China injecteert $ 188 miljard in economie om huizencrisis tegen te gaan

De People’s Bank of China zei maandag dat het de reserveverplichtingen van de meeste banken met een half procentpunt zou verlagen, met ingang van 15 december. Door de maatregel, die de hoeveelheid geld die banken in reserve moeten houden, vermindert, komt zo’n 1,2 biljoen yuan (188 miljard dollar) vrij voor leningen aan bedrijven en huishoudens.

De stap – de tweede verlaging van die verhouding dit jaar – kwam op dezelfde dag dat het Chinese Politbureau aangaf dat het in 2022 agressievere maatregelen zou kunnen nemen om de economie te beschermen. Het leiderschapsteam van de Communistische Partij van China, voorgezeten door president Xi Jinping, zei in een verklaring dat “zorgen voor stabiliteit” komend jaar een topprioriteit zou zijn.

De verklaring viel op door het gebruik van de uitdrukking “stabiliteit is de hoogste prioriteit” – volgens Larry Hu, hoofd van de Chinese economie . voor de Macquarie-groep.

“Met andere woorden, senior leiders maken zich grote zorgen over het risico van mogelijke instabiliteit”, voegde hij eraan toe in een onderzoeksnota op maandag.

Peking is zeer voorzichtig geweest met het ingrijpen in het economische herstel van China tijdens de pandemie van het coronavirus. Het heeft de benchmarkleningsrente van het land sinds begin 2020 niet verlaagd en heeft de economie niet overspoeld met stimuleringsmaatregelen – in plaats daarvan biedt het meer gerichte steun aan kleine bedrijven die zijn getroffen door de recessie.

De op een na grootste economie ter wereld presteerde tijdens de pandemie beter dan andere grote landen en was de enige grote wereldeconomie die vorig jaar groeide.

Maar China heeft in 2021 te maken gehad met veel groei-uitdagingen, waaronder een elektriciteitstekort, vertragingen in de levering en een vastgoedcrisis. Analisten hebben ook hun bezorgdheid geuit over de effecten van het massale optreden van het land op technologiebedrijven en andere particuliere bedrijven.

Hu merkte op dat leiders tijdens de bijeenkomst van het Politburo afgelopen december aangaven dat ze de regelgeving voor particuliere bedrijven zouden aanscherpen – beleid dat in 2022 de krantenkoppen haalde.

“Deze keer suggereert de bijeenkomst van het Politburo dat de prioriteit is verschoven van het aanscherpen van de regelgeving naar het ondersteunen van groei”, voegde hij eraan toe.

De vastgoedcrisis is misschien wel de belangrijkste voor China. Evergrande – een van ‘s lands grootste ontwikkelaars met de meeste schulden – staat al maanden op de rand van wanbetaling. Hij waarschuwde vrijdag dat hij misschien niet genoeg geld heeft om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen, een aankondiging waardoor de aandelen van Hong Kong maandag met 20% daalden.

Analisten vrezen al lang dat de ineenstorting van Evergrande een overloopeffect zou kunnen hebben op de Chinese onroerendgoedsector, die goed is voor 30% van het BBP.

Voorafgaand aan de verklaring van het Politbureau van maandag was Peking stevig genoeg om hard op te treden tegen wat het zag als buitensporige leningen en onhandelbare activiteiten in de vastgoedsector. Xi kondigde in 2017 aan dat “huisvesting is om te leven, niet om te speculeren” – een uitspraak die het beleid in China al jaren lijkt te leiden.

Maar analisten van Citi merkten dinsdag op dat het Politburo deze week afzag van het herhalen van het edict, en benadrukten in plaats daarvan dat het land in de toekomst “redelijke vraag naar woningen” zal moeten ondersteunen.

Dat, samen met de verlaging van de ratio van de centrale bank, “een signaal afgeeft dat het beleid accommoderender zal worden op het gebied van onroerend goed”, schreven ze in een onderzoeksnota.

Chinese aandelen verbeterden dinsdag na de bewegingen. die van Hong Kong Hang Seng-index (HSI) steeg met 2,7% en maakte verliezen goed na een daling van 1,8% op maandag toen vastgoed- en technologieaandelen op een zijspoor werden gezet. uit China Shanghai composiet (SHCOMP) 0,2% sluiten.

Leave a Comment