NH’s vastgoedmarkt wordt nog strakker

De gemiddelde prijs van een eengezinswoning in Granite State is licht gedaald sinds de piek in augustus, maar herstelde zich in november tot meer dan $ 400.000 toen de huizenmarkt nog steeds gespannen was, volgens het laatste rapport. dinsdag gepubliceerd door de New Hampshire Association of Realtors.

“Als je een verkoper bent en geen plek nodig hebt om te wonen, zijn de dingen geweldig, maar als je een koper bent, is het moeilijk”, zei Ben Frost, beleidsdirecteur voor New Hampshire Housing. , tijdens een ochtendwebinar voor van makelaars. rapport is gepubliceerd. Frost gaf een overzicht van zijn eigen jaarverslag als onderdeel van een webinar gesponsord door New Hampshire Housing. Hij gaf de schuld aan het “schokkende” gebrek aan voorraad, die van een advertentievoorraad van zes maanden naar slechts een maand in een jaar ging.

Hierdoor is het aantal sluitingen afgenomen.

‘Er zijn gewoon niet genoeg huizen te koop,’ zei Frost.

Het voorraadbeeld is in november niet verbeterd. Het aantal te koop staande woningen daalde tot 1.380, een daling van 32%, dus het is geen wonder dat de sluiting met 13% daalde. De huizen werden gemiddeld in 28 dagen gekocht, een daling van 25% ten opzichte van november vorig jaar. Huizen verkocht voor een gemiddelde prijs van 1,6% boven de vraagprijs, wat de mediaan van de verkoopprijs op $ 401.000 brengt, 13,6% meer dan vorig jaar en $ 21.000 boven het gemiddelde van oktober. Dit jaar piekte de mediaanprijs tot nu toe in augustus op $ 410.000.

Condos waren nog zeldzamer. In november stonden zo’n 336 appartementen te koop, een daling van 44%. Ze verkochten gemiddeld in 22 dagen tegen een mediane prijs van $ 310.000, een stijging van 21,5%.

De huizenprijzen stegen overal, maar ze stegen vooral in Coos County, waar de mediaanprijs $ 250.000 bereikte, een stijging van 83,6%. De duurste huizen waren in Rockingham County, waar de gemiddelde prijs in november $ 520.000 was, een stijging van 17,7%, maar ze verkochten het snelst in de provincies Hillsborough en Merrimack – 19 dagen.

Waar komen al deze kopers vandaan? Frost zei dat er een zeer lichte toename was in het aantal kopers buiten de staat, “maar over het algemeen zijn de meeste kopers van New Hampshire hier al.”

New Hampshire past vrijwel in de rest van het land, zei Elliot Eisenberg, een econoom uit Miami die de hoofdspreker was op het huisvestingswebinar in New Hampshire.

“Iedereen huilt om het gebrek aan voorraad, die ongelooflijk laag is. Mensen willen huisvesting en die is niet beschikbaar omdat bouwers niet bouwen, en dit is het moment waarop bouwers hun hersens moeten breken.

Hij zei dat ze niet kunnen bouwen vanwege “gebrek aan arbeiders, land, hout”. En welk hout is er in de eerste plaats voor renovaties – “terrassen in plaats van huizen”, zoals Eisenberg het uitdrukte.

Maar het is meer dan huizen, zei Eisenberg. Auto’s zijn schaars “omdat er niet genoeg chips zijn, en er zijn niet genoeg vliegtuigen, treinen, vrachtwagens en chauffeurs” om ze te verplaatsen.

Hetzelfde geldt voor de detailhandel, zei hij. “De vraag is waanzinnig. De aanvoer herstelt zich, maar niet snel genoeg”, aldus Eisenberg.

“Het grote probleem is dat we niet genoeg hebben om te verkopen,” voegde hij eraan toe. “Iedereen mist alles overal. “

Leave a Comment