12 side-concerten om je te helpen je carrière in onroerend goed te ondersteunen

Wanneer je begint, heb je misschien wat extra inkomsten nodig om je overeind te houden tussen commissies. Hier zijn 12 nevenconcerten die u in uw bedrijf kunt opnemen.

Als onroerend goed nieuw voor u is, kan het even duren voordat u een sterke en betrouwbare cashflow ontwikkelt. Zelfs als u een ervaren agent bent, kunnen de ups en downs in de markt of in uw persoonlijke leven het soms moeilijk maken om een ​​gestage inkomstenstroom te creëren.

In plaats van een bijbaantje te nemen in de detailhandel of uw lokale bistro, zal het creëren van een bijbaan naast onroerend goed u helpen uw professionele focus te behouden. Bovendien kan het gewoon helpen om nieuwe, lucratieve richtingen in uw bedrijf te introduceren.

1. Staging-services

Als je verstand hebt van ontwerpen, wil je misschien een adviesbureau op het gebied van staging inschakelen. Hoewel je waarschijnlijk niet alles wilt inzetten op een magazijn vol meubels, kun je investeren in decoratieve items om de ruimtes te verfraaien of gewoon items gebruiken die de eigenaar in huis heeft.

Het is ook een geweldige manier voor u om andere lokale makelaars te leren kennen die u misschien graag willen helpen hun laatste vermelding te verbeteren.

2. Marketingmateriaal

Als u goed bent in grafisch ontwerp, copywriting of het maken van inhoud, kunt u misschien een vaste baan vinden door marketingmateriaal te maken voor agenten in uw makelaardij en daarbuiten.

U kunt flyers en direct mailings ontwerpen of uw diensten voor het maken en beheren van sociale media aanbieden aan enkele van de meest actieve agenten en makelaars in uw markt (nadat u de uwe heeft gepubliceerd natuurlijk).

3. Fotografie of videografie

Evenzo, als je expertise hebt in fotografie, het maken en bewerken van video’s, of drone-videografie, kun je misschien een goedbetaalde bijbaan ontwikkelen door marketingmateriaal voor lokale advertenties voor te bereiden.

Als je eerder op dit gebied als trouw- of evenementfotograaf hebt gewerkt, zoek dan naar aanvullende training om je bestaande vaardigheden te upgraden naar de unieke eisen van residentieel of commercieel onroerend goed.

4. Toon agent

Sommige van de grotere makelaars in uw regio zijn mogelijk op zoek naar erkende agenten om open dagen voor hun verkopers of privérondleidingen voor hun kopende klanten te organiseren.

Als u uw voet tussen de deur wilt zetten van een geweldig team of makelaardij in uw regio, kan dit een solide eerste stap zijn, zodat u uw expertise en relatievaardigheden kunt laten zien.

5. Notarisservice op afstand

Door alle online en externe bezoeken en sluitingen die het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden, heeft zich een sterke infrastructuur van virtuele en on-site notarisdiensten ontwikkeld om u bij te staan.

Als u notaris bent, overweeg dan om voor een van deze diensten te gaan werken, zodat u gemakkelijker kunt afsluiten. Praat met uw favoriete titelagent of vastgoedadvocaat om erachter te komen hoe u aan de slag kunt.

6. Administratief medewerker

Ben jij hypergeorganiseerd, een IT-wizz en een expert in documentbeheer?

Een drukke makelaar of makelaar is misschien op zoek naar iemand zoals jij om hen te helpen met kantoorpapier. Bonuspunten als u hun zakelijke boekhoudsoftware up-to-date kunt houden en afbeeldingen kunt maken met een online ontwerpplatform.

7. Examenbegeleiding

Als je nog een overvloed aan winnende strategieën over hebt van je licentietest, overweeg dan examenbegeleiding voor potentiële agenten in jouw regio. Praat met lokale vastgoedscholen of begin met je eigen ex-instructeur om studenten te vinden die wat extra hulp nodig hebben bij de voorbereiding op hun staatsexamen.

8. Schoonmaak en organisatie

Als je een talent hebt om een ​​huis onder de knie te krijgen en bereid bent om je handen vuil te maken, kun je overwegen een schoonmaak- en organisatiebedrijf te starten.

Dit kan van onschatbare waarde zijn voor senior verkopers die hun zolders moeten opruimen of om nabestaanden te helpen voordat een onroerend goed wordt verkocht. Combineer het met een SRES-aanduiding en je zou kunnen ontdekken dat je een nieuwe niche voor jezelf hebt gecreëerd.

9. Landschapsarchitectuur

Als u graag in de tuin werkt, overweeg dan landschapsarchitectuur en installatie in uw markt. Uw klanten kunnen afkomstig zijn van andere agenten of makelaars die de aantrekkingskracht van hun nieuwste aanbieding willen vergroten of hun buitenruimtes willen verbeteren.

10. Hulp bij vastgoedbeheer

Hoewel vastgoedbeheer zijn eigen expertisegebied is, kan het zijn dat een vastgoedbeheerder in uw regio een extra paar handen kan gebruiken om het beheer van hun vastgoedportefeuille bij te houden.

Misschien hebben ze iemand nodig om klachten van huurders te beantwoorden of kleine reparaties uit te voeren. Test je vaardigheden en leer meer over deze sector van de vastgoedsector.

11. Vastgoedinvestering

Een van de beste dingen die u kunt doen voor uw financiële gezondheid op de lange termijn, is uw expertise aan het werk te zetten als vastgoedinvesteerder.

Begin als groothandel of koop een deelbelang in een schommelend of duurzaam gebouw. Bouw uw portefeuille in de loop van de tijd op, beheer deze eerst zelf en schakel dan een vastgoedbeheerder in om u later te helpen.

12. Werving van agenten

Sommige beursvennootschappen bieden aanzienlijke stimulansen aan agenten die nieuwe agenten aantrekken. Ga erop uit en maak contact met uw professionele netwerk om nieuwe medewerkers voor uw bedrijf aan te trekken. Na verloop van tijd zult u merken dat dit de basis vormt voor het vormen van uw eigen team of uw eigen makelaardij.

Alleen een concert naast de deur? Hoe je een geweldige makelaar bent – terwijl je jongleert met andere verantwoordelijkheden

Zelfs als uw nevenwerk bedoeld is om de gaten te dichten en uw financiële boot overeind te houden, wilt u goed werk leveren en een goede reputatie behouden. Hier zijn enkele manieren om sterke prestaties te garanderen terwijl uw vastgoedbedrijf centraal blijft staan.

  • Zorg ervoor dat uw side-optreden niet in strijd is met de regels van uw makelaardij of lokale of nationale vereniging. Vermijd belangenverstrengeling, vooral wanneer u voor of met andere agenten in uw markt werkt.
  • Zorg voor orde en houd een goede administratie bij, vooral als het gaat om uw financiën. Overweeg een kleurgecodeerde kalender en frequente herinneringen aan vervaldatums, vergaderingen en opleveringen.
  • Wees voorzichtig. Als je side-optreden te lang begint te duren, kun je je overweldigd en uitgeput voelen. Zorg ervoor dat u tijd vrijmaakt voor regelmatige maaltijden, trainingen en vrije dagen, zodat u het kunt bijhouden.
  • Bepaal of je secundaire concert je hoofdconcert wordt. Als je merkt dat je talent hebt voor je bijbaan, overweeg dan of je dat kunt inpassen in je primaire baan als makelaar. Vastgoedbeheer, beleggen of enscenering kunnen bijvoorbeeld allemaal een vast onderdeel zijn van uw totale vastgoedserviceaanbod.
  • Weet wanneer je moet stoppen. Je hebt misschien geweldige klanten voor je bijbaan, maar je vastgoedbedrijf trekt aan en krijgt prioriteit. Zoek een vertrouwde collega om uw klanten naar door te verwijzen en wijd u vervolgens fulltime aan de vastgoedkant.

Er is niets mis met een optreden om de eindjes aan elkaar te knopen. Zorg ervoor dat u de prijs in de gaten houdt en focus op uw langetermijndoelen, zodat uw nevenwerkzaamheden onder controle blijven.

Christy Murdock is makelaar, freelance schrijver, coach en adviseur en eigenaar van Vastgoed schrijven. Ze is ook de maker van de online cursus De beschrijving van het onroerend goed maken: de stapsgewijze formule voor onwillige vastgoedschrijvers. Volg de vastgoedredactie op Twitter, Instagram en Youtube.

Leave a Comment