De Schatkist valt lege bedrijven en onroerendgoedcorruptie aan

De skyline van Miami.  Nieuwkomers en oude talenten lijken geen verbinding te kunnen maken.

De skyline van Miami. Nieuwkomers en oude talenten lijken geen verbinding te kunnen maken.

pportal@miamiherald.com

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft voorgestelde regels aangekondigd om het gebruik van lege vennootschappen en het illegaal witwassen van geld via Amerikaans onroerend goed aan banden te leggen.

Als een van de regels eenmaal van kracht is, zouden bedrijven verplicht zijn om hun uiteindelijke begunstigden – natuurlijke personen of entiteiten met 25% of meer zeggenschap in bedrijven – te melden bij het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN), het verantwoordelijke agentschap voor Financiën. van bedrijven. .

De regel zou van toepassing zijn op de meeste commanditaire vennootschappen, vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid en commerciële trusts die zijn geregistreerd in de Verenigde Staten, en buitenlandse bedrijven die zaken doen in het land.

“Weinig rechtsgebieden in de Verenigde Staten verplichten juridische entiteiten om informatie vrij te geven over hun uiteindelijke begunstigden – dat wil zeggen, de mensen die feitelijk een bedrijf bezitten of controleren – of de mensen die ze vormen”, zei FinCEN in een openbare verklaring. “Het schept kansen voor corrupte actoren, criminelen en terroristen om anoniem te blijven en tegelijkertijd illegale activiteiten via juridische entiteiten in de Verenigde Staten mogelijk te maken.”

Amerikaans onroerend goed, vooral in plaatsen als Zuid-Florida en New York City, is lange tijd een aantrekkelijke optie geweest voor slechte acteurs om illegaal geld te parkeren. Momenteel worden vastgoedtransacties met hypotheken door de betrokken banken beoordeeld en gerapporteerd aan FinCEN. Er blijven echter hiaten. Zo zijn kleine, onconventionele kredietverstrekkers vaak niet toegerust om due diligence uit te voeren.

Bovendien zijn contante transacties onderworpen aan zeer weinig regelgeving buiten de geografische targetingorders van FinCEN. De GTO’s eisen dat eigendomsverzekeringsmaatschappijen all-cash residentiële vastgoedtransacties van meer dan $ 300.000 rapporteren in een dozijn grote Amerikaanse provincies (inclusief Miami-Dade, Broward en Palm Beach).

FinCEN heeft maandag een verzoek om openbaar commentaar uitgebracht om te bepalen hoe corrupte praktijken op de onroerendgoedmarkt het beste kunnen worden aangepakt. Sommige opties die het bureau overweegt, zijn onder meer het niet hebben van een minimumdrempel voor rapportage onder OGT’s en het onderwerpen van niet-residentiële commerciële vastgoedtransacties aan zijn rechtsgebied.

“Het vergroten van de transparantie in de vastgoedsector zal het vermogen van corrupte functionarissen en criminelen verminderen om de opbrengsten van hun onrechtmatig verkregen winsten op de Amerikaanse vastgoedmarkt wit te wassen”, zegt Himamauli Das, waarnemend directeur van FinCEN.

De eerder deze week aangekondigde voorstellen volgen op een reeks onderzoeken, waaronder de Panama Papers, FinCEN-bestanden en, meest recentelijk, de Pandora Papers, die allemaal hebben onthuld hoe netwerken van financiële instellingen en advocaten rijken en soms corrupten helpen. verbergen en verplaatsen hun eigendom over de hele wereld.

De proliferatie van sprankelende woontorens in Zuid-Florida is gedeeltelijk gevoed door geld, soms ongeoorloofd, dat binnenstroomt via anonieme shell-bedrijven. Nu de high-end markt booming is, richten ontwikkelaars zich op luxe appartementen om aan de vraag van deze rijke investeerders te voldoen, waardoor de huizenprijzen verder gaan dan wat de meeste mensen zich kunnen veroorloven en de welvaartskloof tussen de haves en have-nots groter wordt.

In maart van dit jaar diende de Republikeinse senator Marco Rubio in Florida opnieuw een wetsvoorstel in dat tot doel heeft “illegale financiering van buitenlandse investeringen in onroerend goed te bestrijden en investeringen in betaalbare woningen te verhogen”.

Het is nog niet duidelijk welk effect deze regels zouden hebben op de zakenwereld in het algemeen, of helemaal niet, maar voorbeelden in andere landen kunnen een aanwijzing geven: Schotland heeft een wettelijk vehikel genaamd Scottish Limited Partnerships, ontworpen voor boeren. Het aantal SLP’s vermenigvuldigde zich rond 2013 en ze werden gebruikt om allerlei soorten illegaal geld te verplaatsen, blijkt uit verschillende onderzoeken van Britse persbureaus, waaronder The Guardian. In de nasleep van de Panama Papers, toen het VK in 2017 aan SLP’s vroeg om hun eigenaren publiekelijk aan te geven, daalde het aantal SLP’s.

Voorstanders van maatschappelijk verantwoord ondernemen hebben de initiatieven van FinCEN verwelkomd.

“We verwelkomen deze voorgestelde regel van harte en zullen blijven samenwerken met FinCEN om te zorgen voor een uitgebreide database met uiteindelijk begunstigden, geverifieerd en toegankelijk voor wetshandhavings- en belastingautoriteiten, in overeenstemming met de bedoeling van de wet”, aldus Ian Gary, uitvoerend directeur van de financiële transparantie belangengroep FACT Coalition.

“Effectieve regelgeving voor de vastgoedsector moet niet alleen bepalen wie de echte eigenaar is van een anoniem bedrijf dat onroerend goed koopt, maar moet ook due diligence-vereisten bevatten voor degenen die transacties faciliteren.”

De voorgestelde regels maken deel uit van een grotere inspanning om corruptie te bestrijden die de regering-Biden maandag aankondigde en komen ongeveer een jaar nadat federale wetgevers de Corporate Transparency Act hebben aangenomen, het hoogtepunt van een decennium van inspanningen van voorstanders van financiële transparantie en wetgevers om het geld bij te werken . -de wetten op het witwassen van geld in het land.

Profielfoto van Shirsho Dasgupta

Shirsho Dasgupta is een datareporter bij het Miami Herald / McClatchy DC Bureau. Hij won een National Headliner Award voor een serie over een staatsgreep in Venezuela en zijn COVID-verslaggeving in de gevangenissen van Florida won in 2021 een Sunshine State Award en een Green Eyeshade Award. Zijn werk is ook geëerd door de redacteur van de Military Reporters & Editors Association. en het Publisher-magazine en het DC-hoofdstuk van de Society of Professional Journalists. Hij heeft een MA in Engels en Journalistiek.

Leave a Comment