was dan het gelijk gemaakte tarief. En ze zei dat ze het voorstel van Randall steunt om een ​​halve cent van het tarief van de onroerendgoedbelasting te besteden aan de aanpak van de betaalbaarheidscrisis in Loudoun. Ze zei echter ook dat het tarief van de onroerendgoedbelasting geen last zou zijn.

“We hebben worstelende mensen in de provincie, maar we hebben een armoedecijfer van 3%, en ik zou zeggen dat 3% geen onroerendgoedbelasting betaalt omdat ze waarschijnlijk geen huis hebben,” zei Briskman. “We hebben mensen die het zich kunnen veroorloven om in de provincie te wonen, anders zouden we geen huizen van de markt zien vliegen. Ik vroeg een vriend onlangs om te proberen een huis te kopen en ze verloor met een biedingsproces van 10. Ons belastingtarief is de inflatie niet bijgehouden, waardoor we als provincie meer hebben moeten doen met minder.

De Republikeinse toezichthouders waren echter tegen de motie.

Supervisor Matthew F. Letourneau (R-Dulles) heeft gezegd dat hij graag opties zou zien voor diepere verlagingen van het tarief van de persoonlijke onroerendgoedbelasting, al was het maar om te zien wat Hemstreet zou aanbevelen om te verlagen als hij dat zou doen. De toezichthouders stem op dinsdag bevolen Hemstreet om opties voor te bereiden voor een verlaging van het tarief van de personenbelasting van $ 4,20 per $ 100 aan aanslag naar $ 4,15 in 2023.

“Ik dacht dat we de kans hadden, gezien de echte onbalans in ons tarief voor persoonlijke onroerende voorheffing en ons tarief voor onroerende voorheffing, om te proberen een stap verder te gaan en een 4-way-scenario te overwegen. , $ 10. Want voor $ 4,15 doen we echt niet veel’, zegt Létourneau. Hij wees erop dat een verlaging van het tarief van de persoonlijke onroerendgoedbelasting niet alleen datacenters ten goede zou komen, maar ook particulieren en kleine bedrijven.

En hij zei dat, hoewel de bouw waarschijnlijk verder zal stijgen, Loudoun een punt nadert waarop de groei van de vastgoedportefeuille zal vertragen.

“Op de lange termijn weten we dat we op een gegeven moment geen nieuw land meer zullen hebben, en dat zal dat veroorzaken, dus weet je, het haalt ons een beetje in,” zei Letourneau. “Het gebeurde ook in Fairfax County een aantal jaren geleden, toen we stopten met zoveel nieuwe groei, en dat is echt de fundamentele reden waarom we hier zijn. “

Supervisor Caleb E. Kershner (R-Catoctin) benadrukte de moeilijkheden van COVID-19.

“We hopen uit een pandemie te komen, en we gaan elk van deze huiseigenaren vragen – en dat is wat mij te boven gaat – gaan we zeggen, een halve cent voor betaalbare woningen en toch gaan we doen, onder die leiding.” we gaan elk huis in de provincie minder betaalbaar maken”, zei Kershner.

Voorlopige cijfers suggereren dat de prognose zich zal vertalen in een jaarlijkse stijging van de onroerende voorheffing van $ 291 op de gemiddelde woningtaxatie van $ 609.800, tot $ 5.732.

Als toezichthouders het tarief van de onroerende voorheffing in 2023 verlagen, is dit de eerste tariefwijziging sinds 1987 voor de belasting die van invloed is op zowel eigendommen van bewoners, zoals auto’s, campers en boten, als bedrijfsmiddelen zoals hardware in datacenters, de belangrijkste bron van inkomsten voor datacenters.

Toezichthouders hebben ook de mogelijkheid om de persoonlijke onroerendgoedbelasting op individuele eigendomsklassen te verlagen. Momenteel belast Loudoun de meeste persoonlijke eigendommen tegen $ 4,20 per $ 100 getaxeerde waarde, met lagere tarieven voor bepaalde categorieën, zoals voertuigen die worden gebruikt door ouderen of gehandicapten en gefabriceerde huizen.

Het bestuur is ook bevoegd om IT-apparatuur tegen een ander tarief te belasten dan andere categorieën van persoonlijke eigendomsbelasting, en verschillende provincies doen dat tegen een lager tarief om datacenters aan te trekken. Bijvoorbeeld het naburige graafschap Prins William, dat een tarief van $ 1,50 per $ 100 heeft voor computerapparatuur in vergelijking met een tarief van $ 3,70 voor voertuigen.

Plaatsen kunnen ook nog gedetailleerder zijn – in 2018 heeft de Algemene Vergadering een aparte classificatie van persoonlijke eigendommen voor IT-apparatuur gemaakt, specifiek in datacenters, waardoor gemeenten een ander belastingtarief kunnen heffen op die apparatuur dan op computerapparatuur elders.

Hoewel ze individuen en kleine bedrijven verlichting kunnen bieden met een lager belastingtarief voor een breed scala aan specifieke categorieën goederen, kunnen ze die tarieven zelfs op een symbolische cent zetten, zoals ze doen voor de simulators.diefstal en voertuigen die eigendom zijn van gehandicapte veteranen of vrijwillige brandweerlieden – volgens de staatswet mogen ze datacenters niet belasten tegen een lager tarief dan het algemene belastingtarief op persoonlijke onroerendgoedbelasting.

Supervisors stemden met 6-2-1 voor dit budget, waarbij Létourneau en Kershner tegen waren en supervisor Tony R. Buffington (R-Blue Ridge) afwezig was.

Leave a Comment