Handel in aandelen Chinese projectontwikkelaar Kaisa stilgelegd in Hong Kong

Kaisa Group Holdings City Plaza ontwikkeling in aanbouw in Shanghai, China op dinsdag 16 november 2021

Qilai Shen | Bloomberg | Getty Images

De handel in aandelen van de Chinese vastgoedontwikkelaar Kaisa werd woensdag voor de tweede keer in twee maanden stopgezet, omdat deze week opnieuw problemen in de Chinese vastgoedsector de kop opstaken.

De ontwikkelaar was overweldigd door schuldenproblemen omdat ze de laatste tijd moeite hadden om terug te betalen. Volgens Reuters leek het onwaarschijnlijk dat hij dinsdag zijn deadline van $ 400 miljoen offshore-schulden zou halen.

Kaisa stopte haar handel begin november voor bijna drie weken nadat ze hoorde dat ze een betaling op een vermogensbeheerproduct had gemist.

Er werd geen directe reden gegeven voor de laatste handelsstop. Kaisa had eind november aangekondigd dat ze de in december verschuldigde offshore-schuldbetalingen zou herstructureren door investeerders nieuwe obligaties ter waarde van $ 380 miljoen aan te bieden die nu in 2023 vervallen. De oorspronkelijke obligaties luidend in Amerikaanse dollars waren 400 miljoen dollar waard.

Maar vorige week slaagde de ontwikkelaar er niet in een ruilaanbod met de obligatiehouders te sluiten. Obligatiehouders kunnen er onder meer voor kiezen om nieuwe obligaties te kopen die zijn uitgegeven door Kaisa en die kunnen worden ingewisseld voor aandelen in enkele van de beursgenoteerde eenheden van de ontwikkelaar. Het niet bereiken van een deal verhoogde Kaisa’s kansen op wanbetaling, aldus analisten.

Van de Chinese ontwikkelaars is Kaisa volgens de Franse investeringsbank Natixis de op één na grootste emittent van offshore high-yieldobligaties uitgedrukt in Amerikaanse dollars. Evergrande, de vastgoedontwikkelaar met de grootste schuldenlast ter wereld, staat op de eerste plaats.

Kaisa-aandelen zijn de afgelopen maand met ongeveer 20% gedaald.

Evergrande, wiens schuldencrisis de afgelopen maanden is opgedoken, kwam deze week weer in de schijnwerpers omdat het waarschijnlijk leek dat hij voor het eerst officieel in gebreke zou blijven. De ontwikkelaar heeft nog steeds niet gezegd of hij 82,5 miljoen dollar aan rente heeft betaald – de aflossingsvrije periode van 30 dagen eindigde op maandag.

Het zou de eerste keer zijn dat het bedrijf officieel in gebreke blijft, aangezien het erin slaagde om de laatste rentebetalingen op het elfde uur te doen – binnen de aflossingsvrije periode.

Evergrande, de ontwikkelaar met de meeste schulden ter wereld, zal echter doorgaan met een schuldherstructurering die alle offshore-staatsobligaties en particuliere schulden omvat.

Het sentiment werd ook versterkt door het besluit van China om zich op versoepeling te concentreren. Maandag zei de centrale bank van het land dat ze voor de tweede keer dit jaar de reserveverplichtingsratio, oftewel het bedrag aan contanten dat banken als reserves moeten aanhouden, zou verlagen. Hierdoor komt 1,2 biljoen yuan (282 miljard dollar) vrij om een ​​tragere groei te stimuleren tijdens de pandemie.

Bezorgdheid over de enorme schuldenlast van Evergrande deed de wereldmarkten opschudden, te midden van zorgen over een mogelijke overloop naar de rest van de Chinese vastgoedsector of zelfs de economie in het algemeen. Naarmate de schuldencrisis zich ontvouwde, begonnen andere Chinese vastgoedontwikkelaars – met uitzondering van Kaisa – ook tekenen van spanning te vertonen – sommigen misten rentebetalingen, terwijl anderen de rentebetalingen volledig misliepen.

Leave a Comment