Nog een vastgoedtekort: Grand Rapids heeft bijna geen industriële ruimte meer

“Er zijn bijna letterlijk een of twee industriële gebouwen te koop van elke omvang in de stad, waar dan ook,” zei hij. “Er is iets meer ruimte te huur, maar dat komt omdat de ontwikkelaars daadwerkelijk specifieke ruimte bouwen, maar een deel ervan is nog niet klaar.”

Industrieel vastgoed herbergt banenclusters, die eigendommen vertegenwoordigen die de productie en andere productie huisvesten, evenals magazijnen en andere logistieke functies. Het scala aan gebouwen kan alles omvatten, van grootschalige distributiecentra met uitgebreide toegang voor vrachtwagens tot autoleveranciers tot hightechbedrijven die hoge niveaus van elektrisch vermogen of cleanrooms nodig hebben voor productie.

Het gebrek aan beschikbaarheid van dit soort ruimte schaadt bestaande bedrijven die willen uitbreiden, waaronder productie, die Thelen beschreef als “een comeback maken in deze economie”. E-commerce en de cannabisindustrie zijn ook belangrijke huurders geworden in de industriële ruimte van de regio.

Omdat de ruimtes vol raken om de leegstand te laten optekenen, zet de situatie ook de wervingsinspanningen van bedrijven onder druk, aangezien het tekort aan panden die gemakkelijk kunnen worden aangepast voor een nieuwe operatie beperkt is.

“Hoe nieuwe bedrijven aan te trekken en aan te trekken? vroeg Thelene. “Vandaag hebben we geen plug-and-play industriële ruimte voor hen. Punt uit.”

Hij zei dat “zeer weinig markten in het land de lage leegstand hebben die we hier hebben. En we moeten een manier vinden om het op te lossen. “

Volgens een rapport van vastgoedadviseur Plante Moran Cresa is de gemiddelde industriële leegstand in de Verenigde Staten landelijk “in het snelste tempo ooit gedaald”. Het staat nu op een recordhoogte van 4,6%, wat resulteert in een recordhuurgroei van 6,7%.

Het landelijke tempo leidde aan het eind van het jaar tot 450 miljoen vierkante meter aan nieuwe bedrijfsruimte, 2,5 keer het gemiddelde.

Metro Detroit, dat ongeveer 3,5 keer de industriële capaciteit van Grand Rapids heeft, had eind september een leegstand van 4,65%, volgens gegevens van Signature Associates. Dit is een daling van bijna 1 procentpunt ten opzichte van het voorgaande kwartaal, een tempo dat volgens de makelaardij in de eerste helft van 2022 zou kunnen aanhouden.

Het hoogste industriële leegstandspercentage in de Detroit-metromarkt was 5,5% in de Dearborn Corridor in Brownstown Township, terwijl het laagste 4,03% was in het gebied dat een groot deel van Macomb County beslaat, inclusief Warren.

Hoewel Grand Rapids slechts een fractie is van de grootte van de grootste grootstedelijke markten van het land, zoals Dallas, waar de bouw een hoge vlucht neemt, blijft het vermogen om investeringen aan te trekken hoog, zei Thelen.

Er zijn echter veel factoren die de markt compliceren, zei Marcusse. Hij vermoedt dat de leegstand nog zeker een paar jaar laag zal blijven vanwege het gebrek aan braakliggende grond in de buurt van snelwegen en met beschikbare voorzieningen die gemakkelijk te ontwikkelen zijn.

Een ander punt van zorg zijn de bouwkosten, die zijn gestegen als gevolg van vertragingen in de toeleveringsketen. Aangezien de huurprijzen stijgen tot $ 5-8 per vierkante voet per jaar, zei hij dat ze nog niet hoog genoeg zijn om de hoogste bouwkosten in de markt voor de typische regionale bedrijven te ondersteunen.

In plaats van te huren, bouwt bezorggigant Amazon een sorteer- en bezorgcentrum naast zijn 850.000 vierkante meter grote distributiecentrum ten zuidoosten van Grand Rapids in Gaines Township, en het heeft onlangs een bezorgstation geopend in Walker, ten noordwesten van de stad, met een derde… feestbezorgers als huurders.

The Right Place zei dat het samenwerkt met zakenmakelaars in de hele regio, op zoek naar locaties die het beste geschikt zijn voor de ontwikkeling van bedrijventerreinen.

Thelen zei dat het onderzoek ook zou kunnen leiden tot discussies met stadsleiders over bestemmingsplannen en herontwikkelingskwesties, aangezien de regionale impact van industriële ontwikkeling in aanmerking wordt genomen.

Leave a Comment