Amazon lanceert acceleratorprogramma om de kansen voor vastgoedontwikkelaars van kleur te vergroten en betaalbare huisvesting te vergroten

ZETEL – (COMMERCIEEL DRAAD:) – Vandaag heeft Amazon (NASDAQ: AMZN) aangekondigd dat het meer dan $ 21 miljoen toezegt om een ​​vaardigheidstraining, mentorschap en kapitaalfinancieringsprogramma te testen om vastgoedontwikkelaars van kleur te promoten. Dit tweejarige, parttime professionele ontwikkelingsprogramma, gratis voor deelnemers, heeft tot doel vastgoedontwikkelaars van kleur te leren hoe ze hun carrière kunnen bevorderen. Het is ook bedoeld om de barrières te verminderen die deze ontwikkelaars kunnen tegenkomen bij het bieden op betaalbare woningbouwprojecten. Het doel van het programma is om het aantal professionele vastgoedontwikkelaars van kleur te vergroten die zich richten op betaalbare woningen en inclusieve gemeenschapsvorming. Dit initiatief maakt deel uit van het Amazon Housing Equity Fund van $ 2 miljard, een verbintenis om 20.000 betaalbare woningen te creëren en te behouden voor individuen en gezinnen met een gemiddeld tot laag inkomen in het Puget Sound-gebied van de staat uit Washington; het gebied van Arlington, Virginia; en Nashville, Tennessee.

“Met dit acceleratorprogramma zijn we lasergericht op het ontwikkelen van opkomende vastgoedontwikkelaars van kleur. We willen hun professionele groei bevorderen door middel van onderwijs en training, en ook hun toegang tot kapitaal verbeteren, wat ongrijpbaar kan zijn voor kleurontwikkelaars’, zegt Catherine Buell, directeur van Amazon Housing Equity Fund. “Als we een blijvende, holistische en betekenisvolle verandering willen aanbrengen in de manier waarop betaalbare woningen worden ontwikkeld, moeten ontwikkelaars van kleur een deel van de oplossing zijn. ”

Niet alleen zijn kleurontwikkelaars ondervertegenwoordigd in de vastgoedsector, ze hebben ook geen toegang tot het kapitaal en de middelen om de betaalbare huisvestingsprojecten te realiseren die nodig zijn om hun gemeenschappen te helpen. Volgens een rapport uit 2019 van het Urban Land Institute, een non-profit onderzoeks- en onderwijsorganisatie voor deskundigen op het gebied van onroerend goed en landgebruik, is 5% van de Amerikaanse leden zwart en 82% blank, hoewel meer dan 13% van de Amerikaanse bevolking zwart is . . Deze ongelijkheid vertaalt zich in een gebrek aan diversiteit in projectontwikkeling, waardoor kleurontwikkelaars kunnen worden uitgesloten van het werken aan zinvolle en lucratieve huisvestingsovereenkomsten naarmate steden groeien.

Amazon werkt samen met lokale organisaties voor sociale impact en economische rechtvaardigheid in elke regio – de Local Initiative Support Corporation (LISC) in het Puget Sound-gebied, Capital Impact Partners in het Arlington-gebied en de Urban League of Middle Tennessee in Nashville – om onderzoek te ontwikkelen programma’s. en netwerkmogelijkheden die een afspiegeling zijn van de specifieke problemen waarmee hun gemeenschappen worden geconfronteerd. Het acceleratieprogramma zal in eerste instantie tot 30 deelnemers in totaal ondersteunen door te voorzien in:

  • Virtuele en persoonlijke klassikale instructie over de grondbeginselen van onroerend goed, trends op het gebied van betaalbare huisvesting, openbaar beleid en beste praktijken op het gebied van financiering

  • Begeleiding in kleine groepen

  • Professionele netwerkmogelijkheden met marktleiders, onderzoekers en gevestigde vastgoedontwikkelaars

  • Toegang tot kapitaal voor pre-ontwikkelingskosten, zoals bouwkundige en technische kosten; vergoedingen voor vergunning, onderzoek en terreinontwikkeling; en markt- en haalbaarheidsstudies

“Ontwikkelaars van kleur bieden enorme kansen voor creatieve en inclusieve oplossingen voor gemeenschapsgedreven vastgoedontwikkeling, maar systemische problemen blijven meerdere belemmeringen voor hun succes creëren”, zegt Ellis Carr, President en CEO van Capital Impact Partners en CDC Small Business Finance. “Via dit programma werken we samen met Amazon om deuren te openen voor mensen van kleur met wie ze hun ervaringen kunnen delen.”

“Met steun van Amazon hopen we de kenniskloof te overbruggen en een groep betrouwbare kleurontwikkelaars in hun gemeenschappen te creëren”, zegt Brian Surratt, uitvoerend directeur van LISC Puget Sound. “Deze ontwikkelaars zullen dan waarschijnlijk aannemers en andere gekleurde arbeiders inhuren, van wie sommigen in dezelfde buurten wonen.”

Deelnemers aan het programma worden door elke partnerorganisatie geselecteerd en zijn gebaseerd op de volgende geschiktheidscriteria:

  • Identificeer jezelf als een persoon van kleur

  • Ervaring met werken als ontwikkelaar in een vastgoedontwikkelingsbedrijf of -organisatie

  • Vastgoedontwikkelingsactiviteiten geconcentreerd in het Puget Sound-gebied, het Arlington-gebied of Nashville

Naast het Accelerator-programma werkt Amazon ook samen met Enterprise Community Loan Fund, Inc. om subsidies tot $ 200.000 te verstrekken aan gekwalificeerde vastgoedontwikkelaars van kleur. Deze subsidies staan ​​open voor iedereen die een aanvraag indient voor Amazon’s Housing Equity Fund en hulp nodig heeft bij capaciteitsopbouw en pre-ontwikkelingskosten in verband met het behoud en het creëren van betaalbare woningen in de drie doelregio’s van Amazon.

Het Amazon Housing Equity Fund is een verbintenis van meer dan $ 2 miljard om bestaande woningen te creëren of te behouden en inclusieve woningbouwontwikkelingen te creëren door middel van leningen en subsidies onder de marktprijs aan huisvestingspartners, traditionele openbare instanties en niet-traditionele en door minderheden geleide organisaties. Sinds de lancering in januari zullen de verbintenissen van het fonds helpen om meer dan 5.600 betaalbare woningen te behouden of te creëren, met verdere investeringen in het vooruitzicht.

Kom meer te weten over het Amazon Housing Equity Fund en over de mogelijkheden die dit versnellingsprogramma biedt in het Puget Sound-gebied, de staat Washington, N. Virginia of Nashville, Tennessee.

Over amazone

Amazon laat zich leiden door vier principes: obsessie voor klanten in plaats van focus op concurrenten, passie voor uitvindingen, toewijding aan operationele uitmuntendheid en langetermijndenken. Amazon streeft ernaar het meest klantgerichte bedrijf ter wereld, de beste werkgever ter wereld en de veiligste werkplek ter wereld te zijn. Klantrecensies, Aankopen met één klik, Gepersonaliseerde aanbevelingen, Prime, Fulfillment by Amazon, AWS, Kindle Direct Publishing, Kindle, Career Choice, Fire Tablets, Fire TV, Amazon Echo, Alexa, Just Walk Out Technology, Amazon Studios en The Climate Pawnbrokers zijn enkele van de dingen die Amazon heeft bedacht. Ga voor meer informatie naar amazon.com/about en volg @AmazonNews.

Leave a Comment