De Schatkist overweegt vastgoedtransacties in contanten

WASHINGTON – De regering-Biden wil de rapportagevereisten voor contante transacties in onroerend goed uitbreiden om het gebruik van de Amerikaanse markt door slechte actoren voor het witwassen van geld dat is verdiend met illegale activiteiten, te bestrijden.

Het ministerie van Financiën heeft maandag een bericht uitgegeven waarin wordt gevraagd om commentaar op mogelijke regelgeving die een oplossing zou bieden voor wat volgens hem een ​​kwetsbaarheid op de huizenmarkt is.

Momenteel zijn eigendomsverzekeringsmaatschappijen in slechts 12 grootstedelijke gebieden verplicht om rapporten in te dienen ter identificatie van mensen die contant onroerend goed aankopen via lege vennootschappen en alleen als de transactie meer dan $ 300.000 bedraagt.

“Meer transparantie in de vastgoedsector zal het vermogen van corrupte functionarissen en criminelen om de opbrengsten van hun onrechtmatig verkregen winsten op de Amerikaanse vastgoedmarkt wit te wassen verminderen”, zegt Himamauli Das, waarnemend directeur van het Financial Crimes Enforcement Network.

Das zei dat de stap “de Amerikaanse nationale veiligheid kan versterken en de integriteit van het Amerikaanse financiële systeem kan helpen beschermen”.

Het doel, aldus overheidsfunctionarissen, was om te voorkomen dat degenen die hun geld door corrupte of illegale handelingen hebben verkregen, hun inkomsten in Amerikaans onroerend goed parkeren, waardoor de prijzen voor gewone consumenten stijgen. Toch zeiden functionarissen dat ze de nieuwe regelgeving willen uitbreiden en tegelijkertijd de impact op de vastgoedsector als geheel willen minimaliseren.

Metrogebieden die momenteel worden geconfronteerd met rapportagevereisten zijn Boston, Chicago, Dallas-Fort Worth, Honolulu, Las Vegas, Los Angeles, Miami, New York, San Antonio, San Diego, San Francisco en Seattle.

De Amerikaanse vastgoedmarkt wordt lange tijd gezien als een stabiel podium voor corrupte overheidsfunctionarissen over de hele wereld en andere illegale actoren die de opbrengsten van criminele activiteiten wit willen wassen.

Het gebruik van lege vennootschappen door huidige en voormalige wereldleiders en hun families om onroerend goed en andere activa in de Verenigde Staten en elders te kopen, is onlangs benadrukt door de publicatie van “Pandora Papers” door onderzoeksjournalisten van het International Consortium.

Uit gelekte documenten die door het consortium waren verkregen, bleek dat koning Abdullah II van Jordanië, de voormalige Britse premier Tony Blair en andere figuren lege bedrijven gebruikten om herenhuizen, exclusieve eigendommen aan het strand, jachten en andere activa in de afgelopen kwart eeuw te kopen.

Belastingontduiking kan legaal zijn, maar heeft geleid tot verschillende voorstellen om de belastingtransparantie te verbeteren en de strijd tegen belastingontduiking te versterken.

Het Congres heeft dit jaar wetgeving aangenomen die lege bedrijven met 20 of minder werknemers en een jaarlijkse omzet van minder dan $ 5 miljoen verplicht om vastgoedinformatie te rapporteren aan het ministerie van Financiën. De wet is bekritiseerd door voorstanders van kleine bedrijven, die zeiden dat de uitgebreide rapportagevereisten extra juridische kosten met zich meebrachten. De wet voorziet ook in uitzonderingen voor grote bedrijven en bepaalde liefdadigheidsinstellingen.

De inspanning om aan te dringen op verdere regulering van de vastgoedmarkt komt op het moment dat de regering-Biden maandag haar “Amerikaanse anticorruptiestrategie” heeft vrijgegeven.

De strategie werd bekendgemaakt terwijl president Joe Biden zich voorbereidt op het hosten van de inaugurele White House Democracy Summit, een virtuele bijeenkomst van leiders en experts van het maatschappelijk middenveld uit meer dan 100 landen die op donderdag en vrijdag zal plaatsvinden.

De strategie biedt brede penseelstreken om corruptie in binnen- en buitenland aan te pakken. Het bevat een oproep aan de Amerikaanse regering om de mazen in de regelgeving te dichten, de strijd tegen corruptie in de diplomatieke inspanningen van de VS op te voeren en de bescherming van het maatschappelijk middenveld en leden van de media, waaronder onderzoeksjournalisten, die zich uitspreken tegen corruptie, te versterken.

Van agentschappen wordt ook verwacht dat ze aanvullende stappen in het kader van de strategie onthullen, waaronder het creëren van banen op hoog niveau voor corruptiebestrijding bij federale ministeries.

Informatie voor dit artikel is geleverd door Aamer Madhani van The Associated Press en Justin Sink van Bloomberg News (WPNS).

Leave a Comment