Aziatische markten in opkomst, maar angst voor Chinees onroerend goed blijft bestaan

Gepubliceerd op: gewijzigd:

Hongkong (AFP) – Aziatische aandelen openden woensdag hoger, waardoor de rally op Wall Street werd verlengd, maar de vrees bleef bestaan ​​over de door schulden belemmerde vastgoedsector in China.

In Hong Kong schortte het Chinese vastgoedbedrijf Kaisa Group Holdings de notering van aandelen vlak voor de openingsbel op, “in afwachting van de publicatie door het bedrijf van een aankondiging met voorwetenschap”, aldus een bij de beurs ingediend dossier.

Kaisa, het 27e grootste onroerendgoedbedrijf van China, maar een van de bedrijven met de meeste schulden, werd het nieuwste bedrijf dat investeerders afschrikte toen het op vrijdag aankondigde dat het faalde in een schuldruilaanbod dat het cruciale tijd zou besparen.

China’s onroerendgoedsector – een belangrijke groeimotor in ‘s werelds op een na grootste economie – is de afgelopen maanden afgekoeld nadat Peking de regels voor het kopen van huizen heeft aangescherpt en een regelgevende aanval op speculatie heeft gelanceerd.

Deze maatregelen zorgden voor kopzorgen voor verschillende grote ontwikkelaars, waaronder China Evergrande, de op een na grootste van het land in termen van volume, gebukt onder miljarden dollars aan schulden.

Op dinsdag miste Evergrande een deadline om een ​​aantal van zijn buitenlandse schuldeisers terug te betalen, waardoor de angst voor wanbetalingen toen het zich schrap zette voor een door de overheid gesteunde mega-herstructurering.

Aan het begin van de handelsdag in Hong Kong steeg de Hang Seng-index 0,06%.

In Tokio steeg de benchmark Nikkei 225 met 1,20%.

Japanse aandelen begonnen met winst “met beleggers aangemoedigd door afnemende zorgen over de Omicron-stam van het coronavirus en rally’s in hightech Amerikaanse aandelen”, zei Mizuho Securities in een notitie.

De aandelen van Sydney stegen meer dan één procent, net als die van Wellington. Seoul, Jakarta en Taipei stegen licht, terwijl Singapore iets daalde.

Wall Street-aandelen waren dinsdag voor een tweede opeenvolgende sessie hoger, omdat beleggers de vroege indicaties toejuichten dat de nieuwste variant van Covid-19 mogelijk minder ernstig is dan eerdere versies, waarbij het technologierijke Nasdaq profiteerde van ‘een sprong van 3%.

De aandelen van Londen stegen met 1,5%, terwijl Frankfurt 2,8% klom en Parijs had zijn beste dag van het jaar met een winst van 2,9%.

Wereldwijde aandelen en olie waren op 26 november ingestort toen het nieuws over de nieuwe variant voor het eerst op de schermen van handelaren verscheen.

Na een achtbaanrit sindsdien zijn beleggers nu optimistisch over de vooruitzichten op weg naar Kerstmis.

“Het is niet zo dat alles weer perfect is”, zegt marktanalist Patrick O’Hare van Briefing.com.

“Alleen zijn de dingen minder slecht, wat een perfecte perceptie is voor een markt die aanzienlijke zwakte onder het indexoppervlak heeft gezien en denkt dat de dingen overdreven zijn in deze neerwaartse bewegingen.”

Het positieve sentiment sloeg ook over naar de oliehandel, waar het belangrijkste contract in de VS, WTI, kortstondig 5% won.

Kerncijfers rond 02:10 GMT

Tokio – Nikkei 225: 1,12% MEER naar 28.774,05 (pauze)

Hong Kong – Hang Seng Index: EN 0,07% gestegen tot 23.999,74

Shanghai – Composiet: EN 0,16% gestegen tot 3.600,77

New York – Dow: 1,4% hoger tot 35.719,43 (close)

Londen – FTSE 100: 1,5% gestegen tot 7.339,90 (close)

West Texas Intermediate: OMLAAG 0,42% tot $ 71,75 per vat

North Sea Brent: OMLAAG 0,46% naar $ 75,09 per vat

Euro / dollar: OMLAAG naar $ 1,1281 van $ 1,1284

Dollar / yen: LAGER naar 113,47 yen tegen 113,53 yen

Pond / dollar: LAGER naar 1,3248 van 1,3265

Euro / pond: tot 85,15 pence tegen 85,07 pence

Leave a Comment