Het ergste zou voorbij kunnen zijn voor onroerend goed in Tokio nu de leegstand daalt

Het aantal leegstaande kantoren in het centrum van Tokio in november daalde voor het eerst sinds het begin van de pandemie, een vroeg signaal dat het ergste misschien voorbij is voor de onroerendgoedmarkt van de hoofdstad.

De leegstand daalde met 0,12 procentpunt tot 6,35% in de vijf belangrijkste zakenwijken van Tokio, zo maakte vastgoedmakelaar Miki Shoji Co. donderdag bekend. In februari 2020 is de leegstand toegenomen met 49%, het laagste sinds het uiteenspatten van de zeepbel in het land in het begin van de jaren negentig. De pandemie en onzekerheid over de toekomst van de conventionele werkomgeving hebben ertoe geleid dat huurders bestaande huurovereenkomsten hebben opgezegd of het ondertekenen van nieuwe contracten hebben uitgesteld.

Nadat de meest recente virusnoodtoestand eind september was opgeheven, zag Japan de activiteit hervatten, met COVID-19-gevallen en sterfgevallen tot de laagste ter wereld. Het valt echter nog te bezien of de gegevens van november het begin zijn van een nieuwe trend of een kater, waarbij Miki Shoji wijst op het ontbreken van grote nieuwe gebouwen die in november worden geopend als een van de redenen voor de daling.

De leegstand heeft de neiging om wereldwijd te veranderen met de toestand van de economie. Na zich in het begin van de jaren 2000 te hebben hersteld van de dotcom-zeepbel, bereikte de rente in 2012 een record van 9,43% na de wereldwijde financiële crisis, en bleef boven de 8% totdat ‘de impact van het Abenomics-programma van premier Shinzo Abe een eenjarig afwijzen.

De pandemie viel in 2020 samen met de opening van verschillende grote gebouwen die naast de Olympische Spelen in Tokio moesten worden geopend voordat ze werden uitgesteld. Verschillende grote ontwikkelingsprojecten zijn gepland om in 2022 te openen, waaronder de bijna 300.000 vierkante meter Tokyo Midtown Yaesu in aanbouw nabij Tokyo Station door Mitsui Fudosan Co.

“De markt is sceptisch over de vraag of de leegstand in de toekomst zal blijven dalen, als gevolg van economische onzekerheid en bedrijven die de manier waarop ze hun kantoren gebruiken herzien”, schreef analist Toshiyuki Anegawa woensdag bij Mitsubishi UFJ Morgan Stanley. . “Hoewel de verbetering vastgoedaandelen kan ondersteunen, is het niet voldoende om een ​​katalysator te zijn om ze te laten stijgen.”

Vastgoedaandelen waren schokkerig deze week, met indexgebeurtenissen, Chinese onroerendgoedbewegingen en nieuws over hypotheekbelastingvoordelen die werden genoemd als redenen voor een plotselinge daling op woensdag. De vastgoedindex Topix zakte donderdag 0,4%.

In een tijd van zowel desinformatie als te veel informatie, kwaliteitsjournalistiek is belangrijker dan ooit.
Door je te abonneren kun je ons helpen het verhaal goed te vertellen.

ABONNEER NU

FOTOGALERIJ (KLIK OM TE VERGROTEN)

Leave a Comment