Waarom de GC van Real Estate Multinational Lendlease feedback wil van advocatenkantoren

Meestal willen externe advocaten feedback van hun cliënten. Maar wanneer Karen Pedersen, General Counsel van Lendlease Group, externe advocatenkantoren binnenhaalt, wil ze de mening van de firma’s horen over waar haar werknemers graag mee werken en of de wereldwijde vastgoed- en vastgoedonderneming Australië-gebaseerde investeringen iets beters kunnen doen.

“Ik denk dat dat heel belangrijk is, want een van de waarden die we van externe bedrijven krijgen, is dat ze veel verschillende organisaties zien, veel verschillende mensen en zien dat dingen anders worden gedaan”, zei Pedersen, die toezicht houdt op het hoofdkantoor van Sydney. Juridische afdeling.

“Een van de uitdagingen van inhouse zijn, is dat je niet begrijpt hoe een organisatie dingen doet. “

De helft van de 120 leden van de juridische afdeling van Lendlease is gevestigd in Australië en de rest is verspreid over Londen, Singapore en New York. De afdeling is verantwoordelijk voor juridische, corporate secretariële en corporate compliance functies.

Het beursgenoteerde bedrijf heeft er drie – ontwikkeling, bouw en investering – en had een omzet van iets minder dan A $ 10 miljard in de 12 maanden eindigend op 30 juni 2021. De takken van bouw en ontwikkeling hebben het druk gehad dankzij projecten die verband houden met de enorme infrastructuur uitgaven aan de oostkust van Australië.

Het vastgoedbedrijf besteedt werkzaamheden uit zoals de verhuur en verwijdering van gewone goederen en bepaalde specifieke regelgevende werkzaamheden. Maar wat Pedersen strategisch werk noemt, houdt hij in huis, waar kennis van de organisatie de bedrijfsjurist in staat stelt waarde toe te voegen. Dit omvat grote transacties en grote geschillen die worden uitgevoerd door het interne team, maar waarbij ook externe advocaten betrokken kunnen zijn.

Technische vaardigheden in grote en secundaire advocatenkantoren zijn een gegeven, zei Pedersen. Maar wat Lendlease echt zoekt in extern advies, zijn advocaten die bereid zijn om met een zeer praktisch intern team samen te werken en die echt begrijpen waar het bedrijf heen wil en hoe het daar zal komen, in plaats van zich alleen op de taak te concentreren.

Geharmoniseerde waarden van diversiteit, integriteit en respect zijn ook belangrijk.

“We zijn ook op zoek naar bedrijven die onze standpunten in vraag stellen en constructief in twijfel trekken en op een bepaalde manier zeggen: ‘Heb je er echt over nagedacht of dit de juiste koers is of heb je nagedacht over deze kwesties of dingen?’ Heb je erover nagedacht om die kant op te gaan?’ “, zei ze.

En het is niet altijd gemakkelijk om eerlijke feedback van bedrijven te krijgen, zei Pedersen.

“Veel bedrijven denken dat de klant altijd gelijk heeft. “

Dat is niet wat ze wil horen. Ze wil weten wat ze mist, vooral als het om innovatie gaat.

“We vragen hen om ons hun feedback te geven over de vraag of er dingen zijn die we beter kunnen doen die ze zien dat ze beter worden gedaan door andere teams in andere organisaties?” ” ze zei.

Ze vraagt ​​ook of er dingen zijn die ze als organisatie doen waardoor ze meer geld uitgeven aan advies van buitenaf – acties die, indien gewijzigd, het bedrijf in staat zouden stellen een betere service te verlenen.

En met zo’n groot Lendlease-team wil ze ook graag feedback hebben over waar juridische medewerkers graag mee werken, vooral als externe advocaten iets zien waar ze zich niet prettig bij voelen of dat anders wordt gedaan dan de wet, zoals het bedrijf gewoonlijk doet.

De belangrijkste focus in juridische technologie is hoe technologie het leven van mensen gemakkelijker kan maken. Lendlease maakt gebruik van geautomatiseerde contracten, documentautomatisering en een platform voor informatiebeheer en kennisdeling. De laatste hiervan is bijzonder nuttig, gezien het aantal mensen dat de juridische afdeling beschouwt als ‘de archiefkast van het bedrijf’, zei ze.

Pederson kwam bij de juridische adviseur na een periode bij het prominente lokale bedrijf Clayton Utz, waarna ze werkte in investeringsbankieren en vervolgens als hoofd transacties bij bouwer Multiplex, waar ze later algemeen adviseur werd en 15 jaar bleef voordat ze bij Lendlease kwam. als Group Legal Director in 2013.

General Counsel moet wendbaar en flexibel zijn omdat ze een dienstverlenende rol hebben voor het bedrijf, en het is het bedrijf dat de agenda bepaalt, zei Pederson, erop wijzend dat ze op veel dagen geluk heeft om voorbij het tweede punt van zijn to-make te gaan. een lijst.

“Je moet het oordeel hebben om te zeggen ‘OK, dit is belangrijker dan wat ik van plan was te doen’,” zei ze.

Ze worden ook steeds meer getraind in het managen van issues en stakeholders, vooral voor beursgenoteerde ondernemingen, en moeten vanuit reputatieperspectief nadenken over de issues. Ze moeten nadenken over wat de acties kunnen betekenen voor het personeel van Lendlease en de hele organisatie, in plaats van ze alleen vanuit een juridisch perspectief te bekijken.

Een van de dingen die Pedersen aan zijn werk waardeert, is dat de rol niet beperkt is tot de wet van de zwarte letters.

Ze houdt ook van de industrie zelf.

“Ik hou van het pand. Ik hou ervan om tastbaar te zijn. Je kunt een beetje over straat lopen en praten over het werken aan bepaalde projecten. En ik heb het geluk gehad om het tijdens mijn carrière op een aantal plaatsen over de hele wereld te doen’, zei ze.

En er zijn concrete aanwijzingen dat de multinationale GC-groep niet aan zijn bureau gekluisterd is: het heeft een eigen helm, een fluorescerend vest en werkschoenen.

“Het is geweldig om door de verschillende projecten te kunnen gaan en te zien wat er wordt gedaan,” zei ze. “Het is altijd fantastisch en geweldig om te zien wat voor werk mensen in de omgeving doen. “

Leave a Comment