Industrieel vastgoed maakt ‘ongekende groei’ door

Experts die de markt voor industriële ruimte zijn betreden, zeggen dat ze iets zien dat ze in hun decennialange loopbaan nog nooit hebben gezien: een “ongekende, historische en record” vraag.

De wijdverbreide uitbreiding van e-commerce in de afgelopen jaren en het vermogen van Amerikanen om geld te vergaren tijdens de pandemie hebben een raadsel gecreëerd voor de industriële vastgoedmarkt van het land, met sterke gevolgen in de hoofdstedelijke regio.

Richard Sleasman, president en CEO van CBRE Albany, zei dat er geen markt in het land is die geen “recordvraag naar ruimte en een beperkt aanbod van inventaris” meldt, inclusief Albany.

“De vraag naar bedrijfsruimten op nationaal niveau, in feite op internationaal niveau…. is uit de hitlijsten’, zei hij.

Het commercieel makelaarskantoor meldde dat het beschikbare aanbod opdroogt en snel wordt opgenomen, terwijl de vraag naar magazijnen en soortgelijke objecten niet afzwakt.

CBRE Albany publiceert een halfjaarlijks rapport waarin de markttrends worden gedocumenteerd. In juni gaf dit rapport aan dat de leegstand voor bedrijfsruimten in de hoofdstedelijke regio 2% bedroeg.


“Het is alsof je geen product hebt”, zei Sleasman, en hij benadrukte dat hij verwacht dat de decembergegevens van het bedrijf weinig verandering zullen laten zien.

Landelijk is de hoeveelheid bedrijfsruimte die in de eerste drie kwartalen van 2021 is opgenomen al verdubbeld ten opzichte van vorig jaar, aldus Peter Quinn, bestuurslid van de International Warehouse Logistics Association (IWLA). En de leegstand in het land daalde met ongeveer 108 basispunten, waardoor het op een lage 4,5 procent bleef.

Jason Sommer, mede-eigenaar van Diamond Point Development, heeft het gebied en andere delen van het land zorgvuldig onderzocht voor locaties om self-storage-faciliteiten te bouwen. Door de onzekerheid van de pandemie en een sterke huizenmarkt is er ook een toenemende vraag naar de self-storage-activiteiten.

Jagen op industriegrond in een krappe markt is buitengewoon moeilijk gebleken. Het vinden van een geschikte plek om self-storage te ontwikkelen is al moeilijk genoeg bij het zoeken naar een plek waar niet aan de vraag wordt voldaan en waar de lokale overheid dit wel toelaat. Maar trek aan de effecten van recordtrends en de druk wordt verhoogd.

“Het idee om nu een pand te ontwikkelen in vergelijking met wat we twee jaar geleden waren, is veel duurder geworden, veel langer om de juiste locatie te vinden en veel moeilijker om te bouwen met supply chain-problemen.” , zei Sommer.

Het krappe aanbod en de stijgende vraag maken plaats voor hogere prijzen

Experts uit de sector hebben ontdekt dat de industriële vastgoedsector met een grote vraag en een krappe voorraad het landschap op twee belangrijke manieren verandert. Het drijft prijzen op op manieren die nog nooit eerder zijn gezien en maakt gebruik van markten om meer ruimte en kansen te creëren, legde Sleasman uit.

Vóór 2018 bedroeg de huurprijs voor een klasse A-magazijn in Colonie ongeveer $ 5,50 per vierkante voet per jaar. Vandaag en in 2022 genereren diezelfde ruimtes huurprijzen variërend van $ 7 tot $ 8 per vierkante voet of meer, volgens Sleasman.
Ook de hoge huurprijzen zijn niet specifiek voor grote hubs, de tertiaire markten in perifere regio’s hebben te maken met dezelfde prijsstijgingen.

De IWLA heeft vastgesteld dat de gevraagde huren dit jaar bijna 6% hoger zijn dan in 2020, in sommige markten zelfs 35% hoger.

“Ik zit al meer dan 30 jaar in het vak en ik heb nog nooit zoiets gezien”, zei Quinn.
Maar de ongekende groei reikt verder dan de prijzen. De IWLA zei dat er momenteel ongeveer 477 miljoen vierkante meter aan industriële ruimte wordt gebouwd in het hele land, een stijging van 40 procent ten opzichte van vorig jaar.

Betaal de prijs omdat je de ruimte nodig hebt

En bedrijven zullen deze torenhoge prijzen betalen als ze daardoor aan klanten kunnen leveren.

“De prijs doet er op dit moment niet echt toe,” zei Quinn. “Het is absoluut noodzakelijk dat ze de ruimte krijgen. De federale overheid heeft veel geld in de markt gestoken, zodat mensen meer geld te besteden hebben, waardoor er meer bedrijven opduiken om de producten te leveren.

Met de sterke verkoop van industriële gebouwen boeken ontwikkelaars opmerkelijk succes en zien ze dat dit overslaat op investeerders en mogelijk hun kijk op de markt verandert. Beleggers die niet traditioneel hebben geïnvesteerd in industrieel vastgoed denken twee keer na.

“De industriële markt wordt nu door de investeringsgemeenschap gezien als een zeer stabiel onderdeel van de commerciële vastgoedsectoren – er wordt veel geld geïnvesteerd in investeringen in industriële gebouwen”, zei Sleasman.

Leave a Comment