Vastgoedveteraan vindt zijn luchtvaartparadijs

Carlos Bravo heeft 14 jaar lang onroerend goed verkocht aan de Spruce Creek Fly-In-gemeenschap in Noordoost-Florida. Goed gedaan, zijn vrouw Patricia en dochter Nicole wonen al 23 jaar in Spruce Creek.

Maar het was deze eerste reis die de deal bezegelde.

“Het was alsof ik bij Disney World aankwam toen ik hier voor het eerst kwam”, herinnert Bravo zich, terwijl hij zijn eerste bezoek beschrijft.

Deze noodlottige reis voor de op de luchthaven gevestigde makelaar vond plaats in 1998, toen hij bezig was met het verwerven van een door hem mede-opgericht bedrijf voor bedrijfsresourceplanning, dat genoteerd staat op de Nasdaq-beurs.

Moe van de onnodige tijd die hij kwijt was aan het pendelen tussen zijn woonplaats in Chicago en het dichtstbijzijnde vliegveld, zocht hij naar een huis waar hij een taxi van en naar kon nemen. Na een grondige zoektocht van bijna twee dozijn luchtparken in de Sun Belt, vond hij Spruce Creek.

Carlos Bravo

En zijn vergelijking van de luchtvaartgemeenschap van Daytona Beach met het beroemde pretpark een uur naar het zuiden is volkomen logisch. Als de grootste (in totale oppervlakte en accommodatie), beschouwen piloten Spruce Creek als een paradijs voor vliegers.

Spruce Creek is net als elk ander luchtpark gevuld met luchtvaartenthousiastelingen, op een veel grotere schaal. En net als andere gemeenschappen die per vliegtuig bereikbaar zijn, schijnt het echt ‘s avonds en in het weekend, wanneer allerlei soorten vliegtuigen door de lucht vliegen, toeschouwers aandachtig naar boven staren vanaf hun golfkarretjes en gesprekken doorgaan naar de hangars bij zonsondergang.

Als veteraan van het pand begrijpt Bravo wat de gemeenschap uniek maakt en waarom luchtvaartenthousiastelingen het hoog in het vaandel hebben staan.

De inspanningen van zijn vastgoedbedrijf in Spruce Creek benadrukken zijn unieke kwaliteiten. Karlhaus Realty is een “klein bedrijf met karakter met ongeveer vier klantgerichte agenten” en is sterk afhankelijk van internet om haar activiteiten te verbeteren.

En het is geen toeval dat het bedrijf de community op websites, sociale media en andere online tools vermeldt. Bravo bracht het grootste deel van zijn carrière door voordat hij Karlhaus oprichtte in de technologie- en managementadviessectoren en begreep de kracht van internet.

“Ik heb meer dan 100 landgoederen met betrekking tot residentiële luchtparken en Spruce Creek. De meeste van onze marketing gebeurt echt online. Als ik slaap, verkoop ik huizen over de hele wereld, aan mensen in New York, Chicago, Spanje, Rusland. De meeste van onze klanten zijn kopers van buiten de stad, maar af en toe hebben we ook lokale kopers. ”

Piloot en voltijds ingezetene

Van de huidige bewonerspool schat Bravo dat ongeveer 60 procent deeltijdwerkers zijn die tijdens het winterseizoen meestal in Port Orange, Florida, de geboorteplaats van Spruce Creek, wonen. Van zijn kant woont hij het hele jaar door in Spruce Creek en houdt hij zijn Stearman-tweedekker uit 1940, Prinses Belle, in de schuur naast zijn huis.

Bravo is al bijna vier decennia piloot en van opleiding luchtvaartingenieur. Hij gelooft dat hij een ongeëvenaard voordeel heeft ten opzichte van andere agenten die kopers of verkopers in de luchtvaartgemeenschap willen helpen.

“Je moet piloot zijn om hangars te verkopen. Een vliegtuigkoper zou bijvoorbeeld op zoek zijn naar een hangar die bij zijn vliegtuig past en ik weet zelf wat piloten zoeken als piloot. Zoek meestal naar een pilootmakelaar bij het zoeken naar luchtvaartvastgoed, ‘zei Bravo.

“Met mijn ervaring in de luchtvaart kan ik met hen praten over de grootte van de hangars, de naderingen en andere aspecten. ”

Een overzicht van hoe de Spruce Creek Fly-In is aangelegd. Hoffelijkheid: Spruce Creek Fly-In

Geschiedenis les

Het verhaal van Spruce Creek komt vaak naar voren bij potentiële kopers.

De luchttoegankelijke gemeenschapslay-out zoals die vandaag bestaat, is het bijproduct van een visie die meer dan vijf decennia geleden is geëvolueerd. Zoals gemeld op de website van Karlhaus met de gemeenschap, probeerde McKinley “Mac” Conway, een productieve vastgoedontwikkelaar en opinieleider, overtollige WO II-vliegvelden om te zetten in kantoren en industriële parken waar klanten en leveranciers konden stelen. Hoewel Spruce Creek een aantal commerciële elementen herbergt (bijv. meerdere restaurants, een countryclub, een acupunctuurbedrijf, enz.), is het veel meer residentieel dan aanvankelijk gedacht.

“Huisstijlen variëren van flats of eengezinswoningen aan de golfbaan tot herenhuizen met vliegtuighavens, eengezinswoningen op nul-kavellijnen en natuurlijk huizen met aangebouwde schuren (“shed houses”) en directe toegang tot verkeersstroken. ”

Binnen de 1.350 hectare grote gemeenschap zijn er ongeveer 650 woningen met toegang tot de weg en ongeveer 1.400 woningen in totaal. In totaal is er ongeveer 19 mijl aan taxibaan in Spruce Creek, die hangars, vrijstaande commerciële hangars en verschillende luchthavenvoorzieningen met elkaar verbindt.

Spruce Creek heeft strikte regels voor wie alleen binnen mag (inclusief de politie), het is een plek waar mensen zich prettig voelen, zelfs beroemdheden. Het luchtpark huisvestte ooit John Travolta en zijn Gulfstream. Sindsdien hebben andere A-listers de allure geleerd om uit het zicht te kunnen landen, waarbij de taxi naar hun oorspronkelijke hangar slechts een paar minuten duurt.

Bravo zegt dat het Airpark “een plek is waar de waarde van onroerend goed beter stand heeft gehouden dan in de meeste delen van het land, wat een echt bewijs is van het oude aforisme: ‘zo maken ze ze gewoon niet meer’…”

Er is ongeveer 19 mijl aan rijstrook in Spruce Creek. Bijdrage foto

Als je geïnteresseerd bent

Omdat er geen nieuwbouw of leeg land beschikbaar is in de luchttoegankelijke gemeenschap, hebben kopers een beperkt aantal eigendommen om uit te kiezen. Bravo vermeldt dat er op een bepaald moment meestal ongeveer 80 huizen te koop zijn in het luchtpark. Maar dit jaar was een heel speciaal geval, met op dit moment slechts acht op de markt. Als zodanig: “We hebben op dit moment zoveel meer kopers dan voorraad en hebben aanbiedingen nodig om te verkopen.”

Bravo zei over de tientallen commerciële hangars in het luchtpark, ze zijn meestal 50 bij 50 voet en kosten momenteel ongeveer $ 500.000 per stuk. Deze bevinden zich in een gebied dat gescheiden is van de woonwijken. Huizenprijzen variëren sterk, afhankelijk van het type, de grootte en de locatie in het gedeelte dat grenst aan de doorgaande weg van de gemeenschap.

De traditioneel ingerichte hangarhuizen zijn geprijsd van rond de $ 500.000 aan de onderkant van de schaal tot $ 15 miljoen. Huizen met voldoende hangarruimte voor een lichte jet of meermotorige zuiger liggen in het bereik van $ 1,5 miljoen.

Een positief bijproduct van “het aanbod is zo beperkt en de markt wereldwijd” [of people looking at the fly-in community] is dat de onroerendgoedmarkt in Florida hier niet zozeer op het spel staat. Als gevolg hiervan verwacht Bravo dat de vraag het komende jaar sterk zal blijven en dat kopers naar Spruce Creek zullen blijven stromen.

Leave a Comment