Investeren in NFT-vastgoed

Non-fungible tokens (NFT’s) lijken bijna elke dag in het nieuws te zijn. Van recordprijzen voor NFT-kunst tot NFT’s die worden gebruikt als marketingtools voor populaire fastfoodketens, de trend lijkt zich te veralgemenen. Als gadget of verzamelobject (soms beide) zijn NFT’s eenvoudig te implementeren en uit te voeren, maar het is een veel grotere uitdaging om ze toe te passen op industrieën die traag veranderen, zoals onroerend goed.

Het afgelopen jaar zijn er in de industrie experimentele toepassingen van NFT’s ontstaan. Alles, van bouwprojecten tot leningen, wordt als NFT getest door verschillende bedrijven die processen willen verbeteren en vastgoedtransacties willen versnellen, wat vaak gecompliceerd kan worden door de vele lagen van documentverificatie.

Bron afbeelding: Getty Images.

NFT in de vastgoedsector

NFT’s zijn niets meer dan unieke digitale eigendomstitels (tokens), echt of virtueel, die worden opgeslagen in een blockchain-grootboek. In theorie vermindert dit het risico op schade door fraude en verbetert het vermogen van een eigenaar om te bewijzen dat hij daadwerkelijk iets bezit. Maar als het om onroerend goed gaat, is het veel complexer.

Er zijn twee soorten tokenisatie betrokken bij onroerend goed: hele activa (EA) en fractioneel eigendom (FO). FO-tokenisatie is vrij eenvoudig. Het is vergelijkbaar met een crowdfundingplatform of een andere vergelijkbare structuur waarmee beleggers aandelen kunnen kopen. Elke fractionele eigenaar heeft een aantal tokens die aandelen in het project vertegenwoordigen, afhankelijk van hoe de investering is gestructureerd. FO-tokenisatie wordt al in beperkte gevallen gebruikt in de vastgoedsector.

De tokenisatie van EA kan daarentegen alleen werken als de daadwerkelijke eigendomsakte wordt omgezet in NFT. Dit is nog steeds ongelooflijk moeilijk te bereiken vanwege de regelgeving rond vastgoedinvesteringen, hoewel er nog steeds stappen worden ondernomen om de bal op het veld te krijgen. Uiteindelijk moet er een nieuwe activaklasse worden gecreëerd om een ​​EA-token te laten bestaan ​​voor een onroerendgoedakte.

FO-tokenisatie is veel eenvoudiger omdat bedrijven die onroerendgoedactiva aanhouden gemakkelijk kunnen worden getokeniseerd en gedistribueerd door NFT-tokens, die een soort beveiliging zijn, net als een aandelenaandeel. En, net als een aandelenmarktaandeel, zijn NFT-tokens bedoeld om te worden geregistreerd bij de SEC.

Digitaal onroerend goed versus fysiek onroerend goed

Hoewel het nog steeds moeilijk is om individuele fysieke woningen te registreren als NFT’s, kan digitaal onroerend goed worden geregistreerd met behulp van NFT. Digitaal onroerend goed heeft niet echt regelgevende regels, omdat het bestaat in een virtuele wereld die het financieel gereguleerde equivalent is van het Wilde Westen.

Digitaal onroerend goed bestaat in virtuele ruimtes, vaak aangeduid als “de metaverse” of “sandbox-platforms”, waar gebruikers kunnen communiceren met en bijna alles kunnen bouwen wat ze willen. Minecraft is bijvoorbeeld een bekend platform dat digitaal vastgoedpotentieel biedt. Andere veel voorkomende platforms zijn onder meer: Roblox (NYSE: RBLX), Decentraland (CRYPTO: MANA), Oneindige as (CRYPTO: AXS), Upland, Cryptovoxels en Somnium Space.

Net als onroerend goed zijn virtuele onroerendgoedkavels aangewezen percelen in de voor het platform bestemde ruimte. Er is een limiet op het aantal beschikbare percelen, afhankelijk van het platform, en het creëert een tekort op dezelfde manier als er niet veel land is in de fysieke wereld. Decentraland heeft bijvoorbeeld 90.601 individuele percelen, elk verhandeld als een type NFT dat bekend staat als LAND, en ze worden gekocht met behulp van een cryptocurrency genaamd MANA.

Hoe werken vastgoed NFT’s?

Vastgoed NFT’s werken net als alle andere NFT’s. Ze worden gekocht met behulp van een cryptocurrency naar keuze van de verkoper, bewaard in een digitale portemonnee en, indien speculatief, met winst verkocht aan een koper met het juiste bedrag.

Investeringen in de vorm van FO-tokens gedragen zich meer als aandelen omdat ze een onderdeel van een vastgoedproject vertegenwoordigen in plaats van een enkel reëel of virtueel element. Winsten worden betaald zoals bij elk ander type op aandelen gebaseerde investering, aangezien eigendom slechts een onderdeel van een bedrijf is. Als u bijvoorbeeld een van de 10 tokens had van een vastgoedbedrijf dat investeert in appartementsgebouwen, ontvangt u een cheque aan het einde van een winstcyclus die 10% van de nettowinst is (tenzij u een andere overeenkomst heeft).

Zoals met alle NFT’s en aandelen, hebt u het recht op scheidbaarheid, wat betekent dat u deze tokens gewoonlijk op elk moment kunt verkopen. Sommige crowdfundingplatforms voor investeringen in onroerend goed vereisen dat u uw aandelen voor een bepaalde periode aanhoudt, en platforms die door NFT worden ondersteund, zullen waarschijnlijk ook een minimale bewaarperiode hebben naarmate ze populairder worden.

Gebruik van NFT’s in hypotheken

NFT’s worden niet echt veel gebruikt in hypotheekproducten, maar ze zouden populairder kunnen worden. LoanSnap bood met behulp van het Bacon-protocol de eerste NFT-hypotheken aan in de vorm van hypotheken. Ze behandelen leningen als gewone hypotheken, maar geven NFT’s uit in plaats van alleen hypotheeknota’s te maken met pandrechten.

Tot nu toe zijn er slechts een handvol NFT-hypotheken uitgegeven en deze zijn nog niet beschikbaar voor beleggers in hypotheekleningen of cryptocurrency om te overwegen voor hun portefeuilles. LoanSnap is echter van plan om een ​​stablecoin uit te geven, bHome genaamd, die een fractioneel eigendom van een van de NFT-hypotheeknota’s zal vertegenwoordigen. Beleggers zullen ook aanvullende NFT-hypotheken toestaan ​​door financiering te verstrekken aan potentiële kredietnemers.

Voor- en nadelen van vastgoed DFT’s

Omdat NFT’s voor onroerend goed zo nieuw zijn, is het moeilijk om hun sterke en zwakke punten echt te beoordelen. Er zijn momenteel veel experimenten gaande die beleggers zullen helpen beter te begrijpen waar NFT’s wel en niet kunnen worden toegepast in de vastgoedsector.

Toch weten we een aantal dingen. Ten eerste beloven vastgoed-NFT’s, net als alle andere NFT’s, gemakkelijk traceerbare en veilige eigendomsgegevens voor een breed scala aan vastgoedinvesteringen. Ten tweede zullen ze het kopen en verkopen van onroerend goed mogelijk maken in virtuele werelden, die zich voordoen als een investeringsgrens.

Aan de andere kant zijn NFT’s voor onroerend goed, net als al het andere in de cryptowereld, over het algemeen onbeveiligd en kan hun waarde zonder waarschuwing tot nul dalen. Vastgoed NFT’s gekoppeld aan virtueel vastgoed zullen voor enige tijd bijzonder risicovolle investeringen zijn. NFT’s die fractioneel eigendom vertegenwoordigen in investeringen in de echte wereld, zouden stabieler moeten zijn.

De toekomst van vastgoed NFT’s

Op dit moment bevindt het huwelijk tussen onroerend goed en DTV zich in een zo vroeg stadium dat het moeilijk is om voorspellingen te doen. NFT’s kunnen in theorie eenvoudige manieren bieden om het eigendom van aandelen in onroerendgoedinvesteringen of virtueel onroerend goed over te dragen – maar verwacht niet dat ze op korte termijn volledige eigendommen zullen overdragen. De weinige hele eenheden die met NFT werden verkocht, werden als onderdeel van een pakket verkocht. Een huis dat in Oekraïne werd verkocht, bijvoorbeeld, maakte deel uit van de verkoop van een bedrijf dat de echte DTV was.

De huidige onroerendgoedwetten maken het erg moeilijk om volledig onroerend goed te bezitten, zoals NFT. Aangezien blockchain-technologie en andere tools in de crypto-toolkit steeds nuttiger blijken te zijn voor zaken als het creëren van hypotheken en het genereren van crowdfunding-mogelijkheden, zullen ze waarschijnlijk veranderen. . Zoek tot die tijd naar mogelijkheden om delen van hypotheekschulden, bouwprojecten en andere groepsinvesteringen in de vorm van NFT’s aan te houden.

Leave a Comment