ShowTime helpt agenten aanbiedingen te beheren in een trending vastgoedmarkt

“Hé, heb je mijn aanbod gekregen?” In residentieel vastgoed horen makelaars en makelaars deze vraag maar al te vaak. Vooral wanneer de markt heet is, kan een nieuwe advertentie een razernij aan deals genereren. In feite, volgens de National Association of Realtors, 82% van de eigendommen die in oktober van dit jaar zijn gesloten verkocht in minder dan een maand.

In een exclusief interview met The Real Deal, Michael Lane, vice-president en algemeen directeur, en Erik Lovell, Senior Principal Manager van het Offers Platform Tot Tijd weergeven, legde uit hoe het traditionele biedproces geen gelijke tred heeft gehouden met een concurrerende vastgoedmarkt.

“Terwijl technologie veel andere gebieden van onroerend goed heeft getransformeerd, is het proces van het verzenden en ontvangen van aanbiedingen in decennia niet veranderd”, legt Lane uit.

ShowTime moderniseert dit proces met een intuïtief platform en app, waarmee het afgelopen jaar meer dan 120.000 deals zijn beheerd. Met een centrale locatie voor het beheren van aanbiedingen, Aanbiedingsmanager weergeven biedt een soepelere en meer naadloze ervaring voor zowel verkopers als de kopers waarmee ze werken.

Een laat biedproces voor wijziging

Een belangrijk probleem waarmee agenten worden geconfronteerd, is het omgaan met e-mail-, sms- en belaanbiedingen. Handmatig jongleren met deals kan stressvol en inefficiënt zijn, vooral wanneer een agent meerdere aanbiedingen heeft, elk met een groot aantal deals. Dit is precies de situatie die ze willen, maar het beheer ervan is problematisch.

Lovell legt uit: “Elke agent krijgt tonnen spam en heeft een zeer luidruchtige inbox. De agent wordt overweldigd door alle activiteit en communicatie, kan de aanbiedingen niet gemakkelijk scheiden van de rest van hun e-mails en het hele proces is frustrerend voor alle betrokkenen. We wisten dat er een betere manier moest zijn.

Michael Barbaro, makelaar / eigenaar van Huntsman, Meade & Partners Comp, zei over zijn ervaring: “Voordat Aanbiedingsmanager, het was het “Wilde Westen” en agenten werden overspoeld met meerdere vormen van aanbiedingen. Sommige mensen volgden het niet eens. Dus als je hun aanbod niet verwachtte – en je komt met meer dan 15 andere aanbiedingen – kan het gewoon worden genegeerd. De afwezigheid van een systeem was het slechtst mogelijke scenario voor de industrie.

Bespaar tijd voor het aanbieden van agenten in elke fase van het biedingsproces

Lane erkende de noodzaak van verandering en zei dat ShowTime besloot te creëren Aanbiedingsmanager om agenten één platform te bieden voor uitgebreid aanbodbeheer, mogelijk gemaakt door automatisering en ondersteund door een gebruiksvriendelijke app.

Het eerste dat verkopersagenten opmerken, is dat ze hun inbox niet hoeven af ​​te speuren naar deals.

Agenten van de verkoper gebruiken Aanbiedingsmanager hebben een knop “Bieding indienen” waarop kopersagenten op elk apparaat kunnen klikken of tikken om hun bod in te dienen met relevante documenten en opmerkingen bijgevoegd. De makelaar van de verkoper ontvangt het aanbod binnen het ShowTime-platform, wat ook een snelle en gemakkelijke communicatie mogelijk maakt.

Volgens Lane is de transformatie een ah-ha-moment voor zowel verkopers als kopers.

“Elke keer dat er een nieuw proces is, hoop je dat het voor alle partijen gemakkelijk is om het meteen te gebruiken,” merkte hij op. “Met Offer Manager snappen aankoopmakelaars het gewoon. Het platform is intuïtief en gebruiksvriendelijk, dus aankoopmakelaars gaan meteen aan de slag.

Mis nooit meer een aanbieding

Verkopers houden ervan dat deals nooit verloren gaan in de zee van e-mails die vaak langs hun inbox gaan. Wanneer een bod wordt ingediend, ontvangt de makelaar van de verkoper een melding via een app, e-mail of sms, zodat hij het zo snel mogelijk kan beoordelen. De makelaar van de koper die het bod heeft uitgebracht, krijgt een ontvangstbevestiging zodat ze niet meer in het duister tasten.

Alle aanbiedingen zijn 24/7 toegankelijk in de aanbiedingsmanager op mobiel of computer en worden automatisch geordend op lijst. Het gestroomlijnde proces bespaart direct tijd. Zelfs als een advertentie 20 of 30 aanbiedingen bevat, helpt de Offer Manager hen om elke aanbieding gemakkelijk te zien, te beheren en te vergelijken.

Joe Kipping van Keller Williams Tampa Bay Home Team zei dat hij zich geen leven kon voorstellen zonder de Deals Manager. “Ik kan de aanbieding snel inzien en weet dat de makelaar van de koper een melding krijgt dat de aanbieding is ontvangen, wat mij veel tijd scheelt. “

Gemakkelijke vergelijking van aanbiedingen voor uw verkopers

Het handmatig verzenden van aanbiedingen naar verkopers is een tijdrovende taak en het is vaak moeilijk voor hen om alle informatie te analyseren om de beste keuze te maken.

Het oplossen van deze uitdaging is een andere manier waarop ShowTime agenten helpt efficiënt te werken en indruk te maken op hun klanten. De side-by-side vergelijkingstool van het platform helpt agenten om in ongeveer 30 seconden een beknopte vergelijking te maken. Het professionele rapport groepeert en vat aanbiedingen samen, zodat verkopers gemakkelijk de belangrijkste informatie kunnen zien en kunnen beslissen welk aanbod ze accepteren.

“De vergelijking naast elkaar is een game-changer,” zei Kipping. “Ik personaliseer het en deel het rechtstreeks vanaf mijn telefoon met mijn klant. “

Vereenvoudigde professionele communicatie

Geen enkele agent wil zijn klanten teleurstellen, maar in een hectische markt kan het wachten op een reactie tot frustratie leiden.

“Alle agenten willen zich professioneel gedragen en communicatie is daar een belangrijk onderdeel van”, merkte Lovell op. “Maar wanneer makelaars meerdere panden tegelijkertijd te koop hebben staan, kan het enorme aanbod aan aanbiedingen voor vertraging zorgen. De dealmanager automatiseert en stroomlijnt een groot deel van de communicatie, waardoor agenten bij elke stap hun professionaliteit kunnen overbrengen.

Kipping noemde het een van zijn favoriete functies. “Het is gemakkelijk om alle makelaars die mijn eigendom hebben getoond massaal te e-mailen en ‘de beste en de beste’ te vragen. Dan hoef ik alleen maar een aanbod te markeren als geaccepteerd en alle andere agenten krijgen een melding dat hun aanbod is afgewezen.

De impact voor makelaars en aankoopmakelaars

Er zijn veel voordelen voor de aanbiedingsmanager voor de agenten van de verkoper, maar hoe zit het met de agenten en makelaars van de koper?

Voor aankoopmakelaars is het voordeel van eenvoudig een bod uit te brengen en snel een reactie te krijgen duidelijk. De kopersagent hoeft zich niet te abonneren op de aanbiedingsmanager om een ​​aanbieding in te dienen en updates te ontvangen. Maar als ze het proces eenmaal hebben ervaren, vragen velen hoe ze het voor hun advertenties kunnen krijgen.

“Ik heb honderden aanbiedingen ontvangen via de aanbiedingsmanager en kopersagenten houden ervan om op die manier aanbiedingen in te dienen,” merkte Kipping op. “Velen vragen hoe ze het platform kunnen krijgen.”

Evenzo vertrouwen makelaars op Offer Manager om monitoring en naleving te vergemakkelijken. Het platform geeft hen inzicht in alle aanbiedingen die op hun kantoorlijsten zijn ingediend en legt elk stukje informatie vast in een eenvoudig te genereren auditspoor.

Met zo’n positieve reactie zegt Lane dat ShowTime van plan is om door te gaan met het toevoegen van nieuwe oplossingen en app-functies om de groeiende vastgoedmarkt beter te kunnen bedienen.

“We hebben de top 10 teams in de VS die Offer Manager gebruiken, maar het is buitengewoon effectief, zelfs voor één drukke agent – en iedereen daar tussenin. Ongeacht de grootte van uw kantoor of team, u zult deals nooit meer op de ouderwetse manier willen beheren”, aldus Lane.

Om te zien hoe de Offer Manager uw offerteproces kan transformeren, Klik hier demo aanvragen.

Leave a Comment