Vastgoedbedrijf dat eigenaar is van “Moms 4 Housing” heeft een boete van $ 3,5 miljoen gekregen van de staat

Wedgewood, de vastgoedbeleggingsmaatschappij die plaatselijk het meest bekend is vanwege haar rol in een impasse met een groep dakloze moeders uit Oakland, heeft naar verluidt een schikking van 3,5 miljoen dollar bereikt met de staat Californië over haar uitzettingspraktijken over de hele staat.

De kernactiviteit van Wedgewood, een landelijke operatie, bestaat uit speculatie met residentieel onroerend goed en het omdraaien van huizen – of, zoals ze op hun website beschrijven, “de aankoop, revitalisering en wederverkoop van eengezinswoningen in de Verenigde Staten. -Verenigd”. Een van die aankopen in 2017 was een huis aan Magnolia Street 2928 in West Oakland, waarvan woningactivisten besloten een voorbeeld te nemen nadat Wedgewood op het terrein had gezeten en het twee jaar leeg had gelaten te midden van een regionale huisvestings- en dakloosheidscrisis.

In november 2019 kwamen verschillende dakloze moeders en hun kinderen in het pand wonen en bezetten ze een poging die ze Moms 4 Housing noemden, met als doel de rol te benadrukken die vastgoedspeculatie speelt in onze huisvestingscrisis. Er volgden ongeveer zeven weken van juridisch getouwtrek waarin Wedgewood probeerde de krakers terug te trekken, en in die tijd kreeg het verhaal nationale aandacht en kregen moeders brede steun in Oakland en de Verenigde Staten.

Het bedrijf ging nog steeds door en vroeg de sheriff om twee van de moeders uit te zetten en met geweld te arresteren tijdens een pre-dawn inval in januari 2020. Maar de demonstranten maakten hun punt. .

“We zijn 50 dagen in zijn huis geweest om onszelf en onze kinderen te beschermen”, zei organisator Dominique Walker destijds tegen The New York Times. “Het is een overwinning en het is een begin en mensen beginnen te beseffen dat ‘Hé, huisvesting is een mensenrecht of zou het moeten zijn.’ Dus voor mij is het een absoluut succes.”

Ongeveer een jaar na deze bezetting door Moms 4 Housing, verkocht Wedgewood het Magnolia Street-huis aan de non-profit Oakland Community Land Trust, die beloofde het te gebruiken als een opvangcentrum voor dakloze moeders.

Maar in een niet-verwante zaak probeerde de staat Californië hard op te treden tegen de vermeende praktijken van Wedgewood om huurders lastig te vallen en hen uit te zetten naar andere staatseigendommen. En zoals de East Bay Times vandaag meldde, heeft procureur-generaal Rob Bonta een schikking van $ 3,5 miljoen bereikt met het bedrijf, waarvan ongeveer $ 2,75 miljoen naar de huurders gaat die onterecht zijn uitgezet.

“Terwijl we deze huisvestingscrisis van epische proporties bestrijden, zijn onze huisvestingswetten, vooral onze huurdersbescherming, nog nooit zo belangrijk geweest”, zei Bonta in een verklaring. “Helaas zijn sommigen, zelfs midden in deze crisis, op zoek naar winst ten koste van de belangen van families.”

Wedgewood blijft een belangrijke eigenaar van onroerend goed in de Bay Area en daarbuiten, en het is niet zo dat de staat kan pleiten voor huisverval en speculatie. NBC Bay Area probeerde de omvang van lokale Wedgewood-vastgoedposities te volgen en ze vonden ten minste 125 huizen die ze bezaten via een LLC-netwerk in de Bay Area – we weten dat het bedrijf het afgelopen jaar bedacht om een ​​portefeuille van 100 huizen te verkopen aan de Oakland Community Land Trust, maar dat klinkt niet als iets dat een non-profitorganisatie zich kan veroorloven.

NBC heeft meer dan 300 rechtszaken aan het licht gebracht in rechtsgebieden waar Wedgewood een actieve investeerder is, de meeste van hen “illegale gedetineerden waarin het bedrijf probeerde een huurder of voormalige eigenaren uit een huis te zetten dat het onlangs had gekocht”. 275 van die rechtszaken waren alleen in San Bernardino County.

“Het is bijna alsof het een ontruimingsmachine is”, zei Leah Simon-Weisberg, juridisch directeur van de Alliance of Californians for Community Empowerment (ACCE), in januari 2020 tegen NBC. “Dat is wat ze verkopen. Ze nemen terug eigendommen, ontruim mensen en verkoop ze leeg.”

Een eiseres, Maria Hernandez, klaagde Wedgewood in 2016 aan omdat ze probeerde haar uit een huis te zetten dat ze jarenlang had gehuurd.

Volgens de klacht van Hernandez “beval de beschuldigde Wedgewood zijn werknemers en agenten om de afgeschermde huizen agressief schoon te maken, terwijl hij zijn werknemers en agenten beval af te zien van het repareren van ondermaatse omstandigheden in deze eigendommen totdat.” dat alle bewoners zijn vrijgelaten en / of gedwongen Wanneer dergelijke druktechnieken falen, wijst de ontruimingsdienst van gedaagde Wedgewood deze door huurders bewoonde eigendommen toe aan plaatselijke ontruimingsadvocaten die uniform een ​​”geen reden” uitzettingsprocedure na de executie initiëren die op illegale wijze de beschermingen voor ontruiming voor een goede zaak omzeilt. “

Het is waarschijnlijk dat deze praktijken precies waren wat Moms 4 Housing meer aandacht wilde krijgen. Dominique Walker was, zoals we vorig jaar tijdens dit zeven weken durende protest hoorden, een medewerker van de Alliance of Californians for Community Empowerment, een groep die protesten voor huisvesting organiseert en rapporten publiceert over leegstaande woningen in Californië.

Gezien de enorme omvang van de investeringen van Wedgewood, komt die boete van 3,5 miljoen dollar neer op minder dan een klap op de pols. De KQED meldde eerder dit jaar dat Wedgewood tijdens de pandemie “geld had uitgegeven” door afgeschermde huizen en dergelijke te kopen – in totaal ten minste 276 eigendommen in heel Californië.

Een daarvan was een vervallen eengezinswoning in Pinole, bewoond door Jocelyn Foreman, een voorheen dakloze grootmoeder. Het huis ging verloren aan de bank nadat de dochter van de overleden oorspronkelijke eigenaar haar hypotheek niet had betaald, en Wedgewood kocht het op een veiling voor $ 600.000. Volgens een nieuwe staatswet, SB 1079, hebben bewoners van huizen die zijn verkocht aan zakelijke profiteurs, zoals Foreman, het recht om winnende biedingen te matchen om hun huis zelf te kopen. De Northern California Community Land Trust probeerde Foreman te helpen en genoeg geld in te zamelen om het huis te kopen en Foreman daar te houden, maar ze waren sceptisch dat ze genoeg zouden inzamelen om de betalingen voor haar betaalbaar te houden.

Staatssenator Nancy Skinner heeft gezegd dat ze hoopt een staatsfonds op te richten dat huiseigenaren zal helpen aankopen te doen onder SB 1079. Maar dat bestaat nog niet.

Afbeelding via Moms 4 behuizing

Leave a Comment